Cooktherapy, recipes, συνταγές > Home
Εισαγωγή Φωτογραφιών

Ντολμαδάκια


9
0


Μερίδες: πολλές
Χρόνος ετοιμασίας: 120 '
Χρόνος ψησίματος: 60 '
User Photo travellinglight travellingli ght
Σε μια κρίση αυτοπεποίθησης, υπερεκτίμησης της μαγειρικής μου ικανότητας και γενικότερης αλλοφροσύνης, αποφάσισα να ντεμπουτάρω στα ντολμαδάκια με συνταγή και οδηγίες της μαμάς μου. Η οποία μαγειρεύει περίπου όπως της έρθει και με βάση την πείρα της, οπότε δεν δίνει και τις πιο ακριβείς και βοηθητικές οδηγίες που υπάρχουν, πράγμα που έχω κληρονομήσει κι εγώ μάλλον. Παραδόξως, πάντως, βγήκαν πολύ νόστιμα.
Ετικέτες: Διατροφή:Γενική
Κατηγορίες:Κύρια πιάτα / Λαδερά
Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να γίνεις φίλος της συνταγής.

Φίλοι της συνταγής (9 συνολικά)

Υλικά

Εκτέλεση

  • 1 βάζο αμπελόφυλλα σε άλμη (χρησιμοποίησα από τα βάζα που φτιάχνει η μαμά μου, από ό,τι είδα τα βάζα του εμπορίου έχουν λιγότερα φύλλα μεν, μεγαλύτερα δε)
  • 2 μεγάλες πατάτες
  • 1 μεγάλο κολοκύθι
  • 2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια
  • 1 κουτί ντομάτα τριμμένη
  • 2 κούπες ρύζι (χρησιμοποίησα ρύζι Καρολίνα και βγήκαν μια χαρά, νομίζω όμως οι περισσότεροι βάζουν νυχάκι)
  • δυόσμο κατά βούληση
  • μαϊντανό κατά βούληση
  • ελαιόλαδο
  • αλατοπίπερο
[Υποθέτω ότι για να διαβάζετε τη συνταγή είστε αρχάριοι στη μάχη του ντολμαδακίου, όπως κι εγώ. Οπότε καλό θα ήταν να ξεκινήσετε την προετοιμασία από νωρίς, αν θέλετε να μην σας πάρει η νύχτα τυλίγοντας ντολμαδάκια.]
  1. Βγάζουμε τα φύλλα από την άλμη και τα βάζουμε να πάρουν δυο-τρεις βράσεις στην κατσαρόλα (υπολογίστε γύρω στα 10 λεπτά). Τα βγάζουμε από το νερό με τρυπητή κουτάλα και τα βάζουμε σε σουρωτήρι. Καλό θα είναι μετά να τα ξεχωρίσουμε μεταξύ τους και να τα απλώσουμε στο χείλος του σκεύους, ώστε να είναι πιο εύκολο να τα διαχειριστούμε όταν αρχίσουμε να τα γεμίζουμε. (Επίσης, επειδή μπορεί να μας σπάσουν, καλό είναι να τα μεταχειριζόμαστε με προσοχή.)
  2. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια, το κολοκύθι και τη μία πατάτα στο μούλτι. Τα αδειάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε το ρύζι, τα μυρωδικά ψιλοκομμένα (προσθέτουμε όση ποσότητα θέλουμε, κατά το γούστο μας, χωρίς τσιγκουνιές κατά προτίμηση), την τριμμένη ντομάτα και το αλατοπίπερο και ανακατεύουμε πολύ καλά.
