Cooktherapy, recipes, συνταγές > Home
Εισαγωγή Φωτογραφιών

Παραδοσιακή Κεφαλονίτικη Μπακαλιαρόπιτα


5
0


Μερίδες: 10-12
Χρόνος ετοιμασίας: 40 '
Χρόνος ψησίματος: 60 '
User Photo teri teri

Ο παστός μπακαλιάρος δεν τρώγεται μόνο σκορδαλιά ή πλακί, αλλά μπορεί να γίνει μια υπέροχη πίτα με μπακαλιάρο, η γνωστή σε όλους Κεφαλονίτικη Μπακαλιαρόπιτα.

Ετικέτες:πίτα, αλμυρο, μπακαλιάρος, ρύζι Διατροφή:Γενική
Κατηγορίες:Κύρια πιάτα / Ψάρι
Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να γίνεις φίλος της συνταγής.

Φίλοι της συνταγής (5 συνολικά)

Υλικά

Εκτέλεση

  • 1 μικρό φύλλο παστό μπακαλιάρο περίπου 700γρ.
  • 2 1/2 φλιτζάνια του τσαγιού ρύζι για πιλάφι
  • 5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 2 κουταλιές πελτέ ντομάτας
  • Λίγη μαντζουράνα
  • πιπέρι

 

ΦΥΛΛΟ:

  • 1 αβγό
  • 1 φλυτζάνι γάλα
  • 1 φλυτζάνι νερό
  • 4 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 1 κουταλιά ξύδι
  • 5 φλυτζάνες αλεύρι μαλακό
  • αλεύρι για το άπλωμε των φύλλων
  1. Κόβουμε από το μεσημέρι της προηγούμενης ημέρας τον μπακαλιάρο και τον τοποθετούμε σε ένα μεγάλο μπολ με νερό να ξαλμυρίσει, αλλάζοντας τακτικά το νερό.
  2. Καθαρίζουμε τον μπακαλιάρο αφαιρόντας την πέτσα και τον βάζουμε σε κατσαρόλα με τόσο νερό όσο να τον σκεπάζει καλά και τον βράζουμε μέχρι να ξεκολλάει το κόκαλο από το κρέας. Περίπου 4 λεπτά.
  3. Ξεκοκαλίζουμε προσεκτικά τον μπακαλιάρο και τον κόβουμε σε κομματάκια.
  4. Στο ζωμό που βράσαμε τον μπακαλιάρο προσθέτουμε το λάδι, τον πελτέ, το σκόρδο, το πιπέρι και την μαντζουράνα, και τα αφήνουμε να βράσουν για 10 λεπτά.
  5. Προσθέτουμε τον μπακαλιάρο και το ρύζι, ανακατεύοντας συνέχεια για 2 λεπτά, και αποσύρουμε από την φωτιά.
  6. Βάζουμε το αλεύρι σε μπολ. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το ξύδι και ανακατεύουμε τριφτά.
  7. Προσθέτουμε το αυγό, χλιαρά το νερό με το γάλα και ζυμώνουμε μια μάλλον μαλακή ζύμη (αν δούμε ότι θέλει περισσότερο αλεύρι ή νερό προσθέτουμε).
  8. Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο κομμάτια, το ένα λίγο μεγαλύτερο από το άλλο, σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και αφήνουμε να ξεκουραστεί για περίπου 10 λεπτά.
  9. Ανοίγουμε φύλλο το μεγαλύτερο κομμάτι ζύμης, τόσο λεπτό ώστε να καλύπτει και τα πλάγια του ταψιού μας, και το τοποθετούμε στο λαδωμένο ταψί μας.
  10. Ανοίγουμε και το δεύτερο φύλο και το αφήνουμε στην άκρη για την ώρα.
  11. Ρίχνουμε τη γέμιση στο ταψί, απλώνουμε να πάει παντού ομοιόμορφα. Αν είναι σφιχτή η γέμιση προσθέτουμε λίγο νερό για να βράσει κατά το ψήσιμο το ρύζι.
  12. Σκεπάζουμε με το άλλο φύλο και τυλίγουμε προς τα μέσα τα δύο φύλλα.
  13. Ραντίζουμε την επιφάνεια της πίτας με νερό και ελαιόλαδο.
  14. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για περίπου 1 ώρα.

* Δεν προσθέτουμε καθόλου αλάτι ούτε στα φύλλα.

* Αν μας περισέψει ζύμη για το φύλλο δεν την πετάμε αλλά την απλώνουμε σε φύλλο και με ένα μαχαίρι την κόβουμε σε κομμάτια τα οποία τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο. Σερβίρουμε με μέλι ή με τυράκι. Είναι πολύ γευστικά και ιδανικά για πρωϊνό, αφού περιέχει γάλα και αβγό.

Σχόλια

User Photo teri teri
2010-11-23 12:58:24
Χαίρομαι που σου άρεσε, είναι πολύ γευστική πίτα και πράγματι με τη συνοδεία μιας Ρομπόλας γίνεται ακόμη πιο απολαυστική. Σ'ευχαριστώ για τα σκουφάκια.
User Photo Δημήτρης. Δημήτρ ης.
2010-11-22 19:25:50
Τη δοκίμασα και μου άρεσε πολύ - ψάρι γαρ - γι' αυτό και τα 5 σκουφιά. Απλά έβαλα λιγότερο σκόρδο. Και προς τιμήν σου τη συνόδευσα με μια Gentilini Ρομπόλα του 2009. Άργησα βέβαια πολύ να συνέλθω γιατί έφαγα το μισό ταψί...
User Photo teri teri
2009-10-03 13:37:42
Γιατί όχι, το μόνο χρονοβόρο σε αυτό το φαγητό είναι το ξαλμίρισμα του μπακαλιάρου, τα υπόλοιπα είναι απλά.
User Photo Cook Therapist Cook Therapist
2009-10-03 11:16:47
Δεν είχα ακούσει ποτέ για μπακαλιαρόπιτα... Μου φαίνεται περίεργο. Αλλά και ενδιαφέρον γιατί μου αρέσει ο μπακαλιάρος. Χμμ με έβαλες σε σκέψεις. Λες να φτιάξω μπακαλιαρόπιτα; :)

Παραλλαγή συνταγής

Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να προσθέσεις σχόλια.