Cooktherapy, recipes, συνταγές > Home
Εισαγωγή Φωτογραφιών

Ντάκος κρητικός ή Κουκουβάγια


6
0


Μερίδες: 4
Χρόνος ετοιμασίας: 15 '
Χρόνος ψησίματος: 0 '
User Photo anthropomastoras anthropomast oras
Διάβαζα κάπου για την ελληνική μεσογειακή κουζίνα και τα πιάτα που ετοιμάζονται στην νήσο της Κρήτης. Δεν αντιστάθηκα και σας μεταφέρω μερικά απο τα πράγματα που έμαθα αναζητώντας αλλά και την συνταγή για τους τολμηρούς.  Πώς πήρε την ονομασία ο Ντάκος ή Κουκουβάγια δεν μπόρεσα να μάθω. Κριθαροκούλουρα, μικρά ή μεγάλα, βρεγμένα κάτω από τη βρύση ίσα να βραχούν και λάδι, ψιλοκομμένη ή τριμμένη ντομάτα από πάνω για να βραχεί το κουλούρι με τους χυμούς της ντομάτας και φέτα και μυζήθρα από πάνω. Αλάτι στην ντομάτα και ρίγανη και ξανά λάδι από πάνω. Μια φανταστική σαλάτα που και από μόνη της είναι χορταστική και ένα ελαφρύ γεύμα.
Ετικέτες:Ντομάτες, Μυζήθρα, Φέτα, Ρίγανη, Ελιές, Κάπαρη, Ελαιόλαδο, Ντάκος Διατροφή:Vegan
Κατηγορίες:Συνοδευτικά / Συνοδευτικά
Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να γίνεις φίλος της συνταγής.

Φίλοι της συνταγής (6 συνολικά)

Υλικά

Εκτέλεση

4 μικρά κριθαροκούλουρα 
2 κουταλιές λάδι, στο καθένα 
2 μεγάλες ντομάτες ψιλοκομμένες σε κυβάκια ή τριμμένη 
αλάτι 
φρεσκοτριμμένο πιπέρι (προαιρετικά) 
50-100 γρ. ξυνομυζήθρα 
50 γρ.  τριμμένη φέτα 
50-100 gr. μυζήθρα 
1 κουταλάκι ρίγανη 
Λίγη κάπαρη και ελιές 

Σημείωση: Η ξυνομυζήθρα είναι ένα προϊόν που βρίσκεται μόνο στα Χανιά και μοιάζει κάτι μεταξύ φέτας και μυζήθρας.. Είναι από μόνο του ένας εξαίρετος μεζές. Στα Χανιά χρησιμοποιείται αντί για φέτα και στη χωριάτικη σαλάτα.
- Μουσκεύουμε το παξιμάδι ελαφρώς με νερό και ελαιόλαδο. 
- Στη συνέχεια, προσθέτουμε την τριμμένη τομάτα και από πάνω τοποθετούμε την τριμμένη κρητική μυζήθρα. 
- Πασπαλίζουμε με ρίγανη και βάζουμε τα υπόλοιπα υλικά. 
- Προαιρετικά ενισχύουμε τη γεύση με λίγο αλάτι και πιπέρι.

Σχόλια

Παραλλαγή συνταγής

Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να προσθέσεις σχόλια.