Cooktherapy, recipes, συνταγές > Home
Εισαγωγή Φωτογραφιών

Νοριμάκι


7
0


Μερίδες: Ανάλογα την όρεξη
Χρόνος ετοιμασίας: 60 '
Χρόνος ψησίματος: 30 '
User Photo Mei-ko Mei-ko

Σας αρέσουν εκείνα τα ιαπωνικά ρολάκια με νόρι (επεξαργασμένο φύκι) απ'έξω και ρύζι με κάθε είδους γέμιση μέσα?

Ε, στρωθείτε να τα φτιάξετε!

 

Ετικέτες:Ιαπωνική κουζίνα Διατροφή:Χαμηλών λιπαρών
Κατηγορίες:Ορεκτικά / Άλλο
Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να γίνεις φίλος της συνταγής.

Φίλοι της συνταγής (7 συνολικά)

Υλικά

Εκτέλεση

Ένα πακέτο σούσι νόρι, που θα το βρείτε σε όλα τα μεγάλα σούπερ μάρκετ, στο ράφι με τα ιαπωνικά προιόντα.

Μια που θα είστε εκεί, πάρτε κι ένα "ψαθάκι" από μπαμπού, που θα βοηθήσει στο τύλιγμα. (Δεν τρώγεται)

Ρύζι jasmin, basmati ή ό,τι άλλο θέλετε αρκεί να μην είναι σπειρωτό.

Ένα μικρό μπουκαλάκι σόγια σως.

Σωσ γουασάμπι.

Για τη γέμιση καλό είναι να πάρετε διάφορα υλικά για να έχετε ποικιλία και στο χρώμα και στη γεύση:

Λίγο σωταρισμένο σπανάκι

1-2 αυγά φτιαγμένα σε λεπτή ομελέτα, κομμένη σε λωρίδες

Αγγούρι, καρότο, κολοκύθι κομμένα σε λεπτά μπαστουνάκια

Φέτες ζαμπόν σε λωρίδες

Φιλέτο καπνιστού σολωμού κομμένο σε λωρίδες

Μπρόκολο στον ατμό, κομμένο σε μικρά κομμάτια

Χρωματιστές πιπεριές σωταρισμένες και κομμένες σε μπαστουνάκια

Μείγμα από μαγιονέζα και γουασάμπι, χαβιάρι, καβούρι και ό,τι άλλο θέλετε κ νομίζετε ότι θα ταιριάζει.

Φυσικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ωμό ή απλώς μαριναρισμένο φιλέτο ψαριού.

 

 

Το καλύτερο θα είναι να απλώσετε όλα τα μπωλάκια με τα υλικά σ'ένα τραπέζι για να έχετε άμεση πρόσβαση. Κρατείστε ελεύθερο χώρο εργασίας μπροστά σας, περίπου 40Χ40 εκατοστά.

 

Στον χώρο εργασίας, βάζετε το ψαθάκι από μπαμπού και πάνω του ένα φύλλο νόρι. Με μια κουτάλα/σπάτουλα φτιάχνετε μια λεπτή στρώση από ζεστό ρύζι καλύπτοντας όλο το φύλλο εκτός από 3-4 εκατοστά που θ'αφήσετε στην πλευρά απέναντι από σας.

 

Στην πλευρά του νόρι που είστε εσείς και παράλληλα μ'αυτήν, τοποθετείτε τα υλικά της γέμισης που προτιμάτε, φτιάχνοντας μια λωρίδα. Βάλτε τα το ένα πάνω στο άλλο καλύτερα και όσο αυτό είναι δυνατόν, για να μην απλωθούν πολύ.

 

Πιάνετε από την πλευρά σας πάντα, το ψαθάκι και το γυρίζετε προς τα πάνω, με σκοπό να φτιάξετε ένα ρολό. Μόλις κάνει έναν κύκλο (προσέξτε μην σας πιαστεί η άκρη του μέσα στο ρολό), σφίγγετε καλά να κολλήσουν τα υλικά μεταξύ τους και αφήνοντας το ψαθάκι, συνεχίζετε να τυλίγετε το ρολό μέχρι το τέλος του. Αν το ρύζι είναι ζεστό, η άκρη θα κολλήσει μόνη της. Αν έχει κρυώσει, βρέξτε την άκρη με υγρά δάχτυλα για να κολλήσει.

 

Το αγαπημένο μου νοριμάκι περιέχει αυγό, αγγούρι, σπανάκι, καρότο και ζαμπόν.

Το δεύτερο αγαπημένο μου, μόνο φιλέτο σολωμού.

 

Αφήνετε τα ρολά σε μια πιατέλα να κρυώσουν και συνεχίζετε με τα υπόλοιπα.

