Cooktherapy, recipes, συνταγές > Home
Εισαγωγή Φωτογραφιών

Σουτζούκος ή αλλιώς Σιουσιούκος


6
0


Μερίδες: 20
Χρόνος ετοιμασίας: 200 '
Χρόνος ψησίματος: 100 '
User Photo vch vch

Ο σουτζούκος είναι από τα πιο γνωστά παραδοσιακά γλυκά της Κύπρου. Φτιαχνόταν τον Αύγουστο – Σεπτέμβρη μετά τον τρύγο που τα σταφύλια είναι γλυκά αλλά και πιο φθηνά..

Απαιτεί αρκετό χρόνο στην προετοιμασία του, γι αυτό οι νοικοκυρές δε φτιάχνουν στο σπίτι πια.


Στην Ελλάδα υπάρχει κάτι παρόμοιο και ονομάζεται Σουτζούκι. (Αρκαδία). Υπάρχει και το λουκάνικο - αλμυρό (πολίτικο ή Καισσαρείας) αλλά αυτό δεν έχει σχέση.



Εάν θα το επιχειρήσετε, θα ήταν καλό να γίνει σε χωριό, παρέα με τα παιδιά για να έχει χάζι η όλη διαδικασία.

 

Εγώ όμως θα ήθελα να την κρατήσουμε κάπου τη συνταγή γιατί τα έθιμα μας είναι η πιο πολύτιμη μας κληρονομιά. Έτσι ας τη φυλάξουμε σε αυτή μας τη γωνίτσα.. ποτέ δεν ξέρει κανείς..

 

Χρησιμοποιείται ο μούστος από λευκά σταφύλια.

 

Στην Κύπρο βρίσκεται σε διάφορες μορφές. Είναι τα γλυκά «λουκάνικα» που θα βρείτε στα πανηγύρια να στολίζουν τις καρότσες των πωλητών.

Αυτά που βρίσκουμε στο αεροδρόμιο ή στα σουπερμάρκετ δεν είναι καλής ποιότητας και συνήθως δεν έχουν καμία μυρωδιά ή σωστή γεύση..

 

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μουσταλευριά φτιαγμένη με διαφορετικούς τρόπους, που στεγνώνει πάνω σε κλωστή που έχουν περαστεί αμύγδαλα ή καρύδια.

 

Η βασική συνταγή γίνεται από μουσταλευριά που παρασκευάζεται χωρίς ζάχαρη.

 

Υπάρχουν όμως συνταγές όπου προστίθεται και ζάχαρη, ή ακόμα και από λουκούμι και που πασπαλίζεται με ζάχαρη άχνη.

 

Είναι ωραίος και από μόνος του και συνοδεύει πολύ ωραία το ποτό.

 Φυλάγεται για πολύ καιρό.


Η λέξη Σουτζούκι ή Σουτζούκος προέρχεται απο τα Τουρκικά "Sujuk" που σημαίνει λουκάνικο.

Ετικέτες:Παραδοσιακό γλυκό Διατροφή:Χαμηλών λιπαρών
Κατηγορίες:Γλυκα - Επιδόρπια / Παραδοσιακά
Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να γίνεις φίλος της συνταγής.

Φίλοι της συνταγής (6 συνολικά)

Υλικά

Εκτέλεση

  • 11 φλ. Μούστος
  • 5 κ/λιές στάχτη από ξύλα ελιάς
  • 5 κ/λιές αλεύρι
  • 5 κ/λιές αραρούτι
  • 2 κλωναράκια αρμπαρόριζα
  • 1 κ/κι κανέλα
  • 1 κ/κι μαστίχα
  • 2 βανίλιες
  • Λίγο ροδόνερο
  • 50 καρυδόψιχα,
  • 50 αμύγδαλα

Για να παρασκευάσουμε το σουτζούκο θα πρέπει πρώτα να ετοιμάσουμε τη μουσταλευριά (Παλουζές στα Κυπριακά) από πριν.

 

Την προηγούμενη ημέρα βάζουμε το μούστο σε μια κατσαρόλα και ένα τουλπάνι απλωμένο από πάνω. Ρίχνουμε στο τουλιπάνι τη στάχτη, το δένουμε προσεχτικά και το βυθίζουμε στο μούστο.

 

Προσθέτουμε την κανέλα, τη μαστίχα τη βανίλια και την αμπαρόριζα.  Βράζουμε το μούστο για περίπου 10’. Όταν αρχίσει ν’ αφρίζει τo ξαφρίζουμε μέχρι να είναι έτοιμο.

 

Αφαιρούμε τη στάχτη και το αφήνουμε όλη τη νύχτα να κατακαθίσει. Αφαιρούμε τα μυρωδικά κανέλα και αρμπαρόριζα.

 

Την άλλη μέρα, προσεχτικά περνάμε το μούστο από λεπτό τουλιπάνι και πάλι, προσέχοντας να μην μεταφέρουμε το κατακάθι του.

 

Μετράμε 10 φλιτζάνια από τον καθαρό μούστο και το βάζουμε σε μια κατσαρόλα καθαρή.

 

Το υπόλοιπο, αφού το φιλτράρουμε μπορούμε να το φυλάξουμε σαν ένα ξεχωριστό γλυκάκι. Το γνωστό «Κιοφτέρι» στην Κύπρο.

 

Αφού του δώσουμε ένα σχήμα τετράγωνης πίτας περίπου ύψος 2 εκ, το χαράζουμε από πάνω, το πασπαλίζουμε με λιωμένα καρύδια και το στεγνώνουμε και αυτό στον ήλιο δίπλα από το σουτζούκο.

