Cooktherapy, recipes, συνταγές > Home
Εισαγωγή Φωτογραφιών

Μπουρέκια της «Σάτζιης»


5
0


Μερίδες: 12
Χρόνος ετοιμασίας: 30 '
Χρόνος ψησίματος: 30 '
User Photo vch vch
Μπουρέκια της «Σάτζιης»

Η «Σάτζιη» είναι ένα μεταλλικό σκεύος που μοιάζει με γουοκ.

Θα έχετε δει να ψήνουν πίτες οι λαοί από Αραβικές χώρες ή και από Ινδία, σε αναποδογυρισμένο κυρτό μεταλλικό σκεύος που κάθεται πάνω από τη φωτιά.

 

Στην Κύπρο, έχουμε αυτό το είδος του σκεύους σε μερικά ακόμα σπίτια.

Έχει χοντρά τοιχώματα και μέγεθος περίπου 60 εκ διάμετρο (και μεγαλύτερο).

 

Έμπαινε με την κοίλη του να αγκαλιάζει τη φωτιά και έτσι μετέφερε την ίδια θερμοκρασία σε μεγάλη επιφάνεια.

Με αυτό τον τρόπο, μπορούσε κανείς να ψήσει ομοιόμορφα αρκετή ποσότητα ή και μεγάλο μέγεθος ψωμιού- πίτας.

 

Εμένα οι γονείς μου, παρόλο που δεν είναι μεγάλοι σε ηλικία, πάντοτε προσπαθούσαν να μας μεταφέρουν τα παλιά ήθη και έθιμα του τόπου μας και άρα μπορώ να θεωρηθώ από τους τυχερούς, γιατί πήρα εκτός από πολλά άλλα, και μια σοβαρή «κληρονομιά» που είναι δύσκολο κανείς να την κερδίσει με κάποιο άλλο τρόπο..

 

Το σκεύος αυτό, δε το βάζουμε πια αναποδογυρισμένο  στη φωτιά γιατί δε βολεύει (με τις νέες κουζίνες που έχουμε..) και άρα κάθεται σαν ένα κανονικό σκεύος.

 

Θα μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει και ένα γουόκ για όσους δεν το έχουν.

Ακόμα και χοντρό αντικολλητικό τηγάνι θεωρώ ότι θα έκανε..

Ετικέτες: Διατροφή:Γενική
Κατηγορίες:Πίτες / Με φύλλο
Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να γίνεις φίλος της συνταγής.

Φίλοι της συνταγής (5 συνολικά)

Υλικά

Εκτέλεση

Για τη ζύμη:

 

  • 1 κιλό αλεύρι γι όλες τις χρήσεις
  • 1 ποτήρι ελαιόλαδο
  • 1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι
  • 1 κ/κι μπέκιν πάουτερ
  • Λίγο αλάτι
  • Χλιαρό νερό

 

Για τη γέμιση:

 

  • 2 χαλούμια φρέσκα
  • 1 χαλούμι παλιό (εάν δεν βρίσκετε, τότε ότι βρείτε)
  • ½ φλ. Αλεύρι μαλακό που φουσκώνει από μόνο του
  • 3 αυγά
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο
  • Φρέσκο δυόσμο αρκετό
  • Ξηρό δυόσμο
  • ¼ φλ. Ελαιόλαδο
Για τη ζύμη:

Βάζουμε το αλεύρι και το μπέκιν πάουτερ σε μια λεκάνη μεγάλη και τα ανακατεύουμε να εισχωρήσει αέρας στο αλεύρι.

 

Προσθέτουμε το λάδι και ζυμώνουμε με τα ακροδάχτυλα μέχρις ότου γίνουν τα υλικά σαν μικροί σβώλοι σαν τραχανά.

 

Προσθέτουμε το πορτοκάλι και τα ζυμώνουμε καλά. Ρίχνουμε μετά το χλιαρό νερό και ζυμώνουμε παράλληλα.

 

Νερό θα βάλετε όσο χρειαστεί μέχρι να φτιάξετε μια μαλακή ζύμη η οποία ξεκολλάει από τα τοιχώματα με ευκολία.

 

Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 1 ώρα περίπου. Καλύπτουμε τη λεκάνη με μια ζεστή κουβερτούλα για να βοηθήσει το ζυμάρι να φουσκώσει.

 

Για τη γέμιση:

Τρίβουμε τα χαλούμια.

 

Βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει και ρίχνουμε τα κρεμμύδια να μαραθούν.

Τα αφαιρούμε από τη φωτιά, περιμένουμε να κρυώσουν και μαζί με το λάδι, τα ρίχνουμε στα χαλούμια.

 

Προσθέτουμε το φρέσκο ψιλοκομμένο δυόσμο, το ξηρό δυόσμο και τελευταία τα αυγά. Ανακατεύουμε. Ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι όσο πάρει, για να έχουμε ένα μείγμα πλαδαρό που όμως δεν τρέχει σαν υγρό.

 

Στη συνέχεια, ανοίγουμε το φύλο με τη βοήθεια αλευριού και φτιάχνουμε μικρά πιτάκια μεγέθους 10 – 12 εκ.

 

Στη συνέχεια βάζουμε μέσα 1 κουταλιά από τη γέμιση, γυρνάμε το φύλο και τα κλείνουμε καλά.

 

Τα πατάμε γύρω γύρω με ένα πιρούνι για να μην έχει περιθώριο το τυρί να βγαίνει έξω στο ψήσιμο.

 

Πατάμε τα μπουρέκια με το χέρι από πάνω να γίνουν ομοιόμορφα σχεδόν επίπεδα για να είναι εύκολα στα ψήσιμο.

 

Αφού τα έχουμε όλα έτοιμα, βάζουμε τη «Σάτζιη» να ζεσταθεί. Όταν είναι έτοιμη, απλώνουμε λίγα λίγα τα μπουρέκια στα τοιχώματά της.

Σχόλια

Παραλλαγή συνταγής

Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να προσθέσεις σχόλια.