Cooktherapy, recipes, συνταγές > Home
Εισαγωγή Φωτογραφιών

Πρόβειο κρέας με μακαρόνια στη γάστρα


3
0


Μερίδες: 7-8
Χρόνος ετοιμασίας: 20 '
Χρόνος ψησίματος: 270 '
User Photo mima mima
Ένα βολικό πιάτο για τραπέζια γιατί το αφήνεις και ψήνεται και φτιάχνεις άλλα πράγματα
Ετικέτες:αλμυρό Διατροφή:Γενική
Κατηγορίες:Κύρια πιάτα / Αρνί
Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να γίνεις φίλος της συνταγής.

Φίλοι της συνταγής (3 συνολικά)

Υλικά

Εκτέλεση

5 κιλά πρόβειο κρέας (μπούτι ή την πλάτη καλύτερα χωρίς κόψει μερίδες ο χασάπης)
4-5 φρέσκιες ώριμες τομάτες
5 φύλλα βάγια
1 κεφάλι σκόρδο
4 μεγάλα κρεμμύδια
1 κούπα τσαγιού ελαιόλαδο
1 ποτήρι του κρασιού κρασί λευκό μοσχάτο
αλάτι
πιπέρι σε κόκκους
πιπέρι τριμμένο΄
1 κιλό μακαρόνια Νο 5
τυρί για μακαρόνια
Λέμε στον χασάπη μας να μας καθαρίσει καλά το λίπος από το κρέας και να μην το κόψει, γιατί θα γεμίσει κοκκαλάκια. Από το βράδυ, το πλένουμε πολύ καλά και το βάζουμε σε ένα βαθύ μπολ που να το χωράει ολόκληρο. Κόβουμε την τομάτα στο μούλτι και την ρίχνουμε πάνω από το κρέας. Ρίχνουμε το κρασί, το λάδι, τους κόκους του πιπεριού, τα σκόρδα καθαρισμένα, τα κρεμμύδια καθαρισμένα και κομμένα στα τέσσερα, τα φύλλα της βάγιας, το αλάτι και το τριμμένο πιπέρι.
Με τα χέρια μας (με γάντια καλύτερα) τρίβουμε το κρέας με τα υλικά όλα, να σιγουρευτούμε ότι πήγαν παντού. Σκεπάζουμε το μπολ με μια λαδόκολλα και το βάζουμε στο ψυγείο μέχρι το πρωί που θα βάλουμε το φαγητό στο φούρνο.
Το πρωί, ανάβουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς, βάζουμε το κρέας στη γάστρα, πάνω στη σχάρα, και του ρίχνουμε από πάνω όλη τη μαρινάδα που έχει το μπολ. Όταν ζεσταθεί ο φούρνος, σκεπάζουμε τη γάστρα και την βάζουμε μέσα και χαμηλώνουμε στους 175 βαθμούς. Στις 4,5 ώρες κοιτάζουμε το κρέας αν έχει ψηθεί. Αν είναι έτοιμο, βγάζουμε τη γάστρα από τον φούρνο και βγάζουμε το κρέας σε πιατέλα (προσεκτικά γιατί αν είναι καλά ψημένο βγαίνουν τα κόκκαλα αμέσως). Βγάζουμε τη σχάρα μέσα από τη γάστρα και με τρυπητή κουτάλα βγάζουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα από το ζουμί που έχει μείνει. Συμπληρώνουμε ζεστό νερό για τα μακαρόνια μέσα στη γάστρα και λίγο αλάτι. Βάζουμε πάλι στο φούρνο τη γάστρα στους 200 βαθμούς (χωρίς καπάκι) και προσέχουμε τα μακαρόνια να βράσουν και να πιούν το ζουμί. Δεν πειράζει αν μας μείνει ζουμί στη γάστρα (εγώ με το μάτι υπολογίζω το νερό). Όταν είναι έτοιμα, σε μια πιατέλα ρίχνουμε τυρί και από πάνω βγάζουμε τα μακαρόνια και τους ρίχνουμε πάλι τυρί. Στην πιατέλα που έχουμε βγάλει το κρέας ρίχνουμε λίγο ζουμάκι από τη γάστρα για να μην είναι στεγνό και σερβίρουμε.
Καλή όρεξη

Σχόλια

Παραλλαγή συνταγής

Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να προσθέσεις σχόλια.