Cooktherapy, recipes, συνταγές > Home
Εισαγωγή Φωτογραφιών

Σπανακόπιτα παραδοσιακή


17
0


Μερίδες: 30 κομμάτια
Χρόνος ετοιμασίας: 60 '
Χρόνος ψησίματος: 60 '
User Photo Sokolatoula Sokolatoula
Όταν ήμουν παιδί (μικρό παιδί, τώρα μεγάλωσα λίγο) κάθε χρόνο τέτοια μέρα, παραμονή Χριστουγέννων όταν ξυπνούσα για να ετοιμαστώ για τα κάλαντα, έβρισκα τη μητέρα μου στην κουζίνα να φτιάχνει παραδοσιακή σπανακόπιτα.
Ετικέτες:Ορεκτικά, πίτες Διατροφή:Γενική
Κατηγορίες:Ορεκτικά / Άλλο
Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να γίνεις φίλος της συνταγής.

Φίλοι της συνταγής (17 συνολικά)

Υλικά

Εκτέλεση

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 - 1 1/2 ποτήρι νερό
2 κουταλιές λάδι
1 κουταλάκι αλάτι
1 1/2 κιλό σπανάκι ή ανάμεικτο με άγρια αρωματικά χόρτα (καυκαλίθρες, μερουλίθρες κλπ).
1 κιλό φρέσκο τυρί ή φέτα τριμμένη
1 ματσάκι άνιθο
1/2 ποτήρι λάδι
1 κουταλιά της σούπας αλάτι (ανάλογα με το πόσο αλμυρό είναι το τυρί)
! ποτήρι νισιστέ για το άνοιγμα του φύλλου
Σας δίνω την εκτέλεση ακριβώς όπως τη φτιάχνει η μητέρα μου. Εγώ είμαι λίγο τεμπέλα για να κάνω όλη αυτή τη διαδικασία και τις παραδοσιακές πίτες τις έχει αναλάβει αποκλειστικά η μαμά.
Από την προηγούμενη μέρα το βραδάκι πλένουμε και κόβουμε τα χόρτα και το σπανάκι.
Στρώνουμε ένα καθαρό τραπεζομάντηλο πάνω στον πάγκο εργασίας ή στο τραπέζι και απλώνουμε τα χόρτα να στεγνώσουν όλη τη νύχτα.
Την επόμενη μέρα το πρωί φτιάχνουμε τη ζυμή για το φύλλο.
Ανακατεύουμε σε μια λεκάνη, το αλεύρι, το νερό και το αλάτι και τα ζυμώνουμε μέχρι. Προσθέτουμε και το λάδι και αφήνουμε τη ζύμη μισή ώρα τουλάχιστον να ξεκουραστεί.
Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση.
Σε μια μεγάλη λεκάνη, βάζουμε τα χόρτα, το τυρί το οποίο τρίβουμε με τα χέρια μας, τον άνιθο ψιλοκομμένο, το αλάτι και το λάδι και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Στο παραδοσιακό πλαστήρι ή στο τραπέζι μας αν μπορούμε παίρνουμε μικρά κομμάτια από τη ζύμη και την ανοίγουμε σε φύλλο με τη βοήθεια του νισιστέ για να μην κολλάει.
Αλείφουμε με λάδι ένα ταψί και βάζουμε πέντε φύλλα στη βάση. Κάθε φύλλο που βάζουμε το αλείφουμε με λάδι.
Όταν τελειώσουν τα πέντε φύλλα της βάσης ρίχνουμε τη γέμιση με τα χόρτα και από πάνω βάζουμε άλλα πέντε φύλλα.
Αλείφουμε και το τελευταίο φύλλο με λάδι και λίγο νερό και ψήνουμε την πίτα στους 200 βαθμούς για μία ώρα.
Όταν αρχίσει να ροδίζει τη σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.
Όταν ψηθεί τη βγάζουμε από το φούρνο και την αναποδογυρίζουμε πάνω στο πλαστήρι που ανοίξαμε το φύλλο.
Την αφήνουμε τουλάχιστον μία ώρα να κρυώσει και την κόβουμε.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ!!!


Σχόλια

User Photo paprika paprika
2011-01-03 00:54:46
Μπράβο στη μανούλα, τέλεια η σπανακοτυρόπιτα της!!! Και σε σένα που μας έδωσες την συνταγή Σοκολατούλα μας!!!
User Photo ALESSANDRA ALESSANDRA
2011-01-02 17:21:13
Η αγαπημένη μου πίτα.Υπέροχη!!!!!!!!!!!!
User Photo κλαρα κλαρα
2010-12-25 11:39:50
εφτιαξα προχτες χορτοπιτα,εκανα ενα τελειο φυλο,δοκιμασα οταν ητανε ακομα ζεστη και το φυλο μου φανηκε εξαιρετικο. Εκανε κρατς οταν τη δαγκωνες(αφου πηρα τη κολητη μου τηλ για ν ακουει το κρατς)χαχαχα... Μετα απο ωρα ομως δε τρωγοτανε,το φυλο ειχε μαλακωσει και δεν ηταν καθολου τραγανο. Τι να φταιει?εβαλα και χυμο λεμονιου που το κανει τραγανο,και το ανοιξα και γω με νισεστε.....
User Photo mari mari
2010-12-24 19:13:09
ετσι την κανει κ η μαμα μου,μονο προσθετει λιγη τσικουδια στη ζυμη-την κανει πιο αφρατη κ πραγματικα ειναι τελεια!!!ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ !!!!!!!!
User Photo Antzela Antzela
2010-12-24 18:09:49
5 σκουφους.....διοτι εχω αδυναμια στις πιτες!!!!!!!!!
User Photo ΤΟΜ ΤΟΜ
2010-12-24 09:14:18
Πολυαγαπημένη πίτα. ίσως ότι καλύτερο έχει αναδείξει η Ελληνική κουζίνα. Περιέχει όλα τα απαραίτητα υλικά για την καθημερινή λειτουργία και άμυνα του οργανισμού. Λάδι, τυρί, αυγά, χορταρικά. Σπανακόπιτα για κολατσιό, για τη λιγούρα, για κυρίως φαγητό, για snack το απόγευμα, για ελαφρύ δείπνο. Από τα πλέον ισχυρά "αντιβιοτικά" το σπανάκι. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ, ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΛΑ, ΧΡΟΝΙΑ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΑ.

Παραλλαγή συνταγής

Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να προσθέσεις σχόλια.