Cooktherapy, recipes, συνταγές > Home
Εισαγωγή Φωτογραφιών

Σπιτικά ζυμαρικά


24
0


Μερίδες: 6
Χρόνος ετοιμασίας: 120 '
Χρόνος ψησίματος: 10 '
User Photo Sokolatoula Sokolatoula
Η μαγειρική είναι προσφορά και δημιουργία. Φτιάξτε σπιτικά ζυμαρικά με γεύσεις και χρώματα που αγαπάτε.
Ετικέτες:Ζυμαρικά Διατροφή:Γενική
Κατηγορίες:Ζυμαρικά & Ρύζι / Ζυμαρικά
Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να γίνεις φίλος της συνταγής.

Φίλοι της συνταγής (24 συνολικά)

Υλικά

Εκτέλεση

400 γραμμάρια αλεύρι
4 αυγά
1 πρέζα αλάτι
1 κουταλιά λάδι
Σε μια ξύλινη ή  μαρμάρινη επιφάνεια ρίχνετε το αλεύρι.
Κάνετε μια λακουβίτσα στη μέση και προσθέτετε τα αυγά, το αλάτι και το λάδι.
Ανακατεύετε σιγά σιγά σπρώχνοντας το αλεύρι από τις άκρες προς το κέντρο. Προσθέτετε μία κουταλιά της σούπας νερό και αν η ζύμη είναι σφιχτή,  ανάλογα με τον τύπο του αλευριού που χρησιμοποιήσατε, προσθέτετε δύο με τρεις κουταλιές ακόμα νερό.
Ζυμώνετε με τα δάχτυλα των χεριών σας μέχρι να αποκτήσετε μια ζύμη μαλακή και ομοιογενή.
Στη συνέχεια με αλευρωμένα χέρια τυλίγετε τη ζύμη σε διάφανη μεμβράνη και την αφήνετε μισή ώρα να ξεκουραστεί.
Για να φτιάξετε ταλιατέλες, χωρίστε τη ζύμη στη μέση και ανοίξτε το κάθε κομμάτι σ ένα λεπτό φύλλο. Το πασπαλίζετε με λίγο αλεύρι και το τυλίγετε σε ρολό.
Στη συνέχεια μ ένα κοφτερό μαχαίρι κόβετε το ρολό σε ομοιόμορφες φέτες στο πάχος που θέλετε, από πολύ λεπτές μέχρι και πάχος 1,5 εκατοστό. Τις ξετυλίγετε και τις βάζετε σε αλευρωμένη πετσέτα. Αφήνετε τα ζυμαρικά να στεγνώσουν μία - δύο ώρες και μετά τα βράζετε σε αλατισμένο νερό.


  • Αν θέλετε να δώσετε κίτρινο χρώμα στα ζυμαρικά σας προσθέστε στη βασική συνταγή 1 γραμμάριο ζαφορά.
  • Για πράσινο χρώμα χρησιμοποιήστε 3 αυγά. Ξεπαγώστε 200 γραμμάρια κατεψυγμένο σπανάκι και το αλέθετε σε πολύ λεπτό πουρέ, προσθέτοντάς του μια πρέζα αλάτι. Το βράζετε ώσπου να πιει το νερό του.
  • Για πορτοκαλί χρώμα, βάζετε 3 αυγά και προσθέστε στη βασική συνταγή τον πουρέ από 250 γραμμάρια βρασμένα καρότα ή βρασμένη κίτρινη κολοκύθα με ελάχιστο αλάτι.
  • Για κόκκινο χρώμα, βάζετε 3 αυγά και προσθέτετε στη βασική συνταγή 3 κουταλιές ντοματοπελτέ.
  • Για ροζ- μοβ βάζετε 3 αυγά, λίγο περισσότερο αλάτι και τον πουρέ από 250 γραμμάρια βρασμένα παντζάρια.
Ίσως να σας φαίνεται λίγο παράξενο και εκκεντρικό αλλά μπορείτε να φτιάξετε και μαύρα ζυμαρικά. Στην Ιταλία μάλιστα είναι μόδα.
  • Τα μαύρα ζυμαρικά ταιριάζουν πάρα πολύ με τα θαλασσινά και γίνονται με μελάνι σουπιάς. Αν επιχειρήσετε να τα φτιάξετε, προσθέστε στο νερό 1 κουταλιά της σούπας μελάνι σουπιάς.
Σημείωση: Για να φτιάξετε ζυμαρικά με αυγά, υπολογίζετε ένα αυγό για κάθε 100 γραμμάρια αλεύρι. Για λιγότερα αυγά αντικαθιστάτε το ένα με ασπράδι ή με μια κουταλιά της σούπας νερό.

