Cooktherapy, recipes, συνταγές > Home
Εισαγωγή Φωτογραφιών

Παξιμαδάκια γλυκάνισου


11
0


Μερίδες: 40
Χρόνος ετοιμασίας: 10 '
Χρόνος ψησίματος: 45 '
User Photo Sokolatoula Sokolatoula
Ο γλυκάνισος (pimbinella anisum) ανήκει στην οικογένεια Umbelliferae. Το μέρος του φυτού που χρησιμοποιείται είναι οι σπόροι του. Το 90% από τα συστατικά του αιθερίου ελαίου του είναι η trans ανιθόλη. Η σπορά του γίνεται σε ξηρό, θερμό και ελαφρύ χώμα στις αρχές του Απρίλη. Ανθίζει τον Ιούλιο, ωριμάζει τον φθινόπωρο, οπότε γίνεται και η συγκομιδή του. Γίνεται παραλαβή του σπόρου και αυτοί αφήνονται να ξηραθούν σε ημισκιά.
Ευδοκιμεί σε περιοχές με θερμό κλίμα όπως στη Νότια Ρωσία, Βουλγαρία, Γερμανία, Μάλτα, Ισπανία, Βόρεια Αφρική και στην Ελλάδα.
Οι εμπορικές του ποικιλίες διαφέρουν κυρίως στο μέγεθος. Ο σπόρος του Ισπανικός γλυκάνισου έχει το μεγαλύτερο μέγεθος και χρησιμοποιείται κυρίως στην φαρμακευτική. Οι σπόροι του Ρωσικού και Γερμανικού γλυκάνισου έχουν μικρότερο μέγεθος και είναι πιο σκουρόχρωμοι και χρησιμοποιούνται κυρίως για την παραλαβή του ελαίου του.
Ο γλυκάνισος έχει τις παρακάτω φαρμακευτικές ιδιότητες: τονώνει τις λειτουργίες ζωτικών οργάνων (ήπαρ, καρδιά, πνεύμονες, εγκέφαλος). Βοηθά στη χώνεψη στην μείωση της βουλιμίας, στον βήχας, στις στομαχικές διαταραχές και είναι ήπιο καθαρτικό. Ενισχύει το ανοσοποιητικό και απομακρύνει τις περιττές βλέννες.
Ο γλυκάνισος χρησιμοποιείται ως μπαχαρικό στην μαγειρική και στην αρτοποιία. Χρησιμοποιείται και στην παραγωγή διαφόρων αλκοολούχων ποτών κυρίως λικέρ, όπως το ούζο και το τσίπουρο.
Ετικέτες:γλυκό, μπισκότα Διατροφή:Γενική
Κατηγορίες:Γλυκα - Επιδόρπια / Μπισκότα - Cookies
Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να γίνεις φίλος της συνταγής.

Φίλοι της συνταγής (11 συνολικά)

Υλικά

Εκτέλεση

  • 5 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουταλάκι σόδα
  • 1/4 κουταλάκι αλάτι
  • 1 κούπα σπορέλαιο
  • 1 1/2 κούπα ζάχαρη
  • 5 αυγά ελαφρά χτυπημένα
  • 2 κουταλάκια γλυκάνισο τριμμένο
  • 1 κούπα τριμμένα καρύδια
  • 1 κροκάδι αραιωμένο με λίγο νερό για ν αλείψουμε τα ρολά
  • λίγο σουσάμι
  1. Ετοιμάζουμε τη ζύμη βάζοντας σε μια λεκάνη τα αυγά, τη σόδα, τα καρύδια, το αλάτι, το μπέικιν, τα καρύδια, τη ζάχαρη, το γλυκάνισο, το σπορέλαιο και το αλεύρι.
  2. Τα ζυμώνουμε και τα κάνουμε τρία φρατζολάκια.
  3. Τα αλείφουμε με  αυγό, τα πασπαλίζουμε με σουσάμι και τα ψήνουμε στους 175 βαθμούς για 30 λεπτά.
  4. Τα κόβουμε σε παξιμαδάκια και τα ψήνουμε άλλα 15 λεπτά.

Σχόλια

User Photo Sokolatoula Sokolatoula
2011-01-20 09:52:40
Xgiorgara θα περιμένω τις εντυπώσεις σου! Ιωάννα μου εγώ θα βάλω τα παξιμαδάκια κι εσύ τη σοκολατένια κρέμα. Έτσι δεν θα είναι καμία ριγμένη.
User Photo xgiorgara xgiorgara
2011-01-20 01:30:34
πω ρε κοπελια τι μου θυμισες εχω να τα φαω απο μικρο παιδι θα τα φτιαξω οποσδηποτε 5 σκουφακια κι απο μενα
User Photo ΙΩΑΝΝΑ ΙΩΑΝΝΑ
2011-01-19 14:14:56
Με έριξες πάλι!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
User Photo Sokolatoula Sokolatoula
2011-01-19 13:37:57
Ευχαριστώωωωωωωω!!! Θα σου φτιάξω διπλή δόση να τα ευχαριστηθείς φιλενάδα!
User Photo ΙΩΑΝΝΑ ΙΩΑΝΝΑ
2011-01-19 13:11:56
Kαι μετά απο όλα αυτά έρχομαι κι εγώ και γράφω πως .............απλά μου αρέσουν τρελά!!!!!!
User Photo Sokolatoula Sokolatoula
2011-01-19 11:03:36
Σ ευχαριστώ ΝΤΙΜΗ μου! Πολύ καλό το ρόφημα που αναφέρεις! Έχει πολλές ιδιότητες, μεταξύ των οποίων είναι διουρητικό και εφιδρωτικό αλλά και φάρμακο κατά των πονοκεφάλων.
User Photo ΝΤΙΜΗ ΝΤΙΜΗ
2011-01-19 09:09:54
Ο γλυκάνισος είναι πραγματικά τέλειος,όπως τον περιγράφεις.Γίνεται εξαίσιο καταπραυντικό ρόφημα αν τον βράσεις με νερό και τον πιείς,όπως το χαμομήλι. Στα παξιμάδια δίνει μια απίστευτη μυρωδιά και γεύση. Άξια τα 5 σκουφάκια στα παξιμαδάκια σου,sokolatoula!

Παραλλαγή συνταγής

Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να προσθέσεις σχόλια.