Cooktherapy, recipes, συνταγές > Home
Εισαγωγή Φωτογραφιών

Ρύζι μαύρο με μελάνι σουπιάς


1
0


Μερίδες: 4
Χρόνος ετοιμασίας: 20 '
Χρόνος ψησίματος: 30 '
User Photo vch vch

Σε αυτή τη συνταγή είναι καλό να χρησιμοποιηθεί το πραγματικό μελάνι και όχι το σε σκόνη ή σε κουτί.

Ετικέτες: Διατροφή:Γενική
Κατηγορίες:Ζυμαρικά & Ρύζι / Ρύζι
Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να γίνεις φίλος της συνταγής.

Φίλοι της συνταγής (1 συνολικά)

Υλικά

Εκτέλεση

  • 1 Κιλό Σουπιές με το μελάνι τους
  • 8 κ/λιές ελαιόλαδο
  • ¼ κρεμμύδι καθαρισμένο και ψιλοκομμένο
  • 1 μεγάλη σκελίδα σκόρδου λιωμένο
  • 1 χούφτα μαϊντανό καθαρισμένο και ψιλοκομμένο
  • 1 ποτήρι λευκό κρασί
  • 300 γρ ρύζι για ριζότο
  • 2 κ/λιές ντοματοπουρές διαλυμένος με 5 κ/λιές ζεστό νερό
  • 1 λίτρο ζεστό ζωμό από ψάρια
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

 

 

Ζωμός από ψάρια:

 

  • 6 – 7 κεφάλια από διάφορα ψάρια (από σαρδέλες, φαγκρί, σκορπιό μέχρι και δράκαινα) ψημένα ή ωμά
  • 200 γρ ανακατεμένα κόκαλα και δέρμα από ψημένα ψάρια
  • 1 μεσαίου μεγέθους πράσο κομμένο στα τέσσερα
  • 5 ματσάκια μαϊντανό
  • 2 πρέζες αλάτι
  • 1.2 λίτρα κρύο νερό
  • 1 κ/κι Τάραγκον

Για το ζωμό:

 

  • Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια μεγάλη και βαθιά κατσαρόλα.
  • Ψήνουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 1 ώρα και μετά το αφαιρούμε από τη φωτιά.
  • Όταν κρυώσει περνάμε το ζωμό από σουρωτήρι (και ίσως και από τουλπάνι) να μαζέψουμε τα κόκαλα και τα κεφάλια
  • Μπορεί να μείνει στο ψυγείο για 2 ημέρες ή στην κατάψυξη για 1 μήνα.

 

Για το ριζότο:

 

  • Καθαρίζουμε τις σουπιές και κρατάμε το μελάνι.
  • Τις ανοίγουμε τις καθαρίζουμε και τις πλένουμε καλά
  • Τεμαχίζουμε σε μικρά κομματάκια (μακρόστενα) τις σουπιές
  • Ζεσταίνουμε το λάδι και ψήνουμε το σκόρδο και το κρεμμύδι να μαλακώσει όχι να καεί. Το κρεμμύδι θα έχει γίνει διάφανο.
  • Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο μαϊντανό και ανακατώνουμε πάνω στη φωτιά για ακόμα 4’.
  • Προσθέτουμε τις σουπιές και ψήνουμε καλά. Προσθέτουμε το κρασί αργά και ανακατώνουμε μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ για 2’.
  • Ανοίγουμε τα σακουλάκια πάνω το μελάνι και ρίχνουμε το μελάνι πάνω από τις σουπιές.
  • Ανακατώνουμε μαλακά για 15’.
  • Προσθέτουμε το ρύζι και το γυρνάμε καλά να πιάσει παντού.
  • Προσθέτουμε το τοματοπολτό και ανακατώνουμε.
  • Προσθέτουμε αργά λίγο λίγο το ζωμό. Ποτηράκι ποτηράκι, ανακατώνουμε και περιμένουμε να στεγνώσει και μετά να βάλουμε και άλλο.
  • Θα πάρει περίπου 20’ το ρύζι να ψηθεί.
  • Σερβίρουμε ζεστό

Σχόλια

Παραλλαγή συνταγής

Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να προσθέσεις σχόλια.