Cooktherapy, recipes, συνταγές > Home
Εισαγωγή Φωτογραφιών

Ντολμαδάκια με σέσκουλα και αυγολέμονο


4
0


Μερίδες: 4-6
Χρόνος ετοιμασίας: 30 '
Χρόνος ψησίματος: 90 '
User Photo natnat natnat
Η κλασική συνταγή για τα ντολμαδάκια μόνο που αντί για αμπελόφυλλα χρησιμοποιούμε σέσκουλα.
Ετικέτες: Διατροφή:Γενική
Κατηγορίες:Κύρια πιάτα / Μοσχάρι
Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να γίνεις φίλος της συνταγής.

Φίλοι της συνταγής (4 συνολικά)

Υλικά

Εκτέλεση

Γενικά :

1,5 κιλό σέσκουλα

1 κιλό κιμά μοσχάρι

1 κομμάτι βούτυρο

Αλάτι

2 ποτήρια νερό

Για τη ζύμη του κιμά :

1 μέτριο κρεμμύδι τριμμένο

Λίγο ρύζι

Λίγο πλιγούρι

Ελαιόλαδο

Αλάτι, πιπέρι

Για το αυγολέμονο :

1/2 - 1 λεμόνι (αν είναι μεγάλο μισό αλλιώς ένα)

1 κρόκο αυγού

3-4 μεγάλες κουταλιές από το ζούμι του φαγητού που ψήνεται, μετά από μια ώρα ψήσιμο περίπου.


Ξεχωρίζουμε ένα ένα τα σέσκουλα και τα αφήνουμε για λίγη ώρα σε νερό με ξύδι. Στο μεταξύ ζυμώνουμε τον κιμά με όλα τα υλικά του. Έπειτα πλένουμε πολύ καλά τα σέσκουλα, τα ρίχνουμε σε καυτό νερό να ζεματιστούν και να μαλακώσουν και τα σουρώνουμε.

Πέρνουμε μια κατσαρόλα και απλώνουμε μερικά φύλλα στον πάτο και ξεκινάμε να τυλίγουμε τα ντολμαδάκια μας (όπως τυλίγουμε τα κλασικά). Επειδή κάποια φύλλα από τα σέσκουλα είναι πολύ μεγάλα μπορούμε να τα χωρίσουμε στα δύο. Τα τοποθετούμε στην κατσαρόλα κυκλικά και σφιχτά έτσι ούτως ώστε να μη μας διαλυθούν στο ψήσιμο. Αφού τελειώσουμε με το τύλιγμα απλώνουμε μερικά φύλλα από πάνω, τόσα ώστε να καλύπτουν τα ντολμαδάκια μας. Προσθέτουμε από πάνω λίγο αλάτι, ένα κομμάτι βούτυρο και από επάνω τα καλύπτουμε με ένα πιάτο. Προσθέτουμε δύο ποτήρια νερό και σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της. Ψήνουμε σε μέτρια φωτιά για 1,30' περίπου. Στη μια ώρα, αφού δοκιμάσουμε αν το φαγητό μας είναι έτοιμο, φτιάχνουμε και ρίχνουμε το αυγολέμονο.

Σερβίρουμε προαιρετικά με γιαούρτι, σαν dressing, και φρέσκο ψωμί.

Σημειώση : Το αυλογέμονο είναι προαιρετικό επίσης. Αν δεν μας αρέσει απλά δεν το προσθέτουμε.

Σχόλια

Παραλλαγή συνταγής

User Photo natnat natnat
2011-03-22 22:28:24
Σήμερα το έφτιαξα και με αμπελόφυλλα... Γιαμ, γιαμ αυτό το φαγητό είναι πάντα απ' τα αγαπημένα μου όπως και να χει :)
Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να προσθέσεις σχόλια.