  3. Οκέι, τα εύκολα τα κάναμε. Τώρα κάνουμε την προσευχή μας. Εντάξει, αν έχετε ξαναφτιάξει ντολμαδάκια δεν θα σας φανεί τόσο δύσκολο, αλλά αν έχετε ξαναφτιάξει ντολμαδάκια, γιατί διαβάζετε αυτή τη συνταγή; Τέλος πάντων, προτείνω πριν αρχίσετε να τυλίγετε τα ντολμαδάκια να το σκεφτείτε πολύ σοβαρά. Υποθέτω ότι δεν μπήκατε σε όλη αυτή τη διαδικασία για να μαγειρέψετε μόνο για την πάρτη σας - προφανώς μαγειρεύετε για την οικογένειά σας ή τους φίλους σας. Λοιπόν, σκεφτείτε: Αξίζουν τόσο μόχθο; Ο Γιωργάκης δεν ήταν αυτός που σας τραβούσε τα κοτσίδια στο δημοτικό; Η Αννούλα δεν ήταν που σας είχε πει στην πρώτη γυμνασίου ότι αποφάσισε πως καλύτερη φίλη της θα ήταν η Ράνια στο εξής; Και, σοβαρά τώρα, μήπως αντί να του φτιάξετε ντολμαδάκια, του αχαΐρευτου, να του ζητούσατε διαζύγιο;
  4. Αν αποφασίσετε ότι οι υποψήφιοι ντολμαδοφάγοι δεν αξίζουν τον κόπο σας, αφήστε τα φύλλα και βράστε ρύζι. Ναι, ακριβώς αυτό - βάλτε τη γέμιση με λίγο νερό στην κατσαρόλα να βράσει. Μια χαρά θα είναι, και μάλιστα αβάδιστα κι αβίαστα.
  5. Αν πάλι πρέπει οπωσδήποτε να τυλίξετε τα ντολμαδάκια: φροντίστε ο πάγκος της κουζίνας ή το τραπέζι να είναι καθαρά κι ελεύθερα (στρώστε μουσαμά ή πετσέτα, καλού κακού), ώστε να έχετε άνεση κινήσεων και να μην σας πιάνει άγχος ότι θα λερώσετε (γιατί οπωσδήποτε θα λερώσετε). Οπλιστείτε με υπομονή. Για να γεμίσω μισή μεγάλη χύτρα στην πρώτη μου προσπάθεια, χρειάστηκα μια ώρα -μια μαρτυρική ώρα, κατά την οποία επανεξέτασα όλες τις αποφάσεις μου στη μέχρι τώρα ζωή μου κι έκανα προσχέδια για τουλάχιστον πέντε βιβλία που θα γράψω κάποτε- καθότι εκτός από απελπιστικά αρχάρια, είμαι και απελπιστικά αδέξια. Εσείς είμαι σίγουρη ότι θα τα πάτε καλύτερα.
  6. Καθαρίζουμε τη δεύτερη πατάτα και την κόβουμε σε χοντρούτσικες φέτες. Σκεπάζουμε τον πάτο της χύτρας με ελαιόλαδο και στρώνουμε τις φέτες της πατάτας. Αυτό το κάνουμε για να μην μας τσουκνώσει το φαγητό, να μην καούν δηλαδή οι κάτω στρώσεις των ντολμάδων. (Μια άλλη επιλογή είναι να στρώσουμε τον πάτο της χύτρας με αμπελόφυλλα.)
  7. Καλά όλα αυτά, αλλά πώς τυλίγουμε το ντολμά; (Προσπάθησα να υποκλέψω τα μυστικά της μάνας μου, που έχει διδακτορικό στο τύλιγμα του ντολμά, αλλά το κάνει υπερβολικά γρήγορα για να μπορώ να την παρακολουθήσω και υπερβολικά αυτόματα για να μπορεί να μου το περιγράψει με ακρίβεια. Είδα στα ίντερνετς ότι συνήθως βάζουν τη γέμιση στο κέντρο του φύλλου και στην ουσία το διπλώνουν σαν πακετάκι, αλλά η μάνα μου δεν κάνει αυτό ακριβώς κι εγώ είμαι κόρη της μαμάς μου, οπότε προσπάθησα να τη μιμηθώ.) Μπορεί να σας περάσει η ιδέα να βάζετε τη γέμιση στο φύλλο με κουταλάκι (εγώ η ηλίθια αυτό προσπάθησα στους πρώτους δύο ντολμάδες) αλλά αυτό προσθέτει επιπλέον κινήσεις