Cooktherapy, recipes, συνταγές > Home
Εισαγωγή Φωτογραφιών

Πορτογαλικές λιχουδιές από Μπακαλιάρο


6
0


Μερίδες: 6
Χρόνος ετοιμασίας: 30 '
Χρόνος ψησίματος: 30 '
User Photo vch vch

Ο παστός μπακαλιάρος διαδόθηκε στην Ευρώπη από τη Σκανδιναβία.

Τον βρίσκουμε σε πολλά πιάτα και σε διάφορες χώρες, βεβαίως και στην Ελλάδα. Συνοδεύται συνήθως με πατάτες ή κρέμες όπως τη δική μας σκορδαλιά.

 

Οι μπαλίτσες είναι πολύ εύγευστες και τρώγονται εύκολα σε πάρτυ αλλά όχι μόνο..

 

Σε αυτή τη συνταγή το συνοδεύουμε με σάλτσα τύπου σκορδαλιάς.

 

 

Ετικέτες: Διατροφή:Γενική
Κατηγορίες:Κύρια πιάτα / Ψάρι
Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να γίνεις φίλος της συνταγής.

Φίλοι της συνταγής (6 συνολικά)

Υλικά

Εκτέλεση

Για τις μπάλες από ψάρι

 

  • 500 γρ αλατισμένο παστό φιλέτο μπακαλιάρου
  • 500 γρ πατάτες
  • 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 κ/λιές ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • Λίγο σχοινόπρασο ψιλοκομμένο
  • 1 αυγό
  • Λίγο μοσχοκάρυδο
  • Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Αλάτι
  • 50 γρ φαρίνα
  • Σογιέλαιο για το τηγάνισμα

 

Για τη σκορδαλιά

 

  • 50 γρ ψίχα από λευκό ψωμί
  • 75 γρ αμυγδαλόψιχα
  • 4 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
  • 1-2 κ/λιές λεμόνι
  • 150 γρ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • Αλατοπίπερο

Βάζουμε το ψάρι σε δοχείο με νερό και το παγώνουμε για 24 – 36 ώρες, αλλάζοντας το νερό 3 με 4 φορές.

Το στεγνώνουμε, το ξεπλένουμε και το βάζουμε σε κατσαρόλα με κρύο νερό.

 

Το βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 5’ – 10’ μέχρι να μαλακώσει αλλά χωρίς να λιώσει.

 

Στη συνέχεια το στεγνώνουμε, το αφήνουμε να κρυώσει για λίγο και αφαιρούμε το δέρμα και τα κόκαλα. Τη σάρκα τη βάζουμε σε ένα μπολ και τη λιώνουμε με πιρούνι.

 

Βράζουμε τις πατάτες (με τη φλούδα αλλά αφού τις καθαρίσουμε προσεχτικά), σε αλατισμένο νερό, για 15’ μέχρι να μαλακώσουν.

Τις στεγνώνουμε, αφαιρούμε τη φλούδα και τις περνάμε στο μύλο για να λιώσουν (όπως στο πουρέ).

 

Αναμειγνύουμε τις πατάτες με το ψάρι, προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το μαϊντανό και το σχοινόπρασο, το αυγό που το έχουμε χτυπήσει ελαφρά και ανακατώνουμε καλά. Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο και αλατοπιπερώνουμε.

 

Φτιάχνουμε περίπου 32 μπαλίτσες  (μέγεθος ενός καρυδιού), τις βάζουμε σε ταψί, τις καλύπτουμε και τα βάζουμε στο ψυγείο για 30’.

 

Ρίχνουμε το αλεύρι σε ένα μεγάλο πιάτο.

 

Καλύπτουμε τις μπαλίτσες στο αλεύρι και τις κουνάμε να φύγει το περιττό.

Αφήνουμε τους κεφτέδες στην άκρη μέχρι να ετοιμάσουμε τη σκορδαλιά.

 

Για τη σκορδαλιά:

 

Βάζουμε τη ψίχα από το ψωμί σε ένα μπολ, την καλύπτουμε με νερό, τ’ αφήνουμε να μουλιάσουν και στη συνέχεια τη σφίγγουμε να στεγνώσει.

Τα βάζουμε στο μπλέντερ μαζί με τ’ αμύγδαλα, το σκόρδο που προηγουμένως έχουμε λιώσει και μια κουταλιά από λεμόνι.

 

Τα χτυπάμε ελαφριά να γίνουν ένα ομοιόμορφο μίγμα.

Ενώ γυρνάνε, ρίχνουμε πολύ αργά αλλά με σταθερή ροή το λαδάκι μέχρι να γίνει σαν μαγιονέζα. Προσθέτουμε ακόμα λίγο λεμόνι και δοκιμάζουμε να μας αρέσει η οξύτητα.

 

Βάζουμε τη σκορδαλιά σε ένα μπολ, αλατοπιπερώνουμε

 

Αφού όλα είναι έτοιμα, ζεσταίνουμε το λάδι στους 190 βαθμούς, ή μέχρι ένας κύβος ψωμιού κοκκινίζει σε 40’’.

 

Ρίχνουμε τις μπάλες από το ψάρι, λίγες κάθε φορά και τις γυρνάμε να ροδοκοκκινίσουν ομοιόμορφα.

 

Σερβίρονται ζεστές με τη σκορδαλιά.

Σχόλια

Παραλλαγή συνταγής

Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να προσθέσεις σχόλια.