Cooktherapy, recipes, συνταγές > Home
Εισαγωγή Φωτογραφιών

Σπανακόπιτα με ξυνομυζήθρα


3
0


Μερίδες: 10
Χρόνος ετοιμασίας: 20 '
Χρόνος ψησίματος: 50 '
User Photo ξυνομυζήθρα ξυνομυ ζήθρα

Μια συνταγή που δίνει άλλη διάσταση στην κλασσική σπανακόπιτα

Ετικέτες:αλμυρό Διατροφή:Γενική
Κατηγορίες:Πίτες / Με φύλλο
Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να γίνεις φίλος της συνταγής.

Φίλοι της συνταγής (3 συνολικά)

Υλικά

Εκτέλεση

500 γρ.φύλλο σφολιάτα ή αν τα καταφέρνετε ανοιγμένο σπιτικό φύλλο
800 γρ. φύλλα σπανάκι κατεψυγμένο ή 1 κιλό φρέσκο
1 μεγάλο κολοκύθι
2 αυγά
250 γρ ξυνομυζήθρα (ή ανθότυρο με αλάτι)
άνηθο
σουσάμι
λάδι για το ταψί

Βάζετε το σπανάκι να μαραθεί στη κατσαρόλα και αφού πέσει προσθέτετε το κολοκύθι τριμμένο σε χοντρό τρίφτη . Αφού ψηθούν λίγο (χωρίς νερό) προσθέτεται τα αυγά χτυπημένα και μετά την ξυνομυζήθρα ( ή τα ανθότυρο με 1 κουταλιά του γλυκού θαλασσινό αλάτι). Ανακατεύουμε στη κατσαρόλα και τα αφήνουμε να ψηθούν για 5 λεπτά.
έχουμε λαδώσι ελαφριά το ταψί και έχουμε πασπαλίσει με σουσάμι. Απλώνουμε το φύλλο έτσι ώστε να καλύπτει τα τοιχώματα του ταψιού και βάζουμε τη γέμιση. Σκεπάζουμε με το άλλο φύλλο κλείνουμε γύρω γύρω τη πίτα, πασπαλίζουμε πάλι με μπόλικο σουσάμι και χαράζουμε ελαφρά τη πιτα. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο μέχρι να ροδίσει το φύλλο.
Τρώγεται αφού κρυώσει αλλά και την επόμενη μέρα επίσης!


Οδηγίες για τη ξυνομυζήθρα :
Όσοι έχουν τη τύχη να  έχουν πρόσβαση σε φρέσκο γάλα κατσίκας, άβραστο ακολουθούν την εξής διαδικασία: Αφήνουμε το γάλα σε ανοξείδωτο κατσαρόλι εκτός ψυγείου μέχρι να κόψει και να διαχωριστεί σε δύο μέρη : το πηγμένο γάλα και ένα είδος νερού το λεγόμενο "χουμά" (άριστη τροφή για γουρούνια...). Κατόπιν με τρυπητή κουτάλα πέρνουμε το τυρί και το βάζουμε σε καλαθάκι ή σουρωτήρι μέσα σε ένα τουλουπάνι . Αφήνουμε ένα βράδυ να στραγγίξει τα νερά του και την επόμενη βάζουμε το τυρί (μοιάζει λίγο μα cottage) σε γυάλινο μπωλ και στο ψυγείο. Διατηρείται πολλές μέρες και μπορεί να σερβιριστει και ως τυρί για επάλειψη.

Σχόλια

User Photo ξυνομυζήθρα ξυνομυ ζήθρα
2009-10-04 16:34:11
Ω ναι! Πρόκειται για ένα υπέροχο "τυρί" και το χρησιμοποιούμε συχνά στις τυρόπιτες και τα λεγόμενα "πιτάκια" του τηγανιού ή στις σφακιανές πίτες. Προσθέτοντας μέλι από πάνω αλλά και σουσάμι κάνεις τη διαφορά!!!
User Photo Cook Therapist Cook Therapist
2009-10-04 11:53:51
Η ξυνομυζήθρα μου αρέσει πάρα πολύ και την χρησιμοποιώ αρκετά. Δεν έχω φτιάξει όμως πίτα ποτέ και μου φαίνεται ωραία ιδέα!

Παραλλαγή συνταγής

Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να προσθέσεις σχόλια.