Cooktherapy, recipes, συνταγές > Home
Εισαγωγή Φωτογραφιών

Πρασόπιτα


3
0


Μερίδες: 10
Χρόνος ετοιμασίας: 20 '
Χρόνος ψησίματος: 45 '
User Photo persa persa

Είτε ως κύριο πιάτο είτε ως συνοδευτικό αξίζει να την γευόμαστε

Ετικέτες:πράσα, πίτα Διατροφή:Γενική
Κατηγορίες:Κύρια πιάτα / Λαχανικά
Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να γίνεις φίλος της συνταγής.

Φίλοι της συνταγής (3 συνολικά)

Υλικά

Εκτέλεση

1 ½ κιλό πράσα

200 γρ. φέτα ή ανθότυρο για πιο ήπια γεύση

2/3 φλυνζ  ελαιόλαδο για τη γέμιση

Αλάτι , προσεκτικά, διότι θα μπει και το τυρί

1 πακέτο φύλλο για πίτες

Ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων

Τα υλικά είναι για το μεγάλο ταψί κουζίνας

Καθαρίζουμε και πλένουμε τα πράσα. Τα κόβουμε σε ροδέλες των 2,5 εκ. περίπου. Αν είναι χοντρά τα κόβουμε κατά μήκος και σταυρωτά. Τα βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό να ζεματιστούν για 10 λεπτά και τα στραγγίζουμε ξεβγάζουμε λίγο για να κρυώσουν.

Σε ένα μπολ κομματιάζουμε το τυρί, όχι πολύ έντονα έτσι ώστε να διατηρήσει κομμάτια μετά το ψήσιμο, προσθέτουμε τα αυγά και τα ρίχνουμε στα πράσα. Προσθέτουμε αλάτι και λάδι και ανακατεύουμε καλά. Η βασική  συνταγή της γέμισης είναι έτοιμη.

Στο ταψί της κουζίνας ρίχνουμε ελαιόλαδο και το αλείφουμε. Το λαδάκι χρειάζεται να είναι λίγο παραπάνω, δηλαδή ½ κούπα περίπου, γιατί βοηθά να μην καεί το φύλλο της βάσης.

Το μοίρασμα των φύλλων γίνεται κρατώντας 2 για το μέσον της πίτας και3-4 για το στρώσιμο στο πάνω μέρος.

Στρώνουμε 5-6 φύλλα αλείφοντας τα λάδι με πινέλο.  Απλώνουμε τη μισή γέμιση, βάζουμε δύο φύλλα χωρίς να τα αλείψουμε λάδι(τα μεσαία φύλλα σε καμία πίτα δεν χρειάζονται λάδι θα το πάρουν από τη γέμιση).Σκεπάζουμε τη πίτα με τα υπόλοιπα φύλλα.

Με το πινέλο βρέχουμε πολύ καλά την επιφάνεια , το πρώτο φύλλο, με νερό, να μαλακώσει. Μετά το περνάμε με λάδι .με ένα καλό μαχαίρι κόβουμε την πίτα σε κομμάτια χωρίς το μαχαίρι να πατήσει στο ταψί.

Την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200  βαθμούς για 45 , έως να ροδοκοκκινίσει καλά.

Παραλλαγές

  • Μπορούμε να προσθέσουμε ½ κούπα γλυκό τραχανά αφού θα τον έχουμε βράσει σε λίγο γάλα.
  • Μπορεί να γίνει και νηστίσιμη χωρίς να βάλουμε τυρί (και τραχανά) αλλά να προσθέσουμε 1 με 11/2 φλιτζανάκι ρύζι(για να τραβήξει τα υγρά, και πιο πολύ αλάτι

Σχόλια

User Photo Cook Therapist Cook Therapist
2009-11-15 01:34:46
Σίγουρα το σπιτικό φύλλο είναι το καλύτερο. Πάντως υπάρχουν μερικά έτοιμα χωριάτικα φύλλα που δεν είναι από τις πολύ κλασσικές μάρκες που είναι από αρκετά έως πολύ καλά.
User Photo persa persa
2009-11-11 20:32:33
litsaki73 συμφωνώ ότι το σπιτικό φύλλο είναι ότι καλιτερο παντα για τις πιτες και ανοιγω τακτικά. Αλλα την έχω προσαρμόσει στις ανάγκες μιας εργαζόμενης.όπως προκυψει λοιπόν....
User Photo litsaki73 litsaki73
2009-11-11 20:25:35
Persa μου, η πρασσόπιτα ειναι εξαιρετική και πεντανόστιμη!!! Η μόνη μου ενσταση ειναι στο φύλλο! Αυτο το έτοιμο μου κάνει λιγο σαν... χαρτί! Νομίζω οτι αξίζει τον κόπο μια προσπάθεια να ανοίξουμε φύλλο μόνες μας! Δεν είναι και τιποτα το ιδιαίτερο εαν εχεις το μεράκι και την αγάπη για την μαγειρική! Και είμαι σίγουρη οτι σχεδόν όλοι και όλες εδω μέσα το' χουμε!!!! Και υπάρχουν άφθονες συνταγές για φύλλο για πίτες! Αν θέλει κανείς/καμία, πολύ ευχαρίστως να το παραθέσω ως παραλλαγή!!!

Παραλλαγή συνταγής

Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να προσθέσεις σχόλια.