Cooktherapy, recipes, συνταγές > Home
Εισαγωγή Φωτογραφιών

Πόμπες


6
0


Μερίδες: Πολλές
Χρόνος ετοιμασίας: 90 '
Χρόνος ψησίματος: 45 '
User Photo vch vch

« Πόμπες » - (Μοιάζει με Τουλούμπα αλλά δεν είναι…) - Κύπρος

 

Χρόνια έψαχνα αυτή την ειδική συνταγή. Όταν ήμουν παιδάκι, τα καλοκαίρια τα περνούσα στο σπίτι των παππούδων μας στην παραθαλάσσια πόλη Λεμεσό - Κύπρου.

 

Κάθε Σάββατο πρωί, έξω από το παράθυρο, ηχούσε η φωνή του γέροντα που τραγουδιστά διαλαλούσε την πραμάτεια του στο καροτσάκι που κουβαλούσε: «Πόμπεεεεεεες»…

 

Ο Παππούς έβγαινε και εμείς τα πιτσιρίκια χαιρόμασταν όταν μας έφερνε τα καλούδια..

 

Κάπου στην ηλικία των 8 η χαρακτηριστική φωνή σταμάτησε να ηχεί πια.

Στην μνήμη μου όμως έμεινε, σαν να ήταν χτες.

 

Τα χρόνια πέρασαν και αρχίσαμε να βλέπουμε τις «πόμπες» στους φούρνους και στα ζαχαροπλαστεία.

Όμως καμία σχέση με την παλιά γεύση που θυμόμουνα του μακρόστενου εκείνου ανάλαφρου λουκουμά.

 

Έτσι θεώρησα ότι χάθηκε. Μέχρι που στην τηλεόραση κάπου κοντά στο Μάρτιο, σε μια εκπομπή στο ΡΙΚ, ο Χρίστος Χριστοδούλου μας τη θύμισε..

 

Και είπα να την αρπάξω να μην ξαναχαθεί.

Και να μαι.. την γράφω και εδώ.

 

Λοιπόν, η λέξη «Πόμπες» στην Κυπριακή διάλεκτο είναι οι «Βόμβες» !!!

Ετικέτες: Διατροφή:Γενική
Κατηγορίες:Γλυκα - Επιδόρπια / Άλλο
Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να γίνεις φίλος της συνταγής.

Φίλοι της συνταγής (6 συνολικά)

Υλικά

Εκτέλεση

  • 2 μέτριες πατάτες
  • 2 φλ. Νερό από βρασμένες πατάτες (χλιαρό) που μάζεψε το άμυλο
  • 1 φλ. Αλεύρι σκληρό
  • 1 φλ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3 φλ. Σιμιγδάλι
  • 1 φακελάκι μαγιά σε σκόνη
  • ½ κ/κι αλάτι
  • ½ κ/κι μαστίχα αλεσμένη
  • Λάδι για τηγάνισμα

Σιρόπι:

 

  • 4 φλ. Ζάχαρη
  • 2 φλ. Νερό
  • 1 κ. σούπας λεμόνι
  • 1 κανέλα
  • 3 γαρύφαλλα
  • ½ φλ/κι ανθόνερο
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι

Ζάχαρη και μαστίχα αλέθονται στο μπλέντερ

Ανακατεύουμε όλα τα στεγνά υλικά μαζί.

Βράζουμε τις πατάτες σε 3 φλ. Νερό.

 

Αφού βράσουν και είναι έτοιμες για πουρέ, τις σουρώνουμε και κρατάμε 2 φλ. από το νερό που έβρασαν οι πατάτες.

 

Λιώνουμε την πατάτα σε πουρέ, προσθέτοντας 1 φλ. από το νερό που κρατήσαμε πριν.

 

Προσθέτουμε στο μείγμα των στεγνών υλικών το χλιαρό μίγμα από τις πατάτες και ζυμώνουμε καλά προσθέτοντας σιγά σιγά όσο πατατόζουμο χρειαστεί, για να γίνει ζύμη σφικτή όπως του ψωμιού.

 

Θα πρέπει να ξεκολλά από τα τοιχώματα με ευκολία, γι’ αυτό μην ρίξετε με βιασύνη το νερό. Ίσως δεν χρειαστεί ολόκληρη η ποσότητα.

 

Αφήνουμε σκεπασμένη τη ζύμη σε ζεστή ατμόσφαιρα για 1 ωρίτσα μέχρι να αρχίσει να ενεργοποιείται η μαγιά.

 

Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε το σιρόπι.

 

Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη, το ξύσμα, την κανέλλα και τα γαρύφαλλα μέχρι να φουσκώσει το μείγμα.

 

Προσθέτουμε το χυμό από το λεμόνι και περιμένουμε να δέσει το σιρόπι.

 

Αφού δέσει, το σβήνουμε και αφαιρούμε τα μπαχαρικά. Όταν γίνει χλιαρό, προσθέτουμε το ροδόνερο.

 

Σε κορνέ ζαχαροπλαστικής προσθέτουμε την μύτη αυτή με το αστέρι.

Βάζουμε λίγη ζύμη μέσα και στεκόμαστε πάνω από το καυτό λάδι και ρίχνουμε τη ζύμη που βγαίνει σαν σωλήνας.

 

Κόβουμε σε μέγεθος που να μπορούμε να το χειριστούμε. 15 εκ περίπου το ιδανικό μέγεθος αλλά για ευκολία θα μπορούσαν να κόβονται και πολύ πιο μικρές.

 

Γυρνάμε να ψηθούν ομοιόμορφα.

 

Αφού τις βγάλουμε τις στραγγίζουμε για λίγο σε χαρτί κουζίνας και όσο είναι ζεστές, τις βουτάμε στο σιρόπι.

 

Στεγνώνουμε πιέζοντάς τις λίγο να μην μείνει πολύ σιρόπι και να είναι βαριές.

 

Μοσχοβολάνε !!! Καλή όρεξη

Σχόλια

User Photo genie genie
2010-03-20 13:26:27
αλλα δεν εννοουν τη συνταγη,αλλα τις βομβες
User Photo genie genie
2010-03-20 13:25:26
πομπες το λενε και στη ροδο σε μερικα χωρια!
User Photo vch vch
2009-08-25 08:04:18
Οταν δοκιμάσεις, στείλε μου σχόλιο. Είναι θεικές :-)
User Photo apapsa apapsa
2009-08-05 23:55:57
Ωραία ιστορία vch! Ελπίζω κάποια στιγμή να φτιάξω και τις πόμπες, γιατί έχω μεγάλη περιέργεια να τις δοκιμάσω (και μου αρέσουν τρομερά οι τουλούμπες!)

Παραλλαγή συνταγής

Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να προσθέσεις σχόλια.