Καθαρίζουμε τις σουπιές και τις πλένουμε καλά.
Τις βάζουμε σε μια κατσαρόλα μόνες τους και τις βάζουμε στη φωτιά. Οι σουπιές θα βγάλουν τα νερά τους. Αφήνουμε την κατσαρόλα ανοιχτή μέχρι να σωθεί το νερό τους. Μόλις σωθεί ρίχνουμε το λάδι και το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και μόλις ζεσταθεί σβήνουμε με το κρασί.
Συμπληρώνουμε ένα ποτήρι νερό που έχουμε διαλύσει μέσα τον πελτέ της ντομάτας.
Προσθέτουμε πιπέρι και την δάφνη, 2 ποτήρια νερό ακόμη και σκεπάζουμε την κατσαρόλα. Χαμηλώνουμε την κουζίνα και αφήνουμε τις σουπιές να σιγοβράσουν.
Όταν δοκιμάσουμε με το πηρούνι και είναι έτοιμες, συμπληρώνουμε 2 ποτήρια νερό και μόλις πάρουν βράση ρίχνουμε τον τραχανά, ανακατέβουμε καλά σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σβήνουμε το μάτι. Ο τραχανάς αυτός γίνεται πολύ γρήγορα (η συσκευασία γράφει 3 με 5 λεπτά), οπότε αφήνουμε πάνω στο ζεστο μάτι να πιεί το ζουμί.
Αν μας πήξει πολύ ζεσταίνουμε λίγο νερό και το προσθέτουμε.
Καλή επιτυχία και καλή όρεξη