και δεν βοηθά καθόλου. Λοιπόν, η μάνα μου αντί να βάλει τη γέμιση στο κέντρο, τη βάζει κοντά στο μίσχο του αμπελόφυλλου και διπλώνει τις προεκτάσεις δεξιά κι αριστερά του μίσχου πάνω στη γέμιση. Μετά τυλίγει το κάτω μέρος γύρω από το πακετάκι μέχρι να σκεπάσει και το μίσχο (έτσι, αν το ρύζι είναι πολύ, προλαβαίνει και ν' αφαιρέσει λίγο πριν τυλίξει ολότελα το ντολμά). Σ' εμένα όλα αυτά ακούγονται περίπου σαν πυρηνική φυσική. Γι' αυτό κι έκανα τόσο μεγάλη ποσότητα για πρώτη φορά, με την ελπίδα ότι σιγά σιγά θα το βρω. Νομίζω ότι μετά από μία ώρα τυλίγματος κάτι κατάφερα: δεν άνοιξαν κι από εμφάνιση βγήκαν μια χαρά, αν και ανομοιόμορφοι στο μέγεθος - σ' αυτό όμως φταίνε και τα αμπελόφυλλα, άλλα ήταν μεγαλύτερα, άλλα μικρότερα.
  8. Στρώνουμε τους ντολμάδες όπως τους ετοιμάζουμε πάνω από τις φέτες της πατάτας. Καλό θα είναι να τους απλώνουμε με τη μεριά από την οποία κλείνουν προς τα κάτω, ώστε να μην ανοίξουν στο ψήσιμο. Κάνουμε στρώσεις (ντολμαδοπατώματα) μέχρι να μας τελειώσουν τα φύλλα. (Αν περισσέψει γέμιση, και δεν θέλουμε να φτιάξουμε παραπάνω ντολμάδες ή δεν έχουμε άλλα φύλλα, προχωράμε στην επιλογή του βήματος 4: προσθέτουμε ρύζι, αν χρειάζεται, λίγη ακόμα ντομάτα και νερό και βράζουμε τη γέμιση σε ένα κατσαρολάκι. Το ρύζι που προκύπτει είναι πεντανόστιμο.)
  9. Όταν, επιτέλους, τελειώσουμε το τύλιγμα: πρώτον, τηλεφωνούμε στη μαμά μας για να της πούμε πόσο την αγαπάμε που τόσα χρόνια αδιαμαρτύρητα τυλίγει φύλλα όποτε της ζητήσουμε ντολμάδες, και, δεύτερον, αναποδογυρίζουμε πάνω στους ντολμάδες ένα πιάτο, ώστε να μην ανοίξουν στο βράσιμο. Προσθέτουμε λίγο λάδι ακόμα, αν θέλουμε, και νερό ίσα να τους σκεπάσει, και καπακώνουμε τη χύτρα (αφήνουμε λίγο άνοιγμα).
  10. Βάζουμε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρουν μια βράση και μετά χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μισό και τους αφήνουμε να σιγοβράζουν για μία περίπου ώρα. Ελέγχουμε πού και πού και, αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ακόμα νερό. Λίγο πριν την ώρα, δοκιμάζουμε ένα ντολμά για να δούμε αν είναι εντάξει. Αν το ρύζι τραγανίζεται ακόμα, το αφήνουμε κι άλλο.
  11. Όταν είναι έτοιμοι, σβήνουμε τη φωτιά και βγάζουμε (με προσοχή γιατί καίει) το πιάτο. Αφήνουμε για λίγο τους ντολμάδες να πιουν τα υγρά τους. Στο μεταξύ στύβουμε δύο λεμόνια.
  12. Περιχύνουμε τα ντολμαδάκια με το λεμόνι, αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και... οκέι, βασικά τελειώσαμε, αυτό ήταν, με τσ' υγείες σας.
  13. Τα σερβίρουμε με γιαούρτι.


