Cooktherapy, recipes, συνταγές > Home
Εισαγωγή Φωτογραφιών

Σολομός Τεριγιάκι


7
0


Μερίδες: 2 με 4
Χρόνος ετοιμασίας: 10 '
Χρόνος ψησίματος: 30 '
User Photo theremina theremina

Η σάλτσα/μαρινάδα teriyaki πωλείτε έτοιμη, αλλά μπορείτε να την φτιάξετε εύκολα στο σπίτι. 

Εάν δεν τρελαίνεστε για πιπερόριζα, μπορείτε να την παραλείψετε.

Το ψάρι μπορεί να ψηθεί νωρίτερα στην ημέρα και να διατηρηθεί σκεπασμένο.

Σερβίρετε με ρύζι μπάσματι και λάχανοσαλάτα στο πλάι.  Σε Ιαπωνέζικο εστιατόριο το έχω φάει με συνοδεία πατατοσαλάτας, και του πήγαινε.

Ετικέτες:ψάρι Διατροφή:Γενική
Κατηγορίες:Κύρια πιάτα / Ψάρι
Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να γίνεις φίλος της συνταγής.

Φίλοι της συνταγής (7 συνολικά)

Υλικά

Εκτέλεση

φιλέτο σολομό, με την πέτσα του --> Για 2-3 άτομα υπολογίστε 500 γραμμάρια, και για 3-4 άτομα βάλτε 700 γραμμάρια, χωρίς να αυξήστε τα υπόλοιπα υλικά.

4 κουταλιές σάλτσα σόγιας (ή ταμάρι)

1/2 μικρό κρεμμύδι, τριμμένο στον τρίφτη από την λεπτή πλευρά

1 κομμάτι πιπερόριζα (τζίντζερ), περίπου 3 πόντους, ξεφλουδισμένο και τριμμένο στον τρίφτη από την λεπτή πλευρά

2 κουταλάκια καστανή/μαύρη ζάχαρη (light or dark brown sugar)

2 κουταλιές mirin (Ιαπωνέζικο γλυκό κρασί για μαγείρεμα. Εάν δεν το βρίσκετε, βάλτε γλυκό λευκό κρασί, ή παραλείψτε το.)

1 κουταλάκι ελαιόλαδο

 

1. Λαδώνουμε ελαφρά τον πάτο ενός μικρού πυρέξ, και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς κελσίου.

2. Κόβουμε τον σολομό σε μεγάλα τετράγωνα κομμάτια (τα 500 γραμμάρια βγάζουν 4 με 6 κομμάτια).

3. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την σάλτσα σόγιας, το τριμμένο κρεμμύδι και την πιπερόριζα, την ζάχαρη, και το mirin.  Ρίχνουμε μέσα τα κομμάτια σολομού και ανακατεύουμε να απορροφήσουν την μαρινάδα.

4. Τοποθετήστε τα κομμάτια σολομού στο πυρέξ, με την πέτσα προς τα πάνω, αφού τα έχετε στραγγίσει ελαφρά από την μαρινάδα.  Την φυλάτε για αργότερα.

5. Ψήστε τον σολομό για 15 λεπτά, ώσπου να αρχίζει να μαζεύει η πέτσα.  Βγάλτε το πυρέξ από τον φούρνο, γυρίστε τα κομμάτια σολομού και περιχύστε τα με το υπόλοιπο της μαρινάδας.

6. Ψήστε για 15 λεπτά ακόμα.  Εάν σας αρέσει το ψάρι ζουμερό, είναι τώρα έτοιμο.  Εάν το προτιμάτε καλοψημένο αφήστε το για 10-15 λεπτά παραπάνω.

7.  Σερβίρετε αμέσως, ή σκεπάστε το πυρέξ με αλουμινόχαρτο μέχρι το γεύμα.  Το ζεσταίνετε πάλι λιγάκι και σερβίρετε. 

Σχόλια

User Photo theremina theremina
2010-04-26 14:28:54
Τις τελευταίες φορές που το μαγείρεψαμε στο σπίτι, αντί για ρύζι βράσαμε κινέζικα egg noodles (αυτά που μοιάζουν με ταλιατέλες αλλά γίνονται σε 3-5 λεπτά) και μας άρεσε ακόμα καλύτερα ο συνδυασμός.
User Photo StrangeEmily StrangeEmily
2010-03-06 00:00:09
Θα το δοκιμάσω!
User Photo Cook Therapist Cook Therapist
2009-06-23 13:58:19
Μου φαίνεται πολύ καλό και μου αρέσει πολύ και η τεριγιάκι!!! :)

Παραλλαγή συνταγής

Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να προσθέσεις σχόλια.