Βάζουμε τα ρεβύθια να μουσκέψουν (αν έχουμε χρόνο 24 ώρες) με μιάμιση κουταλιά της σούπας αλάτι (δεν θα βάλουμε άλλο αλάτι στο φαγητό).
Στραγγίζουμε και πλένουμε καλά τα ρεβύθια. Αν τρίβοντάς τα βγαίνει η φλούδα καλώς, αν όχι τα αφήνουμε όπως είναι. ΠΡΟΣΟΧΗ δεν γίνεται το φαγητό αυτό με τα ξεφλουδισμένα ρεβύθια.
Αν έχουμε μικρή γάστρα τα αδειάζουμε εκεί, αλλιώς σε ένα ταψάκι που θα σκεπάσουμε καλά με αλουμινόχαρτο.
Κόβουμε τα κρεμμύδια χοντρά κομμάτια, το σκόρδο μικρά κομματάκια και ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε το πιπέρι, την πάπρικα, τη ρίγανη και το δεντρολίβανο (αν είναι φρέσκο 3 κλωναράκια φτάνουν) ή τη βάγια (2-3 φύλλα).
Σκεπάζουμε με νερό να είναι και δυο δάχτυλα πάνω από τα ρεβύθια. Αν είναι ταψάκι σκεπάζουμε καλά με αλουμινόχαρτο διπλό, αν είναι γάστρα βάζουμε το καπάκι και το βάζουμε στο φούρνο για 4 με 5 ώρες στους 160 βαθμούς στις αντιστάσεις. Στα ενδιάμεσα κοιτάζουμε μήπως χρειάζεται να συμπληρώσουμε νερό.
Το φαγητό γίνεται και με ντομάτα, απλά συμπληρώνουμε μια δυο κουταλιές πελτέ ντομάτας, ένα καρότο και άνηθο μαζί με τα προηγούμενα.
Όταν το βγάλουμε από τον φούρνο δεν έχει πολύ ζουμί, αν θέλετε να είναι πιο ζουμερό συμπληρώστε νερό.
Στο χρόνο προετοιμασίας δεν έχω βάλει τον χρόνο για το μούλιασμα των ρεβυθιών.
Καλή επιτυχία και καλή όρεξη.