Cooktherapy, recipes, συνταγές > Home
Εισαγωγή Φωτογραφιών

Νοστιμότατη Σπανακόπιτα


2
0


Μερίδες: 30
Χρόνος ετοιμασίας: 50 '
Χρόνος ψησίματος: 60 '
User Photo corsavai corsavai
Εχει λίγο δουλίτσα αλλά αξίζει.....
Ετικέτες:αλμυρό Διατροφή:Γενική
Κατηγορίες:Πίτες / Με φύλλο
Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να γίνεις φίλος της συνταγής.

Φίλοι της συνταγής (2 συνολικά)

Υλικά

Εκτέλεση

ΥΛΙΚΑ
1 κιλό σπανάκι κατεψυγμένο ή 2 κιλά φρέσκο

4-5 φρέσκα κρεμμύδια

3 κρεμμύδια μέτρια

3 πράσα

1/4 του κιλού φέτα τρίμμα

¼ του κιλού διάφορα κίτρινα τυριά τριμμένα

3 αυγά

αλάτι -πιπέρι

1 ματσάκι ψιλοκομμένο άνηθο

2 φλιτζάνια ελαιόλαδο

1 κιλό φύλλο κρούστας ή σφολιάτα ή χειροποίητο φύλλο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε περίπτωση που βάλετε φρέσκο σπανάκι, το πλένετε πολλά νερά & πολύ καλά το ψιλοκόβετε & το βάζετε σε ένα σουρωτήρι . Βάζετε αρκετό αλάτι & το στίβετε πολύ σφιχτά για να βγάλει όλο το ζουμί του. Αφού «πνίξετε» καλά καλά το σπανάκι το αφήνετε να στραγγίξει καλά για τουλάχιστον  15 λεπτά.

Ψιλοκόψτε τα κρεμμύδια & τα πράσα (μπορείτε να τα βάλετε & στο μίξερ για πιο γρήγορα), ανακατέψτε τα τυριά μαζί με 2 αυγά σε ένα μπωλ ξεχωριστά.

 
Βάζετε σε μια κατσαρόλα μεγαλούτσικη 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο, τα κρεμμυδάκια, τα πράσα,  τον άνηθο & τα τσιγαρίζετε σε μέτρια φωτιά για 15 λεπτά. Μόλις μαλακώσουν τα υλικά μας βάζετε & το σπανάκι. (Αν είναι φρέσκο το βράζετε μαζί με τα υλικά για άλλα 10 λεπτά αλλά άν είναι κατεψυγμένο το βράζετε μόνο για  3 λεπτά). Βάζετε όλα τα υλικά μετά σε ένα σουρωτήρι & τα αφήνετε γα τουλάχιστον 1 ώρα να σουρώσουνε καλά. Μόλις περάσουν τα 15 λεπτά τα ανακατεύετε μαζί με τα τυριά & τα αυγά.

 

Αφού έχετε ετοιμάσει & σουρώσει τα υλικά σας παίρνετε ένα μακρόστενο ή τετράγωνο ταψί το λαδώνετε & βάζετε 5 φύλλα κάτω (αλλά τα λαδώνετε ένα ένα) βάζετε το καλά σουρωμένο υλικό σας  το απλώνετε καλά στο ταψί & μετά βάζετε τα υπόλοιπα 5 φύλλα πάνω (μην ξεχάσετε να τα λαδώσετε ένα ένα & αυτά). Μετά διπλώνετε τις γωνίες των  φύλλων γύρω γύρω & κόβετε προσεχτικά την σπανακοτυρόπιτα σε κομμάτια.

Σε περίπτωση που βάλετε σφολιάτα πρέπει πρώτα να ψήσετε το κάτω φύλλο για 5 λεπτά στο φούρνο & μετά να βάλετε τα υπόλοιπα υλικά.

 

Αυτό που κάνω εγώ για να είναι μαλακό το φύλλο & να μην σπάει, χτυπάω 1-2 νεροπότηρα γάλα (φρέσκο ή αραιωμένο εβαπορέ- αναλογα πάντα το ταψί που θα χρησιμοποιήσετε) + 1 αυγό & το περιχύνω πάνω στην πίττα. Από πάνω βάζω λίγο σουσάμι & το ψήνω.....

Ψήστε τη σπανακόπιτα σε μέτριο φούρνο (180 βαθμούς) για 45-55 λεπτά & πάλι θα το δείτε στον φούρνο σας. Κάποιοι φούρνοι είναι πιο δυνατοί από τους άλλους. 

Σχόλια

Παραλλαγή συνταγής

Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να προσθέσεις σχόλια.