Cooktherapy, recipes, συνταγές > Home
Εισαγωγή Φωτογραφιών

Πλαστός


24
0


Μερίδες: 6-8
Χρόνος ετοιμασίας: 25 '
Χρόνος ψησίματος: 90 '
User Photo StrangeEmily StrangeEmily

Η παραδοσιακή Θεσσαλική πίτα με καλαμποκάλευρο και χόρτα. Την έφτιαχνε η γιαγιά μου η Ανθήκλεια και η μητέρα μου την έμαθε από εκείνη. Είναι το αγαπημένο μου φαγητό!

Ετικέτες:πλαστός, Θεσσαλική κουζίνα, μπομπότα, καλαμποκάλευρο, πίτα Διατροφή:Vegeterian
Κατηγορίες:Πίτες / Χωρίς φύλλο
Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να γίνεις φίλος της συνταγής.

Φίλοι της συνταγής (24 συνολικά)

Υλικά

Εκτέλεση

3 ποτήρια μπομπότα (καλαμποκάλευρο)

1 κιλό χόρτα (σπανάκι, λάπατα, παζιά, βλήτα, φρέσκο κρεμμυδάκι ή ό,τι άλλο διαθέτετε)

1 ποτήρι ελαιόλαδο

2 ποτήρια νερό

100 γρ. τυρί φέτα ή περισσότερο

αλάτι

Πλένουμε τα χόρτα και τα ψιλοκόβουμε σε μια κατσαρόλα με μπόλικο νερό. Αλλάζουμε το νερό.  Αλατίζουμε και τα αφήνουμε στο νερό.

Στρώνουμε σε χαμηλό λαδωμένο ταψί 1 1/2 ποτήρι κοσκινισμένη μπομπότα.

Απλώνουμε επάνω στη μπομπότα τα χόρτα χωρίς να τα στυραγγίξουμε από το νερό. Ρίχνουμε το τυρί τριμμένο και 1/2 ποτήρι λάδι.

Ρίχνουμε την υπόλοιπη μπομπότα πάνω στα χόρτα να σκεπαστούν.

Παίρνουμε 2 ποτήρια αλατισμένο νερό (το υπόλοιπο από τα χόρτα) και τα ρίχνουμε ραντίζοντας από πάνω μαζί με άλλο 1/2 ποτήρι λάδι. Στο τέλος μοιάζει λίγο με σούπα.

Ψήνουμε στη χαμηλή θέση στο φούρνο για μιάμιση ώρα, στην αρχή στους 200 και μετά στους 170 βαθμούς.

 

 

Είναι θεσπέσια με ξυνόγαλο ή γιαούρτι (προτιμώ το "Τρίκκη", μάλλον δυσεύρετο εκτός Θεσσαλίας) και με συνοδεία παραδοσιακών βλάχικων ασμάτων της τάβλας.:-)

Μην περιμένετε να κρυώσει!

 

 

Σχόλια

User Photo StrangeEmily StrangeEmily
2009-08-26 21:32:07
Όπως βλέπω ανέβασε η Πέρσα! Εγώ δεν έχω φτιάξει ποτέ, μια φορά μόνο η μητέρα μου και ήταν πολύ νόστιμες αλλά αρνείται να τις ξαναφτιάξει :-(
User Photo κλαρα κλαρα
2009-08-26 12:13:38
StrangeEmil ψαχνω συνταγη με παραδοσιακες σπιτικες χυλοπιτες !
User Photo sou sou
2009-07-04 23:09:02
Τι μου θυμισατε τωρα....(οχι την γνωστη ατακα δεν το ξερω το φαγητο!!!)αλλα οτι εχω καιρο να παω στο βλασι.
User Photo StrangeEmily StrangeEmily
2009-06-23 01:01:49
@ Swedish chef, αυτή η ευωδία του πλαστού είναι από τις καλύτερες αναμνήσεις από το πατρικό μου! Ναι, την επόμενη φορά χρησιμοποίησε μεγαλύτερο σκεύος, καλύτερα πολύ λεπτός παρά να μην ψηθεί. @litsaki73 LOL!
User Photo litsaki73 litsaki73
2009-06-22 22:33:26
Strange Emily, εκεί την τρώνε με.....ξνόγαλο!!!!!!
User Photo Swedish Chef Swedish Chef
2009-06-22 21:11:55
Τέλειο! το σπίτι μοσχομύριζε μέχρι δυο μέρες αργότερα. Μόνο που το έφτιαξα σε μικρό σκεύος και δεν ψήθηκε αρκετά καλά από κάτω το καλαμπόκι. Την επόμενη φορά θα το κάνω λεπτότερο και ελπίζω να γίνει τραγανό.
User Photo StrangeEmily StrangeEmily
2009-06-06 23:45:59
Και φαντάζμαι την τρώνε και εκεί με μπόλικο γιαούρτι, έ;
User Photo litsaki73 litsaki73
2009-06-06 16:20:08
Ο πλαστός σου είναι η Μπατσαριά μου!!! Το μόνο που αλλάζει είναι η περιοχή!! Ο άντρας μου είναι από Αργιθέα μεριά, και το ξέρω από αυτόν. Την Μπατσαριά την έκανε η γιαγιά μου, από Γιάννενα!! Α, ρε Ελλαδάρα, μια μεγάλη γειτονιά!!!! :0)
User Photo panselin panselin
2009-06-06 13:17:23
Σούπερ!!!
User Photo aris1 aris1
2009-06-06 12:24:05
Μπράβο Strange! Αν και δεν μπορώ να πω ότι τρελαίνομαι για το καλαμποκάλευρο, αυτή η συνταγή μου θυμίζει τόσο το χωριό μου (το θρυλικό Ζάρκο Τρικάλων), που τρώω το μισό ταψί όταν τη φτιάχνει η μάνα μου! Ποτέ, ωστόσο, δεν μου άρεσε κρύα. Πρέπει να την τρως και να καίγεσαι, μόλις βγει από τον φούρνο. Εγώ τη συνδυάζω με ένα ποτήρι με παγωμένο γάλα «Όλυμπος»!

Παραλλαγή συνταγής

Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να προσθέσεις σχόλια.