Cooktherapy, recipes, συνταγές > Home
Εισαγωγή Φωτογραφιών

Ναπολετάνικη Καπονάτα


1
0


Μερίδες: 12 σαν ορεκτικό
Χρόνος ετοιμασίας: 15 '
Χρόνος ψησίματος: 40 '
User Photo theremina theremina
Η καπονάτα θυμίζει το δικό μας "τουρλού" με μία ιδιάτερη γλυκόξυνη γεύση. 

Γι'αυτό τρώγετε ευχάριστα σε θερμοκρασία δωματίου ή ακόμα και κρύα, οπότε μπορείτε να την ετοιμάσετε μέρες πριν. 

Θα βρείτε καπονάτανα που πωλείται έτοιμη σε βαζάκια, αλλά η σπιτική καπονάτα με λαχανικά της καλοκαιρινής εποχής δεν συγκρίνεται!

Σαν ορεκτικό συνδυάζετε με φρυγανισμένο ψωμί (μπρουσκέτα), ή μέσα σε σάντουιτς (με χοντροκομμένες φέτες ιταλικό σαλάμι και τυρί caciocavallo ή provolone). 

Επίσης μπορείτε την καπονάτα να την σερβίρετε ζεστή σαν σάλτσα πάνω από ζυμαρικά (ταλιατέλες ή φιογκάκια). 
Ετικέτες: Διατροφή:Γενική
Κατηγορίες:Συνοδευτικά / Συνοδευτικά
Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να γίνεις φίλος της συνταγής.

Φίλοι της συνταγής (1 συνολικά)

Υλικά

Εκτέλεση

700 γραμμάρια μελιτζάνες (4 μέτριες)


μισή χούφτα αλάτι 
 

90 γραμμάρια φινόκιο (ή 2 κλωνάρια σέλερι, εάν δεν σας αρέσει το φινόκιο)

 

3 πιπεριές - 2 πορτοκαλί και 1 κόκκινη (400 γραμμάρια)

 

2 άσπρα κρεμμύδια  (275 γραμμάρια)

 

800 γραμμάρια φρέσκια τομάτα

 

2 σκελίδες σκόρδο

 

1/4 κούπα ελαιόλαδο

 

1/2 κούπα ελιές, πράσινες ή καφέ
 

1/2 κούπα ξανθές σταφίδες

 

1/4 κούπα ξύδι από καλής ποιότητας κόκκινο κρασί (πχ. bordeaux ή jerez)

 

1 κουταλιά ξανθή ζάχαρη (light brown sugar)

 

4 κουταλιές κάπαρη

 

1/4 κουταλάκι μαύρο πιπέρι, ή κατά προτίμηση

 

1 κουταλάκι αλάτι, ή κατά προτίμηση

 

4 κουταλιές (50 γραμμάρια) κουκουνάρι (προαιρετικά)

 

μισό ματσάκι πλατύφυλλο (Ιταλικό) βασιλικό για το σερβίρισμα.

 

1. Κόβετε την κάθε μελιτζάνα σε 4 φέτες κατά μήκος, και μετά την κάθε φέτα σε κύβους. Τις αλατίζετε και τις τοποθετείτε σε ένα στραγγιστήρι να ξε-πικρίσουν.

2. Στο ενδιάμεσο, ετοιμάζετε τα υπόλοιπα λαχανικά. 

3. Κόβετε το φινόκιο στην μέση κατά μήκος, και μετά σε φέτες ώστε να έχετε 'μισοφέγγαρα'.  Εάν θα βάλετε σέλερι αντί του φινόκιου, το κόβετε σε μακρόστενές διαγώνιες φέτες.

4. Κόβετε τις πιπεριές στην μέση κατά μήκος, μετά το κάθε μισό σε 3-4 λωρίδες, και μετά σε κύβους ή λοξά παραλληλόγραμμα.

5. Κόβετε τα κρεμμύδια στη μέση οριζόντια, και μετά στα τέταρτα κατά μήκος.  Ξεχωρίζετε της φλοίδες.

6. Κόβετε τις ντομάτες σε κύβους.  Εάν θέλετε μπορείτε να αφαιρέστε τις φλούδες πρώτα, αλλά δεν είναι απαραίτητο.

7. Αφαιρείτε τα κουκούτσια από τις ελιές, κόβοντας τες σε 2-3 κομμάτια.

8. Όταν έχετε ετοιμάσει όλα τα λαχανικά, ξεπλένετε το αλάτι από την μελιτζάνα, και την ζουλάτε να φύγουν όλα τα υγρά.

9. Βάζετε μία φαρδιά κατσαρόλα στο μάτι σε μέτρια ένταση, και ρίχνετε μέσα το κουκουνάρι. Σε ένα λεπτό περίπου θα αρχίσει να ροδίζει το κουκουνάρι.  Βγάζετε την κατσαρόλα από την φωτιά και ανακατεύετε το κουκουνάρι.  Μόλις *αρχίσει* να παίρνει χρώμα (μην το αφήστε παραπάνω, θα καεί άμεσα!), το ρίχνετε σε ένα πιατάκι. 

10. Αφήνετε 2-3 λεπτά να πέσει η θερμοκρασία της κατσαρόλας.  Ρίχνετε το λάδι στην κατσαρόλα και προσθέστε πρώτα το φινόκιο (ή το σέλερι). 

11. Σε 2-3 λεπτά προσθέστε τα κρεμμύδια με τις πιπεριές. 

12. ψιλοκόβετε ή λειώνετε τα σκόρδα.  Τα προσθέτετε στην κατσαρόλα, μαζί με τις μελιτζάνες.  Ανακατεύετε καλά και σκεπάζετε την κατσαρόλα, για 5 λεπτά. 

13. Ξεσκεπάζετε την κατσαρόλα και συνεχίζετε το ψήσιμο, ανακατεύοντας συχνά.  Μόλις αρχίσουν να μαλακώνουν οι πιπεριές και οι μελιτζάνες, προσθέστε την ντομάτα και ανακατεύετε μία φορά.

14.  Προσθέστε τώρα τις σταφίδες, ελιές, το ξύδι, την ζάχαρη, το αλάτι, και το πιπέρι.  Μόλις πάρουν όλα βράση, σκεπάζετε πάλι την κατσαρόλα και αφήνετε να σιγοψηθεί για 15 λεπτά περίπου.  Δεν ανακατεύετε εκτός εάν πιστεύετε ότι το χρειάζεται.

15. Μετά προσθέστε την κάππαρη και το κουκουνάρι, και συνεχίζετε να σιγοψήνετε (ξεσκέπαστα) όσπου να αρχίσει να δένει η σάλτσα, περίπου 10 λεπτά ακόμα. 

16. Αφήνετε την καπονάτα να κρυώσει πριν την σερβίρετε, με τα φύλλα βασιλικού από πάνω. 

Σχόλια

User Photo theremina theremina
2009-08-10 16:09:53
Εάν σας αρέσουν οι εξωτικές γεύσεις, μπορείτε να δώσετε μία Μαροκινή νότα στην καπονάτα, προσθέτοντας: 1 κουταλιά γλυκεία ή καπνιστή πάπρικα, μισό κουταλάκι κύμινο σκόνη, 1/2 κουταλάκι κανέλλα, 1/4 κουταλάκι μπαχάρι σκόνη, και μπόλικο μαύρο πιπέρι.

Παραλλαγή συνταγής

Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να προσθέσεις σχόλια.