Cooktherapy, recipes, συνταγές > Home
Εισαγωγή Φωτογραφιών

Μπισκότα Βουτύρου


5
0


Μερίδες: 40 με 50
Χρόνος ετοιμασίας: 10 '
Χρόνος ψησίματος: 40 '
User Photo theremina theremina
Βασική συνταγή για μπισκότα.  Την ζύμη την ανοίγουμε φύλλο και κόβουμε διάφορα σχήματα οπότε είναι ιδανική για διάφορες εορτές που θέλουμε τα ανάλογα σχήματα -- καρδιές του Αγ. Βαλεντίνου, αυγά & κουνελάκια το Πάσχα, αστέρια και δεντράκια τα Χριστούγεννα, κλπ.
Στην φωτογραφία αριστερά θα τα δείτε στην Χριστουγεννιάτικη μορφή τους, στολισμένα με χρωματιστό ρευστό γλάσο και ζαχαρένιες & σοκολατένιες τρούφες, μία πολύ ευχάριστη ασχολία για παιδιά.
Σημείωση: Μεταξύ την παρασκευή (10 λεπτά) και το ψήσιμο (40 λεπτά σύνολο για 4 φουρνιές) θα χρειαστείτε περίπου 1 με 3 ώρες για να παγώσει η ζύμη στο ψυγείο πριν την ανοίξτε φύλλο, για να κοπούν τα μπισκότα σε σχήματα.
Τα σκούρα μπισκότα είναι σοκολάτας (δείτε την συνταγή μου).
Ετικέτες: Διατροφή:Γενική
Κατηγορίες:Γλυκα - Επιδόρπια / Μπισκότα - Cookies
Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να γίνεις φίλος της συνταγής.

Φίλοι της συνταγής (5 συνολικά)

Υλικά

Εκτέλεση

180 γραμμάρια φρέσκο βούτυρο καλής ποιότητας, σε θερμοκρασία δωματίου 
1 κούπα ζάχαρη (ψιλή λευκή)
1 κουταλάκι baking powder
1/4 κουταλάκι αλάτι
1 αυγό
1 κουταλάκι εσάνς βανίλια (δείτε την συνταγή μου)
2 και 1/4 κούπες αλέυρι για όλες τις χρήσεις (ή τύπου 550 εάν χρησιμοποιείτε βιολογικό αλεύρι)
1. Με ηλεκρικό μίξερ χτυπάτε το βούτυρο σε ένα μεγάλο μπολ για να γίνει κρεμώδες (λιγότερο από ένα λεπτό).

2. Προσθέστε την ζάχαρη, το baking powder, και το αλάτι. Χτυπάτε μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά στο βούτυρο.

3. Προσθέστε το αυγό και την βανίλια.

4. Προσθέστε όσο αλεύρι πάρει από την ποσότητα που γράφει η συνταγή, χτυπώντας με το μίξερ, και μετά συνεχίζετε με το υπόλοιπο αλεύρι ανακατεύοντας με κουτάλα ή σπάτουλα.

5. Μοιράστε την ζύμη σε 2 ίσες ποσότητες, και σχηματίστε δύο μπάλες, που τις πατηκόνετε λιγάκι να γίνουν δίσκοι (σαν της δισκοβολίας), τα τυλίγετε με πλαστικό ή με αλουμινόχαρτο, και τα βάζετε στο ψυγείο να παγώσει & σφήξει η ζύμη, 1 με 3 ώρες.
Μπορείτε να αφήστε την ζύμη στο ψυγείο μέχρι και 3 μέρες εάν χρειαστεί.

6. 'Οταν είστε έτοιμοι να ψήστε τα μπισκότα, προθερμαίνετε τον φούρνο στους 175 βαθμούς Κελσίου. Κόβεται 3-4 κομμάτια χαρτί ψησίματος στις διαστάσεις της λαμαρίνας/ταψιού για μπισκότα που θα χρησιμοποιήστε.

7. Αλευρώνετε μία επιφάνεια εργασίας με ελάχιστο αλεύρι, και χρησιμοποιόντας πλάστη, ανοίγετε την ζύμη σε λεπτό φύλλο, λιγότερο από μισό πόντο πάχους (3 μιλλιμέτρ για την ακρίβεια!).

8. Αρχίστε να κόβετε διάφορα σχήματα με κουπ-πατ, και τα τοποθετείτε προσεκτικά σε λαμαρίνες ψησίματος στα οποιά έχετε στρώσει χαρτί. 

9. Βάζετε την πρώτη φουρνιά να ψηθούν στο προθεσμασμένο φούρνο, και συνεχίστε να κόβετε σχήματα τα οποία τοποθετείτε
στα υπόλοιπα χαρτιά ψησίματος που έχετε ετοιμάσει.

10. Σε 8 λεπτά περίπου τα πρώτα μπισκότα θα είναι έτοιμα. Μόλις αντιληφθείτε ότι αρχίζουν να πέρνουν ένα ελαφρύ χρυσό χρώμα στις άκρες είναι έτοιμα!  Μην τα αφήστε να σκληρήνουν στο φούρνο. Θα είναι σε αυτό το στάδιο ακόμα μαλακά και εύθραστα στο κέντρο τους, μόνο οι άκρες θα έχουν πάρει ελάχιστο χρώμα. 

11. Βγάζετε την λαμαρίνα από το φούρνο και σύρατε όλο το χαρτί ψησίματος με τα μπισκότα του προσεκτικά πάνω σε σχάρα για να κρυώσουν τα μπισκότα.  Μην προσπαθήστε να τα βγάλτε ένα ένα με σπάτουλα ή με το χέρι, θα σας σπάσουν. Μόλις κρυώσουν στην σχάρα θα σφήξουν και θα είναι αρκετά στέρεα για να τα πιάστε με το χέρι.

12. Συνεχίστε το ψήσιμο μέχρι να ψηθούν όλα τα μπισκότα, περίπου 40 με 50 σύνολο (το πολύ 4 φουρνίες), ανάλογα με το μέγεθος των κουπ-πατ που έχετε χρησιμοποιήσει.

13. Εάν θέλετε, όταν κρυώσουν τα στολίζετε με γλάσο* και τρούφες, η/και τα ζωγραφίζετε με σωληνάρια χρωματιστού γλάσο του εμπορίου.

*Γλάσο:
Για 2 κούπες γλάσο, ανακατεύεται σε ένα μικρό μπολ 3 κούπες άχνη ζάχαρη με 2 έως 3 κουταλιές νερό, και ένα κουταλάκι εσάνς βανίλια. Προσθέστε το νερό σιγά σιγά μέχρι να δείτε ότι το γλάσο δεν χρειάζετε άλλο.

Σχόλια

User Photo theremina theremina
2009-12-31 13:21:44
Πρόταση: Τα χρωματιστά δισκάκια από φελιζόλ που είναι στις συσκευασίες φρούτων & λαχανικών του σουπερμάρκετ αντί να τα πετάμε (ΔΕΝ ανακυκλώνονται δυστυχώς), τα πλένουμε & φυλάμε για να προσφέρουμε τα δικά μας μπισκότα/γλυκά σε φίλους. Με διάφανο φύλλο (ζελατίνα) περιτυλίγματος & κορδέλα φτίαχνουμε μία όμορφη συσκευασία δώρου για τα σπιτικά γλυκά μας.
User Photo Sokolatoula Sokolatoula
2009-12-25 12:16:28
Σούπερ τα μπισκοτάκια σου theremina μου! Χρόνια πολλά!

Παραλλαγή συνταγής

Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να προσθέσεις σχόλια.