Cooktherapy, recipes, συνταγές > Home
Εισαγωγή Φωτογραφιών

Μπορς


5
0


Μερίδες: 12
Χρόνος ετοιμασίας: 15 '
Χρόνος ψησίματος: 50 '
User Photo qslv qslv
Μπορς (борщ στα Ρωσικά) είναι μια παντζαρόσουπα της φτώχειας που τρώγεται παραδοσιακά στις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, την Πολωνία, ακόμα και μερικές Βαλκανικές περιοχές, καθώς και σε περιοχές της Ελλάδας (π.χ. Κιλκίς ή Φλώρινα). Δεδομένης της γενικότερης ένδειας που επικρατεί σε κάποια μέρη, η συνταγή που παραθέτω είναι αρκετά λιτή. Έχει δημιουργηθεί μια σύγχυση πλέον μεταξύ μπορς και σι (щи στα Ρωσικά) που είναι λαχανόσουπα με κρέας. Το μπορς δεν περιλαμβάνει κρέας ούτε και λάχανο.
Ετικέτες:παντζάρια, σούπα, μπορς, κόκκινο, ρωσική κουζίνα Διατροφή:Γενική
Κατηγορίες:Σούπες / Λαχανικά
Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να γίνεις φίλος της συνταγής.

Φίλοι της συνταγής (5 συνολικά)

Υλικά

Εκτέλεση

500γρ. παντζάρια φρέσκα μαζί με τα 'χόρτα' τους
50γρ. βούτυρο ζωϊκό
3 καρότα
2 κρεμμύδια μικρά
αλάτι (2 κουταλιές της σούπας περίπου για τα 500γρ. παντζάρια)
πιπέρι
6 σκελίδες σκόρδο
ελαιόλαδο
μαϊντανός
3 λίτρα ζωμός βοδινού (τον οποίο είτε τον παρασκευάζουμε βράζοντας ένα κομμάτι βοδινό είτε τον δημιουργούμε επί τόπου βάζοντας 2 κύβους βοδινού σε 3 λίτρα νερό)
κεφίρ ή γιαούρτι
0. Επειδή τα παντζάρια τα χρησιμοποιώ και για σαλάτες, συνήθως τα έχω ήδη βράσει μια φορά και τα έχω στο ψυγείο. Αν λοιπόν τα παντζάρια σας είναι βρασμένα εκ των προτέρων, παραλείψτε το βήμα 3, το οποίο κάνει τη σούπα πολύ βαριά και δύσπεπτη λόγω του υπερτσιγαρίσματος των κρεμμυδιών.
1. Βάζουμε το βούτυρο και 3-4 κουταλιές ελαιόλαδο σε μεγάλη κατσαρόλα ή στη χύτρα ταχύτητας. Ανάβουμε τη φωτιά στο δυνατό.
2. Έχουμε κόψει σε μικρούς κύβους τα καρότα (στα 4) και τα κρεμμύδια τα έχουμε ψιλοκόψει. Τα τσιγαρίζουμε μέχρι να μαραθούν κάπως τα καρότα και να παίρνουν να ξανθοκαστανίζουν τα κρεμμύδια.
3. Έχουμε κόψει σε μικρούς κύβους τα παντζάρια, τα βάζουμε στην κατσαρόλα και τα τσιγαρίζουμε σε σιγανή φωτιά για περίπου 30'.
4. Προσθέτουμε τους κύβους και το νερό ή το ζωμό, το μαϊντανό (όσο θέλουμε), το χυμό από λεμόνια, τη ζάχαρη, το σκόρδο, το αλάτι και το πιπέρι.
5. Βράζουμε μέχρι να γίνουν τα καρότα πολύ μαλακά -τα χρησιμοποιούμε δηλαδή σα δείκτη για να ξέρουμε αν το φαγητό μας είναι έτοιμο, ή κατά το χρόνο που λένε οι οδηγίες της χύτρας ταχύτητας για τα καρότα.
6. Σερβίρουμε με μια κουταλιά της σούπας γιαούρτι ή αρκετό κεφίρ σε κάθε γαβαθάκι. Το μπορς ταιριάζει υπέροχα και με τυρί κρέμα. Μερικοί λένε για κρέμα γάλακτος αλλά η ήπια λιπαρή γεύση της σε συνδυασμό με τη γλυκύτητα που έχουν τα παντζάρια, ιδίως τα φρέσκα, δίνουν έναν γευστικά πολύ χλωμό και 'καθισμένο' συνδυασμό. Χρειάζεται λοιπόν κάτι ξινούτσικο.

Σχόλια

User Photo marilu marilu
2011-11-12 22:48:38
πολύ καλή περιγραφή....μπράβο!

Παραλλαγή συνταγής

Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να προσθέσεις σχόλια.