Cooktherapy, recipes, συνταγές > Home
Εισαγωγή Φωτογραφιών

Μπισκότα Σοκολάτας


9
0


Μερίδες: 20 με 30
Χρόνος ετοιμασίας: 15 '
Χρόνος ψησίματος: 60 '
User Photo theremina theremina
Βασική συνταγή για μπισκότα.  Την ζύμη την ανοίγουμε φύλλο και κόβουμε διάφορα σχήματα, οπότε είναι ιδανική για διάφορες εορτές που θέλουμε τα ανάλογα σχήματα -- καρδιές του Αγ. Βαλεντίνου, αυγά & κουνελάκια το Πάσχα, αστέρια και δεντράκια τα Χριστούγεννα, κλπ.
Τα μπισκότα αυτά είναι σχετικά άγλυκα οπότε βάλτε λίγο γλάσο ή λειωμένη άσπρή/κανονική σοκολάτα από πάνω εάν τα θέλετε πιό γλυκά.
Μπορούν να ψηθούν μέρες ή εβδομάδες νωρίτερα, και να μπούν στο ψυγείο ή στην κατάψυξη. Τουλάχιστον μία μέρα πριν την κατανάλωση, τα γλασάρουμε (ακόμα και παγωμένα). Το γλάσο χρειάζεται κάποιες ώρες (καλύτερα ένα βράδυ) για να δέσει και να μήν χαλάει όταν μπούν τα μπισκότα σε δοχείο. Κρατάνε μερίπου 7-10 μέρες εκτός ψυγείου.
Στην φωτογραφία αριστερά θα τα δείτε στην Χριστουγεννιάτικη μορφή τους, στολισμένα με χρωματιστό ρευστό γλάσο και ζαχαρένιες & σοκολατένιες τρούφες, μία πολύ ευχάριστη ασχολία για παιδιά.
Τα λευκά μπισκότα είναι βουτύρου (δείτε την συνταγή μου).
Ετικέτες:cookies Διατροφή:Γενική
Κατηγορίες:Γλυκα - Επιδόρπια / Μπισκότα - Cookies
Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να γίνεις φίλος της συνταγής.

Φίλοι της συνταγής (9 συνολικά)

Υλικά

Εκτέλεση

250 γραμμάρια φρέσκο βούτυρο καλής ποιότητας, σε θερμοκρασία δωματίου 
100-125 γραμμάρια σοκολάτα κουβερτούρα, λειωμένη σε μπαιν-μαρί
1 κούπα άχνη ζάχαρη
2 αυγά
3 κούπες αλέυρι για όλες τις χρήσεις (ή τύπου 550 εάν χρησιμοποιείτε βιολογικό αλεύρι)
3 κουταλιές κορνφλάουερ (νισεστέ)
6 κουταλιές κακάο
1/4 κουταλάκι baking powder
1. Κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το κακάο, το κόρν-φλάουερ  και το baking powder σε ένα μπόλ.

2. Με ηλεκρικό μίξερ χτυπάτε το βούτυρο σε ένα μεγάλο μπολ για να γίνει κρεμώδες (λιγότερο από ένα λεπτό).

3. Προσθέστε την άχνη ζάχαρη και χτυπάμε καλά. Προσθέτουμε τα αυγά και την λιωμένη σοκολάτα. Χτυπάμε μέχρι να ανακατευτούν καλά τα υλικά.

4. Προσθέστε το κοσκινισμένο αλεύρι & κακάο, ανακατεύοντας με κουτάλα ή σπάτουλα.

5. Πιάνουμε την ζύμη με τα καθαρά χέρια μας και ζυμώνουμε ελαφρά 5-10 φορές για να γίνει ομοιόμορφη. Εάν κολλάει στα χέρια, προσθέστε λίγο αλεύρι επιπλέον, μία κουταλιά την φορά.

6. Μοιράστε την ζύμη σε 2 ίσες ποσότητες, και σχηματίστε δύο μπάλες, που τις πατηκόνετε λιγάκι να γίνουν δίσκοι (σαν της δισκοβολίας), τα τυλίγετε με πλαστικό ή με αλουμινόχαρτο, και τα βάζετε στο ψυγείο να σφήξει η ζύμη, 5 με 10 λεπτά το πολύ. 
(Μπορείτε να αφήστε την ζύμη στο ψυγείο μέχρι και 3 μέρες εάν χρειαστεί, και να την φέρετε πίσω σε θερμοκρασία δωματίου πριν συνεχίστε με την συνταγή.)

