Cooktherapy, recipes, συνταγές > Home
Εισαγωγή Φωτογραφιών

Σουφλέ αγκινάρας


6
0


Μερίδες: Αρκετές!
Χρόνος ετοιμασίας: 10 '
Χρόνος ψησίματος: 25 '
User Photo kiss the cook! kiss the cook!

Για πιο έντονη γεύση μπορείτε να προσθέσετε μια στρώση μπεσαμέλ πριν από τα τυριά, ενώ για λιγότερες θερμίδες (και δυστυχώς λιγότερη απόλαυση!) μπορείτε να αντικαταστήσετε την κρέμα γάλακτος με γάλα εβαπορέ (αφαιρώντας και το αυγό), το ζαμπόν/μπέικον με προσούτο/καπνιστή γαλοπούλα και τα κίτρινα τυριά με κίτρινα και λευκά τυριά χαμηλών λιπαρών.

 

Hint: Εναλλακτικά, μπορείτε να αντικαταστήσετε τις αγκινάρες με μπρόκολο (τον χειμώνα, που είναι και η εποχή του) αφού πρώτα το έχετε βράσει σε αλατισμένο νερό για 10 λεπτά.

Ετικέτες:Αλμυρό Διατροφή:Γενική
Κατηγορίες:Συνοδευτικά / Συνοδευτικά
Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να γίνεις φίλος της συνταγής.

Φίλοι της συνταγής (6 συνολικά)

Υλικά

Εκτέλεση

2 πατάτες ελαφρώς βρασμένες, κομμένες σε ροδέλες.

1 πακέτο κατεψυγμένες αγκινάρες, καθαρισμένες.

5 φέτες μπέικον.

5 φέτες ζαμπόν.

1 κουτί κρέμα γάλακτος χωρισμένη σε 3 μέρη (μεγάλη συσκευασία).

Τριμμένα κίτρινα τυριά (κασέρι, γραβιέρα κτλ.).

1 αυγό.

1/2 ματσάκι ψιλοκομμένο μαιντανό.

Λίγο βούτυρο.

Αλάτι-λευκό πιπέρι.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς (θερμός αέρας). Αλείφουμε την βάση ενός γυάλινου ή κεραμικού πυρέξ με βούτυρο.  Στρώνουμε τις πατάτες (αφήνοντας όσο το δυνατόν μικρότερα κενά μεταξύ τους) τις αλατοπιπερώνουμε, πασπαλίζουμε με μαιντανό και αφού έχουμε χτυπήσει ελαφρά σε ένα βαθύ πιάτο την κρέμα γάλακτος με το αυγό  ρίχνουμε από πάνω ένα μέρος από το μίγμα. Τοποθετούμε μία στρώση από αγκινάρες (με την «φωλίτσα» προς τα πάνω) και τις γεμίζουμε με το ζαμπόν και το μπέικον. Περιχύνουμε το φαγητό με μία ακόμη δόση κρέμας, φροντίζοντας να μοιραστεί ομοιόμορφα. Στη συνέχεια καλύπτουμε το πυρέξ με τα τριμμένα τυριά και ρίχνουμε από πάνω την υπόλοιπη κρέμα. Πασπαλίζουμε με μαιντανό και λίγη τριμμένη γαλέτα και τοποθετούμε μικρά κομματάκια βουτύρου σε διάφορα σημεία. Ψήνουμε στη μεσαία σχάρα, μέχρι να λιώσουν τα τυριά και να αποκτήσουν χρυσαφένιο χρώμα. Enjoy…!!!    

Σχόλια

User Photo yammy yammy
2009-07-02 11:40:24
Τσ, τσ, τσ!!!! Εγώ πάντως, ένα έχω να σας πω! Ο Νορβηγός είναι Νορβηγός! Ασχετο...?
User Photo kiss the cook! kiss the cook!
2009-06-29 21:57:34
Έχεις δίκιο... πως μου ΄ρθαν οι παπαρούνες........??? Μαργαρίτες είχα στο νου μου....μάλλον........!!!!............ Πάντως ένα "σκαλωματάκι" με τις αγκινάρες, το έχουμε φάει............. η μαμά μιας φίλης μου, τις κάνει τηγανητές με ένα πολύ ελαφρύ κουρκούτι μπύρας (τις αγκινάρες!!) Θα της πω να μου δώσει την συνταγή για να την "ανεβάσω"...! ! !
User Photo apapsa apapsa
2009-06-28 20:10:19
Ναι, κορόιδευε εσύ, αλλά άμα δεις ένα χωράφι με λαχταριστές αγκινάρες και ρωτήσεις "Θα φάμε καμιά αγκιναρούλα, ρε παιδιά, τι γίνεται;" και σου πούνε "Όχι τώρα.... Την άνοιξη...", μην έρθεις μετά να μου πεις μα-μου-σου-του... Κι απ' την άλλη μεριά δεν καταλαβαίνω γιατί επικρατεί η άποψη ότι οι παπαρούνες είναι ρομαντικές, ενώ οι αγκινάρες όχι. Δε λέμε "αυτός έχει καρδιά αγκινάρα" και εννοούμε "αγαπάει όλο τον κόσμο"; :P
User Photo kiss the cook! kiss the cook!
2009-06-28 16:37:35
Εννοείται πως μπορούν να μπουν και μανιτάρια... εγώ θα τους έβαζα portobello!!
User Photo kiss the cook! kiss the cook!
2009-06-28 16:33:55
Hi apapsa, το σχόλιο σου μου ΄φτιαξε τη διάθεση... όλα τα λεφτά!!! Πως λέμε: τις παπαρούνες, τις έχω συνδέσει με την άνοιξη... εσύ συνέδεσες την άνοιξη με τις αγκινάρες!!! Αβάσταχτος ρομαντισμός...!!! (μπορεί να φταίνε και οι ορμόνες, στην κατάστασή σου...!) Φιλιά baby!!!
User Photo apapsa apapsa
2009-06-26 17:56:09
Μου αρέσουν και οι δυο εκδοχές, αλλά τώρα θα προτιμούσα την εκδοχή με αγκινάρες! (Έχει αυτή την εποχή αγκινάρες; Τις έχω συνδέσει με την άνοιξη....)
User Photo kiss the cook! kiss the cook!
2009-06-26 16:48:00
Και εμένα μου αρέσει η εκδοχή με το μπρόκολο...
User Photo Cook Therapist Cook Therapist
2009-06-26 12:49:39
Μου αρέσει πολύ και η εκδοχή με το μπρόκολο!

Παραλλαγή συνταγής

User Photo StrangeEmily StrangeEmily
2009-06-26 22:35:11
Ωραία συνταγή! Στην καρδιά των αγκινάρων μπορούν επίσης να μπουν σωταρισμένα μανιτάρια αντί για μπέικον και ζαμπόν. Κάνω κάτι παρόμοιο και ταιριάζει πολύ. (Όντως apapsa τις αγκινάρες μόνο τον Απρίλιο- Μάιο τις βρίσκουμε φρέσκες σε αφθονία.)
Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να προσθέσεις σχόλια.