 

Εν τω μεταξύ, βάζουμε χωριστά τους ξηρούς καρπούς, αφού τους ξεφλουδίσουμε, να μουλιάσουν σε κρύο νερό για να μπορούμε να τους περάσουμε πάνω σε κλωστή.

 

Για κάθε 25 καρπούς θα χρειαστούμε περίπου 80 εκ κλωστής (σχοινί λεπτό). 60 εκ για το γλυκό και περίπου 5 εκ από κάτω και 15 εκ από πάνω για να μπορέσουμε να τα κρεμάσουμε.

Για την ποσότητα αυτή θα χρειαστούμε 4 κλωστές. 2 για τα αμύγδαλα και 2 για τα καρύδια.

 

Περνάμε τους καρπούς στις κλωστές στην κατά μήκος τους διάσταση και δημιουργούμε αρμαθιές.

 

Βάζουμε το αλεύρι σε ένα ταψί στο φούρνο στους 150 – 170 βαθμούς και το αφήνουμε να καβουρδιστεί για περίπου 20’ – 30’.

 

Διαλύουμε σε 2 φλιτζάνια το αλεύρι.

Διαλύουμε σε λίγο ροδόνερο το αραρούτι.

 

Τα ρίχνουμε διαδοχικά στο μούστο και ανακατώνουμε μέχρι να πήξει ελαφριά.

 

Όταν είναι έτοιμα όλα, βουτάμε τα σχοινιά με τους καρπούς, ένα ένα στο μούστο, να καλυφθούν με ένα λεπτό στρώμα.

 

Τα απλώνουμε να στεγνώσουν. Περίπου 30’. Αγγίζοντάς τα δεν θα πρέπει να κολλούν.

Αφού στεγνώσουν τα ξαναβουτάμε και τα βαφτίζουμε όσες φορές αντέχουμε..

Θα πρέπει να στεγνώνει κάθε φορά όπως πιο πριν, πριν το βαφτίσουμε ξανά..

 

Το ιδανικό είναι να πάρουν περίπου 5 εκ πάχος. περίπου 3 μπανιαρίσματα.

Στο διάστημα αυτό ανακατώνουμε το μούστο για να τον κρατάμε σε παχύρευστη υγρή μορφή. Πριν κάνουμε το βάφτισμα, ξαναζεσταίνουμε το μούστο ανακατώνοντας συνεχώς. Προσοχή να μην το αφήσουμε να ζεσταθεί πολύ γιατί μπορεί να μην πήζει μετά.

 

Αφού φτάσουμε στο επιθυμητό πάχος, τα απλώνουμε στον ήλιο σε σημείο που δεν φυσά πολύ αλλά που δεν έχει και πολύ υγρασία.

 

Μπορεί να κάνουν 3 - 6 ημέρες να στεγνώσουν καλά.

Το βράδυ πρέπει να φυλάγονται μέσα και ξανά το πρωί.

Επίσης, ένα λευκό αραιό τουλιπάνι πιο μεγάλο θα ήταν καλό να το καλύψουμε για να αποφευχθούν τα έντομα.

 

Όταν τελειώσει, το φυλάμε σε δροσερό και σκοτεινό μέρος μέσα σε χαρτί.

Σχόλια

User Photo Sokolatoula Sokolatoula
2009-12-09 15:37:30
Αυτή η συνταγή είναι ταυτόσιμη με όμορφες παιδικές μνήμες και αγαπημένα πρόσωπα που δεν είναι πια μαζί μας. Μπράβο vch!
User Photo vch vch
2009-12-07 22:08:02
Panselin έχεις δίκιο ότι δεν φαίνεται δύσκολη αλλά είναι χρονοβόρα. Πρέπει ν' ασχοληθεί κανείς για λίγες, όχι συνεχόμενες, ώρες.. Γι’ αυτό εισηγήθηκα να γίνει στο χωριό και ίσως και σαββατοκύριακο. Όποιος δοκιμάσει θα ήθελα να μου πει τι πέτυχε. Αυτή τη συνταγή εγώ την έχω από τη γιαγιά μου. Και από τότε που έφυγε η γιαγιά τη δοκιμάσαμε μια φορά με τη μαμά αλλά από τότε δεν ξαναδοκιμάσαμε..
User Photo panselin panselin
2009-12-07 21:31:40
Εχω δει παρόμοια συνταγή στην τιβι, πέρσυ νομίζω στην εκπομπή του Σκάι με την Μυρσίνη Λαμπράκη, που γύριζε την Ελλάδα και μαγείρευαν παραδοσιακές συνταγές. Δεν μου είχε φανεί δύσκολη τότε. Συμφωνώ μαζί σου αυτή είναι η κληρονομιά μας και πρέπει να τη διαφυλάξουμε!
User Photo vch vch
2009-12-07 19:30:16
Πέρσα μου έχεις δίκαιο.. Γι αυτό προσπαθώ να τα κρατάμε σαν αναμνήσεις.. Εάν κάνουμε αυτό το πικνίκ ποτέ όπως είπαμε λίγο καιρό πριν... θα φέρω μαζί μου λίγο για να τα θυμηθούμε :-)) Αλλιώς με την πρώτη ευκαιρία
User Photo persa persa
2009-12-07 15:22:25
αχ vch.. μου θυμισες την γιαγιά μου, που τα εφτιαχνε απο τα σταφύλια μας....η συνταγή σου ξύπνησε γεύσεις μεσα στο στόμα μου.Σουτζούκια, μουσταλευριά, πωπωωω, ...τι αναμνήσεις.Εμείς μικρα φτιάχναμε "το κέντημα" των καρυδιών και το "βάπτισμα".Χαρά στο κουράγιο σ όποιον βρεί τα καταλληλα υλικά και φτιαξει σπιτικά.

Παραλλαγή συνταγής

Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να προσθέσεις σχόλια.