Cooktherapy, recipes, συνταγές > Home
Εισαγωγή Φωτογραφιών

Σαρδέλες αντικριστές στα κάρβουνα


15
0


Μερίδες: 2
Χρόνος ετοιμασίας: 300 '
Χρόνος ψησίματος: 15 '
User Photo Δημήτρης. Δημήτρ ης.
Το πιο ταπεινό, αλλά και το πιο θρεπτικό και καθαρό ψάρι της θάλασσας. Απόδειξη για το ότι τα σημαντικά πράγματα δεν είναι απαραίτητο να κάνουν θόρυβο...
Ετικέτες: Διατροφή:Γενική
Κατηγορίες:Κύρια πιάτα / Ψάρι
Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να γίνεις φίλος της συνταγής.

Φίλοι της συνταγής (15 συνολικά)

Υλικά

Εκτέλεση

  • 1/2 κιλό σαρδέλες
  • 1/2 κούπα ελαιόλαδο
  • 1/2 κούπα λευκό κρασί
  • χυμό από ένα λεμόνι
  • 1 κ.σ. μουστάρδα
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.γ. πιπέρι
Καθαρίζουμε τις σαρδέλες, αφαιρούμε τα κεφάλια και τη ραχοκοκαλιά κρατώντας όμως τα δύο φιλέτα του κάθε ψαριού ενωμένα στη ράχη και τα αφήνουμε να στραγγίσουν.

Χτυπάμε στη φραπιέρα όλα τα υπόλοιπα υλικά και τα ρίχνουμε σε ένα βαθύ σκεύος.

Μέσα εκεί βυθίζουμε τα φιλέτα για να μαριναριστούν και τα βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον πέντε ώρες.

Ενώνουμε ανά δύο τα διπλά φιλέτα των ψαριών έτσι ώστε να εφάπτονται στο εσωτερικό τους μέρος.

Ψήνουμε σε χωνεμένα κάρβουνα περιχύνοντας συνεχώς με τη μαρινάδα έτσι ώστε να μη στεγνώσουν τα φιλέτα.

Και φυσικά, φρέσκο ψωμί, χωριάτικη σαλάτα και λευκό κρασί.

Σχόλια

User Photo neraida neraida
2011-02-21 12:36:01
πολύ νόστιμες πρέπει να είναι θα τις δοκιμάσω με την πρώτη ευκαιρία!
User Photo Δημήτρης. Δημήτρ ης.
2011-02-18 14:03:27
"Γούνα" λέγεται οποιοδήποτε ψάρι χωρίς τη ραχοκοκαλιά του το οποίο ανοίγουμε στα δύο και είναι έτοιμο για τη σχάρα.
User Photo linmak88 linmak88
2011-02-18 14:00:00
Σαρδέλες "γούνα" δεν λέγονται έτσι μαγειρεμένες;
User Photo Μίνα Μίνα
2011-02-18 08:35:11
Τέλειο αλλά αν και πάτησα 5 βγήκε 4,9 :( Eτοιμάζω λευκό κρασί και ουζάκι το βράδι και τα σερβίρω...οπωσδήποτε!! (αν και κάτι μου λέει ότι ταιριάζουν άψογα με ρετσίνα δεν την προτιμώ) Το μόνο που με προβληματίζει είναι το αν θα χύσω πάνω στα κάρβουνα την υπόλοιπη μαρινάδα γιατί μετά άντε να το καθαρίσεις από τα λάδια. H σαρδέλα παιδιά είναι από τα πιο υγιεινά και πιο πλούσια σε Ω ψάρια! Πάντως εγώ θα κάνω την ξεροκεφαλιά και θα προσθέσω λατρεμένο σκορδάκι... : )
User Photo Δημήτρης. Δημήτρ ης.
2011-02-17 21:33:04
Κι εμείς παντρεμένες τις λέμε, αλλά μόνο όταν ανάμεσα βάζουμε γέμιση από κρεμμύδι, ντομάτα, σκόρδο, μαϊντανό κτλ. Εδώ τις έχω σκέτες γι' αυτό και μου ήρθε το "αντικριστές".
User Photo antigonoula antigonoula
2011-02-17 21:21:32
εμεις εδω αυτες τις σαρδελιτσες τις λεμε παντρεμενες!!!!!!!!!!!! και ειναι πολυ ωραιες!!!
User Photo ΝΤΙΜΗ ΝΤΙΜΗ
2011-02-17 21:12:19
Πω πω,πολύ απλό για να είναι αληθινό....Γιατί να βαθμολογούμε μόνο με 5 σκουφάκια?Έστω,στα χαρίζω με όλη μου την ψυχή!!!!
User Photo Sokolatoula Sokolatoula
2011-02-17 20:28:43
Μας άνοιξες την όρεξη Δημήτρη. Πάρε πέντε σκουφάκια για να μάθεις.

Παραλλαγή συνταγής

User Photo StrangeEmily StrangeEmily
2013-11-23 13:15:20
Πολύ ωραία συνταγή! Επειδή δεν έχουμε ψησταριά - άσε που βρέχει και έχει ψόφο- τις έβαλα στο ταψί και δεν είχα κρασί αλλά έβαλα κι εγώ σκορδάκι και τις άφησα ανοιχτές έριξα και φρυγανιά τριμμένη! Το μόνο δύσκολο ήταν το φιλετάρισμα :-( δεν τα κατάφερα να βγάλω τις ραχοκοκαλιές...
User Photo Δημήτρης. Δημήτρ ης.
2013-11-23 15:39:23
Χαίρομαι που σου άρεσε. Και στο ταψί μια χαρά γίνονται. Αν οι σαρδέλες δεν είναι πολύ φρέσκιες και τις αφήσεις πολλή ώρα εκτός ψυγείου, διαλύονται κατά το φιλετάρισμα γι' αυτό πρέπει να το κάνεις γρήγορα, ειδικά αν έχεις να φιλετάρεις μεγάλη ποσότητα. Για να μη δυσκολεύεσαι όμως, σου προτείνω να τις βάλεις όλες μαζί για λίγη ώρα στην κατάψυξη για να σφίξει η σάρκα τους και μέτα να τις φιλετάρεις.
User Photo StrangeEmily StrangeEmily
2013-11-23 16:05:05
Ευχαρστώ για τη συμβουλή! Θα το θυμάμαι την επόμενη φορά. Πάντως ήταν πολύ νόστιμες.
Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να προσθέσεις σχόλια.