Cooktherapy, recipes, συνταγές > Home
Εισαγωγή Φωτογραφιών

Οστρακοειδή με σάλτσα μουστάρδας


14
0


Μερίδες: 2
Χρόνος ετοιμασίας: 20 '
Χρόνος ψησίματος: 20 '
User Photo Δημήτρης. Δημήτρ ης.
Συνταγή με αφιέρωση... για τη Mata!
Ετικέτες: Διατροφή:Γενική
Κατηγορίες:Κύρια πιάτα / Θαλασσινά
Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να γίνεις φίλος της συνταγής.

Φίλοι της συνταγής (14 συνολικά)

Υλικά

Εκτέλεση

  • 10 μύδια με το κέλυφος
  • 6 μεγάλες γαρίδες
  • 4 καραβίδες
  • προαιρετικά, διάφορα οστρακοειδή της αρεσκείας μας (πίνες, χτένια, καβούρια κτλ)
  • ελαιόλαδο
  • λευκό κρασί
  • μαϊντανό
Υλικά για τη σάλτσα μουστάρδας
  • 5 κ.σ. μουστάρδα (πικάντικη ή απαλή)
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 3 κ.σ. στραγγιστό γιαούρτι
  • 2 κ.σ. χυμό λεμόνι
  • 1/2 κ.γ. κουρκουμά
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • λευκό πιπέρι (αν η μουστάρδα που επιλέξαμε είναι απαλή)
Καθαρίζουμε πολύ καλά τα θαλασσινά. Με μια οδοντογλυφίδα αφαιρούμε από τις γαρίδες και τις καραβίδες το έντερο που έχουν κατά μήκος της ράχης τους ή για μεγαλύτερη ευκολία, χαράζουμε τη ράχη τους με ένα μαχαίρι και μετά αφαιρούμε το έντερο, ξύνουμε τα κελύφη των μυδιών για να φύγει η τρίχα κτλ. Αν κάποιο μύδι ή άλλο όστρακο είναι ανοιγμένο, σπασμένο ή μυρίζει περίεργα το πετάμε.

Ρίχνουμε όλα μαζί τα οστρακοειδή σε νερό που κοχλάζει, τα βράζουμε για 5 λεπτά και κρατάμε το ζωμό. Όποιο μύδι ή άλλο όστρακο δεν ανοίξει το πετάμε επίσης.

Στη συνέχεια τα βγάζουμε από το βραστό νερό, τα στραγγίζουμε και τα σοτάρουμε σε ελαιόλαδο.

Σβήνουμε με λίγο λευκό κρασί, προσθέτουμε σταδιακά λίγο-λίγο από το ζωμό που έχουμε κρατήσει και τα αχνίζουμε σε χαμηλή φωτιά για 10 λεπτά.

Όσο αχνίζονται τα οστρακοειδή ετοιμάζουμε τη σάλτσα μουστάρδας χτυπώντας όλα της τα υλικά μαζί στο μούλτι μέχρι να γίνει ένα μίγμα ομογενοποιημένο και παχύρευστο.

Ρίχνουμε τη σάλτσα στην κατσαρόλα και αφήνουμε να γίνει μια σύβραση για 5 λεπτά.

Πασπαλίζουμε με φρεσκοκομμένο μαϊντανό και συνοδεύουμε με ρύζι και το λευκό κρασί που χρησιμοποιήσαμε στο μαγείρεμα.

Σχόλια

User Photo linmak88 linmak88
2010-12-16 00:49:35
Τι Θεσσαλονικιώτικο σαγανάκι είναι αυτό; Μύρισε Κρήνη ή μου φαίνεται; Εξαιρετική συνταγή - μπράβο Δημήτρη! Όλα τα σκουφιά δικά σου μεγάλε!
User Photo mata mata
2010-12-16 00:17:03
Πόσο πολυ σε ευχαριστω Dimitris-m εχεις συμπεριλαβει στην συνταγη σου ολα! μα ολα! οσα μου αρεσουν μυρωδικα και οστρακοειδη!!!τελεια εισαι ΜΕΓΑΛΟΣ ΣΕΦ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Μου αφιερωσες την καλυτερη συνταγη σαν να το ηξερες!ευχαριστω! ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΚΡΙΤΙΚΗ!!!! και επειδη δεν ξερεις να μαγειρευεις για τιμωρια παρε 5 σκουφακια μεχρι να μαθεις! χαχαχαχαχαχα
User Photo paprika paprika
2010-12-15 23:30:27
Όχι πέντε, αλλά εκατόν πέντε σκουφάκια Δημήτρη, και για τα θαλασσινά σου, και για την σαλτσούλα που τα συνοδεύεις που έχει και κουρκουμά που όσο να'ναι του έχω μια αδυναμία σαν μπαχαρικό...
User Photo Sokolatoula Sokolatoula
2010-12-15 20:18:09
Άλλη μια συνταγή σου Δημήτρη που αξίζει πολλά πολλά Χριστουγεννιάτικα και όχι μόνο σκουφάκια.
User Photo κλαρα κλαρα
2010-12-15 19:05:39
παρε και 5 σκουφακια απο μενα dimitri,αγαπημενο γευμα.....
User Photo tigerlin tigerlin
2010-12-15 18:03:17
Περιφημη η συνταγη σου Δημητρη!!!! Μπραβο + 5 σκουφακια
User Photo Δημήτρης. Δημήτρ ης.
2010-12-15 17:34:26
Με το βρασμό μπορούμε εύκολα να ξεχωρίσουμε τα οστρακοειδή που δεν είναι κατάλληλα για κατανάλωση γιατί δεν ανοίγουν, αλλά να φτιάξουμε και ζωμό τον οποίο θα χρησιμοποιήσουμε σε επόμενα μαγειρέματα. (Δεν έχουμε κάθε μέρα καβούρια και χτένια στο σπίτι, σωστά;). Αν όμως δεν θέλουμε να τα βράσουμε μπορούμε να τα ανοίξουμε και να στάξουμε μερικές σταγόνες λεμόνι πάνω στη σάρκα τους. Αν αντιδράσουν και κουνηθούν τα μαγειρεύουμε. Αν όχι, τα πετάμε γιατί τα χαλασμένα θαλασσινά μας οδηγούν πάντα σε ρομαντικές κοινωνικές αλληλεπιδράσεις με το 2107793777...
User Photo mima mima
2010-12-15 17:22:38
Μάλλον άγριες διαθέσεις έχει η mata για να ζητάει τέτοιες συνταγές. Πειράζει που δεν τα βράζω καθόλου και τα ρίχνω κατευθείαν στο τηγάνι; Αλλάζει κάτι;

Παραλλαγή συνταγής

Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να προσθέσεις σχόλια.