Δώστε ότι σχήμα θέλετε στα ζυμαρικά σας.  Εγώ σήμερα έφτιαξα και Χριστουγεννιάτικα σχήματα.

Σχόλια

User Photo paprika paprika
2010-11-06 11:44:46
Σοκολατούλα μου όπως πάντα τα χεράκια σου έκαναν το θαύμα τους!!!!!!!! Τέλεια τα ζυμαρικά σου!!!! Εγώ έχω να πώ ότι μπορείτε και να τα βράσετε αμέσως μόλις τα ετοιμάσετε, άλλωστε ώσπου να τα φτιάξετε και να βράσει το νερό έχει περάσει κάποιος χρόνος. Μόνο θέλουν πολύ προσοχή γιατί θέλουν ελάχιστο χρόνο, συνήθως μόλις ανέβουν στην επιφάνεια του νερού είναι έτοιμα.
User Photo teri teri
2010-11-04 12:45:13
Υπέροχες συνταγές Σοκολατούλα όλες τους, σίγουρα θα δοκιμάσω να φτιάξω αυτά με το καρότο και την τομάτα που μου αρέσουν ιδιαίτερα. Μπράβο!!!!!!
User Photo Sokolatoula Sokolatoula
2010-11-04 11:01:51
ΜΗΤΣΟ σ ευχαριστώ πάρα πολύ για το ευγενικό και όμορφο σχόλιό σου! Mima μου και εσένα επίσης!
User Photo mima mima
2010-11-04 10:19:39
Τι ωραία τα Χριστούγεννα να έχεις μια πιατέλα με τέτοια ζυμαρικά στο τραπέζι. Μπράβο σοκολατίτσα μου.
User Photo ΜΗΤΣΟΣ ΜΗΤΣΟΣ
2010-11-03 22:06:25
Μιλάμε για πολύ δουλειά και διάθεση... Μπράβο στο κουράγιο σου και εύχομαι να χαίρονται τις δημιουργίες σου οι αγαπημένοι σου. Δεν μπορώ παρά να υποκλιθώ στο μεγαλείο της Ελληνίδας νοικοκυράς!
User Photo Sokolatoula Sokolatoula
2010-11-03 21:52:32
Panselin δεν ξέρω αν μπορούμε να τα βράσουμε αμέσως. Πρώτη φορά έφτιαξα τη συνταγή σήμερα. Τ άφησα να στεγνώσουν μία ώρα και μετά τα έβρασα. Θα ρωτήσω τη μητέρα μου που τα έφτιαχνε παλιά και θα σου πω.
User Photo panselin panselin
2010-11-03 20:48:29
Μπράβο σου και πάλι!!!! Ωραία ευκαιρία να μπούμε στην κουζίνα!! Αλλά νομίζω ότι μπορούμε να τα βράσουμε και αμέσως, χωρίς να περιμένουμε να στεγνώσουν, δεν είμαι σίγουρη πάντως
User Photo Sokolatoula Sokolatoula
2010-11-03 19:13:54
Ευχαριστώ πολύ για τα σχόλιά σας κορίτσια!
User Photo κλαρα κλαρα
2010-11-03 18:42:07
ενα πολυ μεγαλο ΜΠΡΑΒΟ και 5 σκουφακια!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
User Photo vana vana
2010-11-03 18:23:22
Χαρά στην υπομονή σου. Πόλύ όμορφα και υγειινά. Μπράβο σου.
User Photo tigerlin tigerlin
2010-11-03 17:45:50
Μπραβο!!!!!!!! 5 σκουφακια δικα σου! Και για την προσπαθεια άλλα 5!!!!!!!!!!

Παραλλαγή συνταγής

Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να προσθέσεις σχόλια.