6. 'Οταν είστε έτοιμοι να ψήστε τα μπισκότα, προθερμαίνετε τον φούρνο στους 175 βαθμούς Κελσίου. Κόβεται 3-4 κομμάτια χαρτί ψησίματος στις διαστάσεις της λαμαρίνας/ταψιού για μπισκότα που θα χρησιμοποιήστε.

7. Αλευρώνετε μία επιφάνεια εργασίας με ελάχιστο αλεύρι, και χρησιμοποιόντας πλάστη, ανοίγετε την ζύμη σε φύλλο,  με πάχος 0.75 εώς 1 πόντο. 

8. Αρχίστε να κόβετε διάφορα σχήματα με κουπ-πατ, και τα τοποθετείτε προσεκτικά σε λαμαρίνα ψησίματος στην οποιά έχετε στρώσει ένα φύλλο από χαρτί. 

9. Βάζετε την πρώτη φουρνιά μπισκότων να ψηθούν στο προθεσμασμένο φούρνο, και συνεχίστε να κόβετε σχήματα, τα οποία τοποθετείτε στα υπόλοιπα χαρτιά ψησίματος που έχετε ετοιμάσει.

10. Σε 15 λεπτά περίπου τα πρώτα μπισκότα θα είναι έτοιμα. Επειδή είναι σοκολατένια η ζύμη, δεν θα τα δείτε να παίρνουν χρώμα, οπότε θα αποφασίστε ότι είναι έτοιμα όταν βγάτε ένα μπισκότο από το φούρνο (με μεταλλική σπάτουλα) και να το αναποδογυρίστε για να δείτε ότι έχει ψηθεί από κάτω. Από την πάνω πλευρά θα είναι ακόμα μαλακό.  Μην τα αφήστε να σκληρήνουν στο φούρνο. Θα είναι σε αυτό το στάδιο ακόμα μαλακά και εύθραστα στο κέντρο τους, μόνο από την κάτω μεριά θα σας φανούν 'έτοιμα'. 

11. Βγάζετε την λαμαρίνα από το φούρνο και σύρατε όλο το χαρτί ψησίματος με τα μπισκότα του προσεκτικά πάνω σε σχάρα, για να κρυώσουν τα μπισκότα.  Μην προσπαθήστε να τα βγάλτε ένα ένα με σπάτουλα ή με το χέρι, θα σας σπάσουν. Μόλις κρυώσουν στην σχάρα θα σφήξουν και θα είναι αρκετά στέρεα για να τα πιάστε με το χέρι.

12. Συνεχίστε το ψήσιμο μέχρι να ψηθούν όλα τα μπισκότα, περίπου 20 με 30 κόμμάτια σύνολο (το πολύ 4 φουρνίες), ανάλογα με το μέγεθος των κουπ-πατ που έχετε χρησιμοποιήσει.

13. Εάν θέλετε, όταν κρυώσουν τα στολίζετε με γλάσο* και τρούφες, με λειωμένη λευκή ή κανονική σοκολάτα, ή/και τα ζωγραφίζετε με σωληνάρια χρωματιστού γλάσο του εμπορίου.

*Γλάσο:
Για 2 κούπες γλάσο, ανακατεύεται σε ένα μικρό μπολ 3 κούπες άχνη ζάχαρη με 2 έως 3 κουταλιές νερό, και ένα κουταλάκι εσάνς βανίλια. Προσθέστε το νερό σιγά σιγά μέχρι να δείτε ότι το γλάσο δεν χρειάζετε άλλο.

Σχόλια

User Photo theremina theremina
2009-12-30 02:00:39
Μία διευκρίνηση -- Τα σοκολατένια μπισκότα είναι σχεδόν διπλάσια σε πάχος από τα μπισκότα βουτύρου που βλέπετε στην φωτογραφία. Γι'αυτό μόνο τα σοκολατένια μπαίνουν στην κατάψυξη. Τα μπισκότα βουτύρου είναι λεπτά & πίο εύθραστα - έχουν μεγαλύτερο ποσοστό βούτυρο & ζάχαρη προς αλεύρι, που τα κάνει πιό νόστιμα επίσης!
User Photo Sokolatoula Sokolatoula
2009-12-25 12:17:22
Επίσης σούπερ και αυτή η συνταγή. Μπράβο σου!

Παραλλαγή συνταγής

Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να προσθέσεις σχόλια.