1 κιλό μοσχάρι μπούτι αλάτι χοντρό
ΤΣΙΜΕΝΙ
50 γραμμάρια τσιμένι ( σε σκόνη) 60 γραμμάρια πάπρικα γλυκιά 2 κουταλιές αλεύρι 1,5 κουταλιές μαύρο πιπέρι 1 κουταλιά αλάτι ψιλό 3 κουταλιές λάδι 1 κουταλιά ξύδι 1 κουταλάκι κύμινο 1 κουταλάκι τσίλι καυτερό 5 σκελίδες σκόρδο 2 ποτήρια βραστό νερό
|
Τοποθετούμε σε νερό με αλάτι το κρέας για 3 ημέρες. Το αφαιρούμε από την άλμη και το αλατίζουμε με χοντρό αλάτι και το αφήνουμε σε δροσερό μέρος για να βγάλει τα υγρά του για 1 ημέρα. Έπειτα τον κρεμάμε με ένα σπάγγο για 2 ημέρες σε χώρο που να αερίζεται ( κοντά σε ένα ανοιχτό παράθυρο). Φτιάχνουμε το τσιμένι ανακατεύοντας όλα τα υλικά μαζί. Απλώνουμε καλά το τσιμένι πάνω στο κρέας, χωρίς να αφήνουμε κενά με τη βοήθεια ενός κουταλιού. Το κρεμάμε για 2 εβδομάδες σε δροσερό μέρος. Τέλος κόβουμε και .....απολαμβάνουμε έναν μεζέ πρώτης τάξεως, χειροποίητο και υγιεινό!!! ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!!
|
2011-02-25 15:25:31
Κορίτσια, προσοχή! Ο καιρός θα πρέπει να είναι δροσερός, χαμηλές θερμοκρασίες για να μην υπάρξουν προβλήματα! Πρώτα θα μπείτε στο site της ΕΜΥ και μετά θα αρχίσετε την προετοιμασία! Χρειαζόμαστε 3 δροσερά 24ωρα, όσο θα έχουμε το κρέας να στεγνώνει πριν βάλουμε το τσιμένι.
2011-02-25 00:46:39
το νερο ειναι 2 μικρα ποτηρια απ οτι μου ειπε η IRENE,δε το εχω επιχηρησει να το φτιαξω γιατι δεν εχω το καταληλο χωρο,,,,...θα σου παρει 20 μερες...ζηλευω το κελαρι με το καλο κρασακι,καλη παρεα και μουσικουλα....καλη επιτυχια paprika:))))
2011-02-24 19:17:15
Όχι που δεν θα φτιάξω Κλάρα τέτοια συνταγή!!!!!!! Το υπόγειο με τα κρασιά θα δεί μέρες δόξας με αυτό τον παστουρμά...τελικά το νερό το πήρε όλο το τσιμένι; Απο εβδομάδα που θα το φτιάξω θα σας πω εντυπώσεις!!!!!!!!!!
2011-02-24 17:39:07
Ειρηνακι....... τσιγγουνικο την επομενη φορα θελω πιο πολυ κερασμα..... :p
2011-02-24 17:36:09
δοκιμασα το παστουρμα της IRENE και επαθα πλακα....καμια σχεση με τον ετοιμο,τελειο απαλο ροζουλι χρωμα,εξαιρετικη γευση...σας το προτεινω αν εχετε το καταληλο χωρο να τον φτιαξετε,paprikoula περιμενω εντυπωσεις....δε σκεφτηκα να βγαλω φωτο!
2011-02-24 15:45:17
Μετά από παρέμβαση της CLARA, ξέχασα να σας διευκρινίσω πως όταν απλώνουμε το τσιμένι στο κρέας, φοράμε γαντάκια για να μην μυρήσουν τα χεράκια μας!!!!!!!!
2011-02-22 16:00:30
οχι βρε CLARA, βαλε λίγο λίγο πρώτα το ένα και λίγο λίγο το δεύτερο. Εμείς τον αφανήσαμε μέσα σε 5 ημέρες και τώρα ξεκίνησα δεύτερο κομμάτι!!!!
2011-02-22 15:58:26
AIKAT88 8 το τσιμένι είναι ένα μπαχαρικό που θα το βρεις σε μαγαζάκια με μπαχαρικά και βότανα!!!!!
2011-02-22 10:45:37
Eιρηνη μου,μηπως ειναι πολυ το νερο?
2011-02-21 19:32:30
τι είναι το τσιμένι;;
2011-02-20 23:05:16
Τέλειο!!!! Να ρωτήσω επειδή θα την δοκιμάσω οπωσδήποτε την συνταγή... Τα υλικά για το τσιμένι όταν τα ανακατέψω με δυο ποτήρια νερό θα γίνει σαν πολτός ή θα είναι αραιό το μίγμα;
2011-02-20 14:28:46
απιστευτη συνταγη....θα κανω δοκιμη οταν παω κρητη!!! 5 σκουφακια και λιγα σου ειναι Ειρηνακι μου:))