Cooktherapy, recipes, συνταγές > Home
Εισαγωγή Φωτογραφιών

Πιτάκια μήλου με ζύμη απο πατάτα


2
0


Μερίδες: 6
Χρόνος ετοιμασίας: 40 '
Χρόνος ψησίματος: 15 '
User Photo vch vch

Χμμμ..

Να μας και πάλι…

 

Ταξίδι στην Ιρλανδία αυτή τη φορά..

Ίσως αυτή η συνταγή να έχει αποτυπώματα των Vikings.

 

Αυτά τα κεικάκια ψηνόντουσαν σε ανοικτούς φούρνους στο ύπαιθρο.

 

Ακόμα και σήμερα, η οικογενειακή ζωή των Ιρλανδών είναι απλή.

Ακολουθούν ακόμα αρκετές παραδόσεις και πολλές φορές μοιάζει να γυρνάει πίσω ο χρόνος χωρίς να το καταλάβεις πως γίνεται αυτό.

 

 Η κουζίνα είναι ακόμα το κέντρο της οικογένειας στο σπίτι όπου οι ασχολίες της ημέρας συζητούνται, οι φίλοι διασκεδάζουν, διηγούνται ιστορίες και επανακτώνται ισορροπίες μέσα από μια χαρούμενη ατμόσφαιρα..

 

Η πατάτα έχει την τιμητική της.

 

Διάλεξα λοιπόν αυτές τις πιτούλες που είναι μια όμορφη έκπληξη, απλή συνταγή αλλά καλοδεχούμενη από παιδιά αλλά και φίλους.

Ετικέτες: Διατροφή:Γενική
Κατηγορίες:Γλυκα - Επιδόρπια / Άλλο
Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να γίνεις φίλος της συνταγής.

Φίλοι της συνταγής (2 συνολικά)

Υλικά

Εκτέλεση

  • 500 γρ πατάτες, βρασμένες σε αλατισμένο νερό με τη φλούδα τους
  • 1 γεμάτη πρέζα αλάτι
  • 2 κ/λιές λιωμένο βούτυρο
  • 100 γρ φαρίνα
  • 2 -3 μήλα πράσινα (λίγο ξινά)
  • Λίγο κονιάκ
  • Λίγο μοσχοκάρυδο
  • Λίγη κανέλα
  • Νιφάδες από Βούτυρο
  • Ζάχαρη “Demerara»

Ξεφλουδίζουμε τις πατάτες και τις λιώνουμε (σαν να κάνουμε πουρέ). Κρατάμε λίγο απο το νερό που έβρασαν που έχει το άμυλο.


Προσθέτουμε το βούτυρο και το αλάτι στον πουρέ.


Προσθέτουμε σλεύρι τόσο όσο πάρει για να γίνει μια πολύ μαλακιά ζύμη. Εαν χρειαστεί βρέχουμε λίγο τα χέρια μας με το νερό απο το βράσιμο που κρατήσαμε πριν.


Ζυμώνουμε το ζυμάρι καλά.
Το αφήνουμε καλυμμένο με κουβερτούλα για 30’ να ξεκουραστεί.


Ανοίγουμε φύλλα σε μικρά πιτάκια περίπου 13 εκ διάμετρο.
Θα μοιάζουν σαν κρέπες αφού τελειώσουν. (λίγο πιο χοντρές).

 

Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε λεπτές φετούλες.


Σε αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε λίγη ζάχαρη, το κονιάκ και αφού αρχίσει να λιώνει και να σκουραίνει, προσθέτουμε τις φετούλες από τα μήλα. Ρίχνουμε την κανέλα και ανακατώνουμε να ψηθούν ελαφρά.

 

Απλώνουμε μια στρώση από μήλα στις μισές πιτούλες.

 

Καλύπτουμε με μια άλλη πιτούλα από πάνω σαν να είναι τοστ. Πατάμε τις άκριες μέχρι το μισό σαν να είναι ένας φάκελος που μπορεί ν’ ανοίξει εάν χρειαστεί.

 

Εάν έχουμε στην κουζίνα πλάκα για μαγείρεμα τη χρησιμοποιούμε αυτή αλλιώς σε ένα ρηχό τηγάνι βάζουμε τα πιτάκια να ψηθούν περίπου 10’ το κάθε ένα και από τις δύο πλευρές.

 

Αφού ροδοκοκκινίσουν, ανοίγουμε λίγο το φάκελο και ρίχνουμε μικρή ποσότητα από τις νιφάδες του βουτύρου.

 

Σερβίρονται ζεστά και για όποιο επιθυμεί μπορεί να συνοδευτούν με σιρόπι από σφένδαμνο. (Maple).

 

Σχόλια

Παραλλαγή συνταγής

Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να προσθέσεις σχόλια.