Cooktherapy, recipes, συνταγές > Home
Εισαγωγή Φωτογραφιών

Οσο μπούκο (Osso Buco)


5
0


Μερίδες: 4
Χρόνος ετοιμασίας: 15 '
Χρόνος ψησίματος: 195 '
User Photo JustCook JustCook
Είναι η παραδοσιακή συνταγή
Ετικέτες:μοσχάρι λαχανικα, μοσχάρι, βραστό, σωτέ, μπείκον Διατροφή:Γενική
Κατηγορίες:Κύρια πιάτα / Μοσχάρι
Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να γίνεις φίλος της συνταγής.

Φίλοι της συνταγής (5 συνολικά)

Υλικά

Εκτέλεση

 

4 κομμάτια από κότσι μοσχαρίσιο κρέας με  κόκαλα, κομμένο σε φέτες  3-5 cm πάχος

4 κουταλιές της σούπας αλεύρι

6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

25 g βούτυρο

4 φέτες μπέικον ή πανσέτα φέτες, ψιλοκομμένο

1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

4 κοτσάνια σέλινο, ψιλοκομμένο

3 καρότα, καθαρισμένα και ψιλοκομμένα

1 κεφάλι σκόρδο κομμένο στη μέση με τις φλούδες(χρησιμοποιούμε το μισό δηλ.)

250 ml λευκό κρασί

1 ltr κρέας

2 φύλλα δάφνης

μερικά κλαδάκια από θυμάρι

1 κλωναράκι δεντρολίβανο

2 ντομάτες, κομμένες  κονκασέ

αλάτι και πιπέρι, για γεύση

1  λεμόνι ξύσμα

1 πορτοκάλι ξύσμα

2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες

2 κουταλιές της σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο

1 ξύλινη κουτάλα

1 κατσαρόλα με καπάκι

τσιμπίδα

2 δίσκοι

1 μικρό μπολ

1 κουτάλα

 

Βήμα 1: Προετοιμάστε το κότσι

Αρχίστε καρυκεύοντας το κότσι  με αλάτι και πιπέρι, και στις δύο πλευρές. Στη συνέχεια, πασπαλίζουμε με ένα ελαφρύ στρώμα από αλεύρι και χτυπάμε τα κομμάτια να φύγει το πλεονάζον. Αυτό θα βοηθήσει να του δώσει ένα καλύτερο χρώμα και κρούστα.

Βήμα 2:

 

Στη συνέχεια, τοποθετήστε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο και το αφήνουμε να λιώσει. Όταν καθαρίσει  και ο αφρός του βουτύρου έχει υποχωρήσει, προσθέστε δύο κομμάτια  και σιγά-σιγά  τσιγαρίζετε για 2-3 λεπτά σε κάθε πλευρά. Στη συνέχεια, αφαιρέστε το κρέας και προσθέστε τα άλλα δύο κότσια , και ροδίστε τα μέχρι να γίνουν  ελαφρώς καφέΑφαιρέστε το κρέας  όταν είναι έτοιμο. Εάν το λάδι  σας φαίνεται καμένο, πετάξτε το και αρχίστε με λίγο φρέσκο ​​λάδι, πριν προχωρήσετε.

 

Βήμα 3:

Στο ίδιο τηγάνι, προσθέτουμε το μπέικον και αφήστε το να ροδίσει , για λίγα λεπτά. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα κρεμμύδια, το σέλινο, τα καρότα και τα αφήνουμε να ψηθούν μέσα, για περίπου 3 λεπτά. Ανακατέψτε τα με ξύλινο κουτάλι σας. Προσθέστε το σκόρδο και τα αφήνουμε να ψηθούν για λίγα λεπτά, ενώ ανακατεύετε. Μετά, προσθέστε το λευκό κρασί και αφήστετο να βράσει σε δυνατή φωτιά για μερικά λεπτά και στη συνέχεια τοποθετήστε το κρέας πίσω στο τηγάνι, με τις λαβίδες σας. Καλύψτε καλά με τα λαχανικά . Στη συνέχεια, προσθέτουμε τις ντομάτες, τα φύλλα δάφνης, το θυμάρι, το δεντρολίβανο. Μόλις πάρει βράση . Χαμηλώστε τη θερμοκρασία να  σιγοβράζει και αφήστε το να σιγοβράζει για περίπου τρεις ώρες σκεπασμένο.

Βήμα 4: Κάντε το μείγμα gremolata

Βάλτε το ξύσμα  σε ένα μικρό μπολ. Προσθέστε, το σκόρδο και το μαϊντανό.Ανακατέψτε μαζί καλά με ένα κουτάλι.

 

Βήμα 5: Γαρνίρουμε και σερβίρουμε

μια μερίδα Osso Buco  μαζί με μια κουταλιά από τα λαχανικά και  τη σάλτσα. Πηγαίνει πολύ καλά με πολέντα  ή ριζότο μιλανέζα και πολλά άλλα ζυμαρικά (πχ πένες με λίγη από την σάλτσα με τα λαχανικά + μαϊντανό).

Τέλος προσθέτουμε μια κουταλιά της gremolata στην κορυφή.

 

 

Σχόλια

Παραλλαγή συνταγής

User Photo JustCook JustCook
2011-10-22 21:27:05
Εμένα επειδή δεν μου αρέσει το πορτοκάλι το παραλείπω από την gremolata
Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να προσθέσεις σχόλια.