Cooktherapy, recipes, συνταγές > Home
Εισαγωγή Φωτογραφιών

Ραβανί θείας Χρυσάνθης (Αγρινίου)


10
0


Μερίδες: Περίπου τριάντα κομμάτια
Χρόνος ετοιμασίας: 20 '
Χρόνος ψησίματος: 30 '
User Photo karjim karjim
Το αγρινιώτικο ραβανί (καμία σχέση με αυτό που όλοι ξέρουν ως ραβανί) που έστελνε σε κούτες η θεία μου Χρυσάνθη όταν ήμουν μικρός. Με μικρές δοκιμές ανακάλυψα τελικά τη συνταγή που έβγαλε τη γεύση που θυμόμουν!
Ετικέτες:ραβανί, γλυκό, αγρίνιο Διατροφή:Γενική
Κατηγορίες:Γλυκα - Επιδόρπια / Παραδοσιακά
Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να γίνεις φίλος της συνταγής.

Φίλοι της συνταγής (10 συνολικά)

Υλικά

Εκτέλεση

Για την κατσαρόλα

1 κιλό (4 ποτήρια) νερό
1/2 κιλό (2 ποτήρια) λάδι
1 κιλό ζάχαρη
200 γραμμάρια μέλι
Ξύσμα 1 λεμονιού
1 κουταλάκι γλυκού μαστίχα Χίου
1/2 κιλό σιμιγδάλι ψιλό
1/2 κιλό σιμιγδάλι χονδρό

Για το ταψί

Λίγο λάδι
Λίγο σουσάμι
Δύο χούφτες περίπου αμύγδαλα ξεφλουδισμένα
Ζάχαρη άχνη

Χτυπάμε τη μαστίχα με λίγη ζάχαρη στο multi να γίνει σκόνη (οι παραδοσιακοί στο γουδί). Ρίχνουμε όλα τα υλικά πλην των δύο σιμιγδαλιών στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε καλά σε μέτρια φωτιά να διαλυθεί η ζάχαρη. Αφήνουμε στη φωτιά και μόλις αρχίσει να κοχλάζει το μίγμα ρίχνουμε το σιμιγδάλι πρώτα το ψιλό, μετά το χοντρό και ανακατεύουμε συνέχεια να μη σβωλιάσει και να απορροφηθεί το λάδι. Όταν το μίγμα (που μοιάζει με χαλβά) δεν μένει κολλημένο στην κουτάλα αλλά ανακατεύεται κανονικά είναι έτοιμο.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Λαδώνουμε ένα μεγάλο τετράγωνο ταψί και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Ρίχνουμε το μίγμα της κατσαρόλας και το απλώνουμε καλά-καλά να πάει παντού και να γίνει επίπεδο σαν πίτα. Κόβουμε το γλυκό σε ρόμβους (προσοχή αν δεν είναι ρόμβοι δεν είναι το ραβανί της θείας μου της Χρυσάνθης - καλή της ώρα εκεί ψηλά!). Στο κέντρο κάθε ρόμβου πιέζουμε ένα αμύγδαλο ξεφλουδισμένο.
Βάζουμε το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε στην ίδια θερμοκρασία για μισή περίπου ώρα. Θα πάρει ελφρώς χρώμα κυρίως στις άκρες.
Βγάζουμε το ταψί και αφήνουμε λίγο να κρυώσει.
Όσο είναι ζεστό πασπαλίζουμε ζάχαρη άχνη και πατάμε με μία λαδόκολλα να κάτσει πάνω στο γλυκό. Η άχνη θα υγρανθεί από το λάδι και το γλυκό θα έχει ένα χρυσοπράσινο χρώμα από πάνω. Ξανακόβουμε τα ήδη κομμένα κομμάτια για να ξεχωρίσουν και βγάζουμε προσεκτικά με σπάτουλα για να μην σπάσουν.
Το γλυκό τρώγεται κρύο!
Η καλύτερή του είναι την επόμενη ή μεθεπόμενη ημέρα που έχει σφίξει κι άλλο!
Καλή όρεξη!

Σχόλια

User Photo apapsa apapsa
2011-06-09 22:23:25
Μπορεί να μην ήρθαμε σήμερα στην παρουσίαση του βιβλίου, αλλά φτιάξαμε το ραβανί της θείας Χρυσάνθης αντ' αυτού. Περιμένω να κρυώσει τώρα ;ο)
User Photo theremina theremina
2009-07-27 17:59:46
Μου άρεσε πολύ, και δεν ξέρω εάν αυτό οφείλετε στην μαστίχα που λατρεύω, ή που δεν καταλαβαίνω καθόλου το λάδι στην συνταγή (ένας λόγος που δεν μου αρέσουν οι παραδοσιακοί σιμιγδαλένιοι χαλβάδες είναι η λιγδερή υφή τους στο στόμα). Εδώ όλα είναι τέλεια και ισορροπημένα. Δεν ξέρω πόσω αυθεντική είναι η συνταγή, μιας και δεν εχω ξαναφάει τέτοιο γλυκό, αλλά με κέρδισε αμέσως!
User Photo apapsa apapsa
2009-07-27 15:49:23
Α μπράβο! Και έλεγα δε θα τη βάλει κάπου αυτή τη συνταγή; Οι δοκιμές σου για τη γεύση που θυμόσουν μου θυμίζουν τις προσπάθειες της Μόνικα στα Φιλαράκια να ανακαλύψει τη μυστική συνταγή της γιαγιάς της Φοίμπη, τρώγοντας το τελευταίο κατεψυγμένο μπισκότο :o)
User Photo karjim karjim
2009-07-27 15:31:29
Στη συνταγή αυτή κυριαρχεί κάπως το άρωμα της μαστίχας. Μπορεί να αντικατασταθεί με άλλα αρωματικά όπως βανίλλια, χυμός πορτοκαλιού ή λεμονιού, κανέλλα και γαρίφαλλο. Το ίδιο και το γαρνίρισμα που μπορεί να είναι πιο μελομακαρονέ , με κανέλλα, γαρύφαλλο, ζάχαρη χοντρή και σουσάμι.

Παραλλαγή συνταγής

Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να προσθέσεις σχόλια.