- 1 φιλέτο σολομού (ολόκληρη την πλευρά, περίπου 600-700γρ)
- 1/2 κούπα ελαιόλαδο
- 1/2 κούπα ροζέ κρασί δεξαμενής, (χρησιμοποιούμε δηλαδή ροζέ κρασί που δεν έχει υποστεί παλαίωση σε βαρέλι)
- 1 κ.σ. κόκκους πιπεριού διαφόρων χρωμάτων
- 1 κ.σ. σουμάκ (κοφτή κουταλιά)
- 1 κ.γ. αλάτι (κοφτή κουταλιά)
|
Χτυπάμε μαζί στο μπλέντερ το ελαιόλαδο, το κρασί, το σουμάκ και το αλάτι.
Προσθέτουμε στο μείγμα τους κόκκους πιπεριού και ανακατεύουμε ελαφρά με ένα κουτάλι.
Απλώνουμε το φιλέτο σ' ένα μικρό γυάλινο σκεύος με καπάκι.
Ρίχνουμε το μείγμα έτσι ώστε να πάει παντού για να σκεπάσει το ψάρι και κλείνουμε το καπάκι.
Βάζουμε το γυάλινο σκεύος στο ψυγείο για 24 ώρες. (Στο ενδιάμεσο, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, το ανακινούμε).
Μετά από 24 ώρες το βγάζουμε και το αφήνουμε εκτός ψυγείου για μία ώρα.
Απλώνουμε ένα φύλλο λαδόκολας σ' ένα ταψί όχι πολύ μεγαλύτερο από το φιλέτο, το οποίο τοποθετούμε έτσι ώστε το δέρμα του να ακουμπά στη λαδόκολα.
Περιχύνουμε το σολομό με το μείγμα μέσα στο οποίο τον μαρινάραμε.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς, σε προθερμασμένο φούρνο χωρίς να γυρίσουμε το φιλέτο, μέχρι να εξατμιστεί όλη η μαρινάδα.
Σερβίρουμε μόνο το κρέας του ψαριού το οποίο ξεχωρίζει εύκολα, αφού το δέρμα του θα μείνει κολλημένο πάνω στη λαδόκολα.
Συνοδεύουμε με το ροζέ κρασί που χρησιμοποιήσαμε στο μαρινάρισμα, σερβίροντάς το σε χαμηλή θερμοκρασία.
|
2011-07-06 19:15:45
Συνονόματε Πατριώτη, με αδυναμία στο μαγείρεμα ψαρικών, έφτιαξα σήμερα την συνταγή σου με πολύ μικρές παραλλαγές και το αποτέλεσμα ήταν άκρως ικανοποιητικό. Εύγε! Manifique!
2010-12-17 10:46:33
φαινεται πολυ προσεγμενο!!! θα το φτιαξω σιγουρα!!!!
2010-12-03 13:20:24
Μας τρελλάνατε με τα Γαλλικά σας. Φαντάζομαι ότι και οι δύο σας φυσικά παίζετε και πιάνο. Φίλε dimitri θα φιάξω τον σολωμό αύριο. Θα τον βγάλω και foto.
2010-11-23 22:39:20
Pas de quoi...
2010-11-23 22:36:28
Merci moncieur !
2010-11-23 09:32:46
Πάρα πολύ καλό φίλε dimitri. Άλλωστε έχουμε ξαναναφέρει ότι στην θάλασσα είσαι Ποσειδώνας (θεός). Στην ξηρά πως τα πάμε :::
2010-11-23 00:55:32
dimitris-m τελεια η συνταγή σου την φτιαχνω κι εγω μονο που αντι για λαδοκολλα βαζω αλουμινοχαρτο που λαδώνω ελαφρα και δεν βγαινει η πετσα σολωμου επισης αν δεν εχω σουμακ που δινει ιδιαιτερη γευση βαζω θυμαρι και 2 σταγονες ταμπασκο πρασινο. Ευχαριστουμε για την συνταγη σου!
2010-11-22 21:13:12
Πώς φαίνονται όμως τα γαλλικά και το πιάνο, ε; Το σουμάκ λοιπόν madam είναι ένα μεσογειακό μπαχαρικό σε σκόνη με βαθυκόκκινο χρώμα και όξινη γεύση. (Γι' αυτό και δεν χρησιμοποιώ λεμόνι στη μαρινάδα). Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σάλτσες ή μαρινάδες, τόσο σε κρέατα, όσο και σε ψάρια, πουλερικά ή λαχανικά.
2010-11-22 20:57:14
Qu'est-ce que s'est soumak moncieur?
2010-11-22 20:12:52
Θελει το χρονο του............αλλα τ αξιζει!!!!!!! Το καλο πραγμα αργει να γινει.... χαχαχα Γι αυτο και τα 5 σκουφακια........