Cooktherapy, recipes, συνταγές > Home
Εισαγωγή Φωτογραφιών

Πίτα με σύκα


7
1


Μερίδες: 8
Χρόνος ετοιμασίας: 40 '
Χρόνος ψησίματος: 45 '
User Photo Trinity Trinity
Είχαμε σύκα πολύ μαλακά που δεν γινόταν να καθαριστούν εύκολα, οπότε σκέφτηκα να ταξιοποιήσω με ένα πολύ ωραίο και εύκολο γλυκάκι..
Ετικέτες:πίτα, σύκα, εύκολη, γρήγορη Διατροφή:Γενική
Κατηγορίες:Πίτες / Με φύλλο
Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να γίνεις φίλος της συνταγής.

Φίλοι της συνταγής (7 συνολικά)

Υλικά

Εκτέλεση

Για τη ζύμη

  • 150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 80 γρ. βούτυρο τεμαχισμένο σε μικρά κομμάτια
  • 50 γρ. ζάχαρη άχνη
  • ελάχιστο αλάτι (στη μύτη του κουταλιού)
  • 40 γρ. νερό

Για τη γέμιση

  • 800 γρ. σύκα
  • 1 κ. σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/4 κ. γλ. γαρίφαλο σε σκόνη
Για τη ζύμη:
  1. Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, το βούτυρο, την άχνη και το αλάτι και τα χτυπάμε στη μεσαία ταχύτητα, με το φτερό, έως ότου ομογενοποιηθούν.
  2. Προσθέτουμε το νερό, χωρίς να σταματήσουμε το μίξερ, και συνεχίζουμε το χτύπημα έως ότου σχηματιστεί μια μπάλα ζύμης μέσα στον κάδο.
  3. Τυλίγουμε τη ζύμη σε μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
Για τη γέμιση:
  1. Πλένουμε τα σύκα, τα σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας, τα κόβουμε στα 4 (δηλ. από το κοτσάνι προς τη βάση) και τα ανακατεύουμε σε ένα μπολ με το αλεύρι και το γαρίφαλο.
  2. Βάζουμε τη ζύμη στον πάγκο κουζίνας και την κόβουμε σε 2 κομμάτια, το 1 λίγο μεγαλύτερο από το άλλο.
  3. Ανοίγουμε το μεγαλύτερο κομμάτι με τον πλάστη σε πολύ λεπτό φύλλο πάχους γύρω στο 1/2 εκ. και διαμέτρου περίπου 30 εκ.
  4. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 210 βαθμούς.
  5. Στρώνουμε το φύλλο σε ένα ταψάκι 20 εκ., βουτυρωμένο και αλευρωμένο, καλύπτοντας τόσο τη βάση όσο και τα τοιχώματα.
  6. Κόβουμε όση ζύμη περισσεύει από πάνω και την ενώνουμε με το 2ο κομμάτι ζύμης, το οποίο ανοίγουμε επίσης σε λεπτό φύλλο διαμέτρου 20 εκ.
  7. Απλώνουμε τα σύκα στο ταψί και τα καλύπτουμε με το 2ο φύλλο πιέζοντας γύρω-γύρω, ώστε να κολλήσουν τα φύλλα μεταξύ τους.
  8. Βάζουμε την πίτα στο φούρνο για 15 λεπτά, κατόπιν χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 190-200 και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 30 λεπτά ακόμη.

Σχόλια

User Photo Sokolatoula Sokolatoula
2010-10-07 08:28:23
Δεν έχω φάει μαρμελάδα σύκο, οπότε δεν έχω άποψη. Τάρτες όμως με σύκα έχω φτιάξει και μου άρεσαν. Γενικά μου αρέσει ως φρούτο. Θα δοκιμαστεί λοιπόν η πίτα σου. Τώρα αν είχα εδώ αυτό το κομματάκι για πρωινό, καθόλου δεν θα με χάλαγε...
User Photo Trinity Trinity
2010-10-06 12:49:21
Πολύ χαίρομαι που σας αρέσει η συνταγή!!Και εγώ έψαχνα συνταγή για σύκα και μόλις χθές τη βρήκα και την έφτιαξα!!Το αλεύρι είναι για τα υγρά ακριβώς...Διαπίστωσα πάντως ότι η συγκεκριμένη συνταγή δεν αρέσει σόσους δεν αρέσει και η μαρμελάδα σύκο αντίστοιχα γιατί τους φαίνεται πολύ γλυκό..Άσχετα αν λατρεύουν τα σύκα ως φρούτο..Ετσι εγώ και η γιαγιά μου ξετρελαθήκαμε επειδή λατρεύουμε και τη μαρμελάδα..Οι γονείς μου όμως δεν ενθουσιάστηκαν και δεν τρώνε ούτε τη μαρμελάδα...
User Photo paprika paprika
2010-10-05 21:02:11
Και εγώ δεν έχω δεί ξανά πίτα με σύκα! Για τάρτα ξέρω μόνο...Το αλεύρι το βάζεις για τα υγρά που βγάζουν τα φρούτα; Σίγουρα θα την φτιάξω κοριτσάκι μου!!!!!
User Photo mata mata
2010-10-05 18:46:07
ti wraia syntagh?den eixa me syka kamia to sabbato tha thn ftiaksw etxaristw poly!!!

Παραλλαγή συνταγής

Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να προσθέσεις σχόλια.