 

Αφού τελειώσετε, κάντε χώρο, πάρτε ένα ξύλο κοπής, ένα καλό μαχαίρι χωρίς δόντια κι ένα ποτήρι νερό.

 

Βουτάτε το μαχαίρι στο νερό και κόβετε τα ρολά σε κυλίνδρους πάχους 2-3 εκατοστών περίπου. (Το νερό δεν αφήνει το μαχαίρι να κολλήσει στο ρύζι κ κόβονται πιο εύκολα).

 

Έτοιμα τα νοριμάκι! Συνοδεύονται από ρηχά μπωλάκια με σόγια ή/και γουασάμπι σως για να τα βουτάμε πριν τα φάμε (δεν βάζουμε αλάτι στα υλικά γιατί η σόγια είναι πολύ αλμυρή και προσοχή στο γουασάμπι... καίει πολύ).

 

Καλή επιτυχία! (λίγη εξάσκηση χρειάζεται μόνο)

Σχόλια

User Photo theremina theremina
2009-07-07 15:17:39
Οπωσδήποτε ξίδι στο ρύζι, πιστεύω ότι χρειάζεται για την γεύση. Το αραιωμένο (με νερό) λευκό μπαλσάμικο κάνει, εάν δεν βρίσκετε το σούσι-σου (Japanese rice vinegar). Με τα δάχτυλαν βουτηγμένα στο ξίδι ραντίζετε ελαφρά το ρύζι όταν είναι ακόμα ζεστό. Επίσης, απαραίτητο είναι ένα *πολύ* κοφτερό μαχαίρι για το κόψιμο στο τέλος, αλλίως το ρολό χάνει το σφηχτό σχημα του με την προσπάθεια να κοπέι το φύλλο νόρι. Μου αρέσει τόσο πολύ η γεύση του νόρι που πρόσφατα αγόρασα νιφάδες νόρι για να πασπαλίζω το απλό ρύζι πιλάφι με αυτό.
User Photo Mei-ko Mei-ko
2009-07-06 12:52:15
Θα ήθελα να τονίσω ότι τα χέρια στη φωτογραφία που συνοδεύει τη συνταγή, δεν είναι δικά μου... Κι αυτό αποδεικνύεται από το ότι δεν μ'αρέσει καθόλου μα καθόλου το αβοκάντο!
User Photo Mei-ko Mei-ko
2009-07-06 10:45:37
Ναι, υπάρχει κ το ξίδι αλλά επειδή δεν το χρησιμοποιώ το ξέχασα... Μπράβο CookTherapist! Persa αυτή τη διαδικασία δεν την ήξερα καθόλου! Θενκς :-)
User Photo persa persa
2009-07-06 10:02:55
Πολύ καλη πριγραφή mei-ko. Με ένα κορεάτη φίλο που φτιάχνουμε τακτικά σούσι, μου έμαθε κάποια άλλα κολπάκια, σαν παραλλαγή της συνταγής σου.Τα νόρι τά πέρναγε ελαφρώς λάδι(σησαμι ή σπορέλαιο) και γρήγορο ¨ακούμπισμα" σε ζεστο τεφάλ τιγάνι ή "πέρασμα" σε φλογα υγραερίου. Το ρύζι το θέλουν και με λιγο γλασέ έτσι ώστε να κολλά, να μην σκορπά. Και μόνο του το νορι με ρύζι βουτυγμένο σε γλυκόξυνη είναι απολαυστικό. Αχχ! Καλή μας όρεξη
User Photo Cook Therapist Cook Therapist
2009-07-06 09:03:42
Ιδού πως γίνονται τα maki rolls! Θέλει εξάσκηση αλλά το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό. Προσωπικά προτιμώ το ρύζι για σουσι που είναι κοντόκοκο. Το ρύζι γίνεται κολλώδες αλλά όχι λιωμένο. Οταν είναι έτοιμο το απλώνω σε σίτα για να αεριστεί και να κρυώσει λιγο. Το ραντίζω με λίγο ξίδι για σούσι στο οποίο βουτάω και τα δαχτυλα μου για να μπορώ να το πλάσω χωρίς να κολλάει. Το ξίδι το βάζω και στο μαχαίρι για να μην κολλάει αντι για νερο. Το όλο θέμα με το ξίδι νομίζω οτι προσθέτει στη γεύση. Μπράβο Mei-ko για την απλή αλλά ολοκληρωμένη περιγραφή.
User Photo Mei-ko Mei-ko
2009-07-06 04:52:59
Σε λίγο με βλέπω να ανεβάζω και κανένα μουσακά... Κάτι πρέπει να κάνω μέχρι τις 7 το πρωί!!! :-Ρ

Παραλλαγή συνταγής

Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να προσθέσεις σχόλια.