Σημειώσεις:
  • Η μάνα μου συνήθως κάνει ακόμα μεγαλύτερη την υπερπαραγωγή: ντολμάδες τρικολόρε, γεμίζει δηλαδή και λάχανο και κολοκυθανθούς και τα μαγειρεύει όλα μαζί. Τα λαχανόφυλλα τα ζεματίζει κι αυτά πριν τα γεμίσει, τους κολοκυθανθούς όχι, απλώς αφαιρεί τους στύλους με προσοχή ώστε να μην σπάσουν οι ανθοδόχες και τους πλένει πολύ καλά. (Αν θυμάμαι καλά, τους κολοκυθανθούς πρέπει να τους ξεπλύνεις και να τους γεμίσεις πρωί, σχεδόν μόλις τους μαζέψεις, αλλιώς θα κλείσουν.)
  • Στη γέμιση εκτός από κολοκύθι μπορούμε να προσθέσουμε και το εσωτερικό μιας μελιτζάνας.
  • Η μάνα μου βάζει αμπελόφυλλα και κολοκυθανθούς και στο φούρνο με τα γεμιστά.

Σχόλια

User Photo mima mima
2011-09-11 21:03:57
Πολύ ωραία συνταγή. Κι εγώ ακολουθώ την τακτική της μαμάς σου και βάζω από όλα στα γεμιστά γιατί και η δική μου μαμά έτσι έκανε. Ειδικά οι κολοκυθανθοί είναι το κάτι άλλο.
User Photo Cook Therapist Cook Therapist
2011-09-11 16:25:42
@travelinglight Πλάκα κάνεις που θες να σβήσεις τις φλυαρίες; Είναι όλα τα λεφτά. Για το ότι δεν έβγαλες φωτογραφίες από το τύλιγμα όμως δεν έχεις δικαιολογία. Υπάρχουν και κάμερες που μπαίνουν στο κούτελο με ιμάντες. :P
User Photo Sokolatoula Sokolatoula
2011-09-11 11:28:16
Φοβερή η συνταγή σου και ακόμα πιο φοβερή η περιγραφή σου! Τη χάρηκα ιδιαίτερα και την ξαναδιάβασα. Η αλήθεια είναι ότι το τύλιγμα των ντολμάδων είναι λίγο επαναπροσδιορισμός και ενδοσκόπηση γιατί τόση ώρα που απαιτεί αυτή η διαδικασία έναν απολογισμό προλαβαίνεις να τον κάνεις. Πάντως θα δοκιμάσω και αυτή την εκδοχή γιατί μια χαρά μου φαίνεται. Μέχρι τώρα ακολουθούσα την κλασική συνατγή της δικιάς μου μαμάς. Καιρός να πάμε παρακάτω.
User Photo travellinglight travellingli ght
2011-09-11 10:45:22
CookTherapist Έβγαλα φωτογραφίες, αλλά πρέπει να τους αλλάξω μέγεθος για να τις ανεβάσω στο σάιτ και δεν έχω αξιωθεί ακόμα. Από το τύλιγμα του ντολμά, που θα ήταν το βασικότερο, δεν μπόρεσα να τραβήξω φωτογραφίες γιατί δεν έχω φτάσει σε τέτοιο επίπεδο εξειδίκευσης που να τυλίγω με το ένα χέρι και να φωτογραφίζω με το άλλο. :ο) Αυτό με τις πατάτες είναι σωτήριο, και νομίζω καλύτερο από το να στρώσεις αμπελόφυλλα στον πάτο. (Σοβαρά τώρα, αν το βρίσκεις χρήσιμο μπορώ να σβήσω τις φλυαρίες και να κρατήσω τα βασικά βήματα.) Κλάρα, το γιαούρτι τους πάει πάρα πολύ, ναι.
User Photo κλαρα κλαρα
2011-09-11 00:24:47
Γενναια περιγραφη travellinglight...εκανα 2 φορες αρχες καλοκαιριου για πρωτη φορα και εγιναν πολυ καλα,αλλα δεν εφαγα 1 ωρα μονο:(((οταν τα εβαλα στο πιατο εκανα μια σως με γιαουρτι και λιγο νερακι και εγιναν αναρπαστα!
User Photo Cook Therapist Cook Therapist
2011-09-10 23:09:05
Τώρα που το θυμήθηκα: Καμμιά φωτό δεν έβγαλες;
User Photo Cook Therapist Cook Therapist
2011-09-10 23:08:17
Κατ' αρχήν χαίρομαι που το cooktherapy φιλοξενεί το νέο σου διήγημα. Μετά τα οξέα βλέπω έπιασες τα ντολμαδάκια! Χαίρομαι επίσης που πέτυχαν, γιατι ποίος σε άκουγε αμα τύλιγες 1 ωρα και βγαίνανε μάπα. Τέλος χαίρομαι που έμαθα μερικά πράγματα που δεν τα ήξερα, όπως αυτό με τις πατάτες στον πάτο και το κόλπο με το τύλιγμα. Για το μόνο που δεν χαίρομαι είναι για τα καημένα τα δεντράκια που θα κοπούν για να τυπώνουμε τη συνταγή, αλλά χαλάλι! :P
User Photo travellinglight travellingli ght
2011-09-10 19:38:55
Πατάτες βάζουμε και στη γέμιση, εσείς στην Ελλάδα (:P) δεν βάζετε; Επίσης στα γεμιστά γεμίζουμε και πατάτες και κολοκύθια και μελιτζάνες εκτός από ντομάτες και πιπεριές, αυτά τα λειψά γεμιστά που κάνετε εσείς οι ελλαδίτες δεν σας τα συγχωρώ. :ο)
User Photo apapsa apapsa
2011-09-10 19:28:21
Ντομάτες και κολοκύθι εμείς δεν βάζουμε, αλλά επειδή δεν περίμενα ποτέ στην ζωή μου να φτιάξεις (ή και να τρως ακόμα) ντομαδάκια, σε συγχωρώ. Για μια στιγμή νόμισα ότι βάζετε και πατάτες μέσα και κόντεψα να μείνω, αλλά μετά κατάλαβα. Γεμάτη άγνωστες λέξεις, πάντως, η συνταγή, τσουκνώσει, στύλους, ανθοδόχες, εκτός από πεινασμένη νιώθω και λίγο έκθαμβη με τις γνώσεις σου γενικά. Δυο βήματα είμαστε, ελπίζω να έχουν μείνει ντολμάδες. Just saying...

Παραλλαγή συνταγής

Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να προσθέσεις σχόλια.