Cooktherapy, recipes, συνταγές > Home
Εισαγωγή Φωτογραφιών

"Πάτοι", το φαγητό των παιδικών μου χρόνων


8
0


Μερίδες: 8
Χρόνος ετοιμασίας: 10 '
Χρόνος ψησίματος: 50 '
User Photo kika kika

Η ονομασία "πάτοι" προέρχεται από τις στρώσεις λαχανικών που αποτελούν αυτό το φαγητό. Η μητέρα μου το έφτιαχνε τα καλοκαίρια, τότε υπήρχαν τα λαχανικά που χρειάζονταν. Έχει καιρό να το φτιάξει τώρα που το σκέφτομαι ! Έχω την αίσθηση ότι δεν έχω ακούσει για το φαγητό αυτό από άλλους, δεν ξέρω αν το είχε βγάλει από το κεφάλι της. Περιμένω να μου πείτε αν το ξέρετε !

Ετικέτες:80's,eighties Διατροφή:Vegeterian
Κατηγορίες:Συνοδευτικά / Συνοδευτικά
Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να γίνεις φίλος της συνταγής.

Φίλοι της συνταγής (8 συνολικά)

Υλικά

Εκτέλεση

1 κιλό πατάτες

1 κιλό μελιτζάνες

1 κιλό κολοκυθάκια

4-5 ώριμες ντομάτες

2 σκελίδες σκόρδο

βασιλικό

τριμμένο τυρί

λάδι για το τηγάνισμα

Αρχικά, τρίβουμε τις ντομάτες στον χοντρό τρίφτη και τις βάζουμε σε ένα τηγάνι να βράσουν για λίγο σε χαμηλή φωτιά μέχρι να "πιουν" τα πολλά υγρά. Λιώνουμε το σκόρδο, ψιλοκόβουμε τον βασιλικό και τα προσθέτουμε στην σάλτσα. Συνεχίζουμε το βράσιμο για λίγο ακόμα και στο τέλος ρίχνουμε λίγο λάδι, 3 - 4 κουταλιές. Την αφήνουμε λίγο να κρυώσει και ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα ως εξής.

Καθαρίζουμε και πλένουμε τις πατάτες, τις μελιτζάνες και τα κολοκύθια. Τα κόβουμε όλα σε ροδέλες, ξεπικρίζουμε τις μελιτζάνες με τον γνωστό τρόπο (αλάτισμα - ξέβγαλμα) και τηγανίζουμε τις πατάτες, τα κολοκύθια και τις μελιτζάνες. Τα δύο τελευταία τα αλευρώνουμε πριν το τηγάνισμα. Τις απλώνουμε σε χαρτί κουζίνας να στραγγίσουν.

Σε ένα ταψάκι (εμαγέ παρακαλώ χρησιμοποιούσε η μαμά μου) φτιάχνουμε μια στρώση από πατάτες, μια στρώση κολοκύθια, μια στρώση μελιτζάνες και μια στρώση σάλτσα. Πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρί και επαναλαμβάνουμε κατά τον ίδιο τροπό μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Στην τελευταία στρώση φροντίζουμε να βάλουμε σάλτσα και τριμμένο τυρί. Το βάζουμε αν θέλουμε για λίγο στο φούρνο να λιώσει το τυράκι και το τσακίζουμε ! Α, το κόβουμε σαν τούρτα.

Σχόλια

User Photo kika kika
2009-07-25 14:58:10
Μάλλον επρόκειτο για συνομωσίας των μαμάδων να μάθουν τα παιδιά τους να τρώνε λαχανικά. Έστω και τηγανιτά !
User Photo mima mima
2009-07-24 18:25:31
Το έφτιαχνε και η μαμά μου. Έχω πολύ καιρό το φάω και μου φαίνεται θα το τιμήσω την Κυριακή σαν συνοδευτικό σε κάποιο κρεατικό. Πολύ ωραίο.
User Photo sou sou
2009-06-13 23:12:55
υπαρχει και σημερα σε πολλες ταβερνες σαν ορεκτικο.Με τη μονη διαφορα οτι χρησιμοποιουν μονο μελιτζανες αλλα τη ιδια σαλτσα και τα τυρια.
User Photo apapsa apapsa
2009-06-03 11:26:27
Εμένα μου θυμίζει το κρητικό μπουρέκι. Σε λακωνική εκδοχή ;o)
User Photo Cook Therapist Cook Therapist
2009-06-03 00:00:05
Μου κάνει κάτι μεταξύ μουσακά και μπριάμ αλλά και πάλι όχι ακριβώς. Δεν το έχω ξανασυναντήσει. Δεν φαίνεται κακό πάντως...
User Photo kika kika
2009-06-02 23:48:07
Η συνταγή αυτή δίνεται στο πλαίσιο του αφιερώματος "εϊτίλα". Μετά τη θάλασσα ήταν το καλύτερο φαγητό για μένα. Και μετά το φαγητό ερχόταν... Η ΚΑΝΤΥ ΚΑΝΤΥ (τρελό διάβασμα τα μεσημέρια του καλοκαιριού)

Παραλλαγή συνταγής

Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να προσθέσεις σχόλια.