Cooktherapy, recipes, συνταγές > Home
Εισαγωγή Φωτογραφιών

Μουστοκούλουρα της γιαγιάς της Λόλας


17
0


Μερίδες: 20
Χρόνος ετοιμασίας: 20 '
Χρόνος ψησίματος: 20 '
User Photo apapsa apapsa
Πριν λίγες μέρες κοιτάζαμε το "Τετράδιον Γλυκυσμάτων" της γιαγιάς του Cooktherapist και βρήκαμε αυτή τη συνταγή για μουστοκούλουρα. Γενικά το τετράδιο έχει πολύ ενδιαφέρον, γιατί πολλές συνταγές είναι σε δράμια και οκάδες, άλλες έχουν υλικά σε δραχμές (π.χ. ένα κεσέ γιαούρτι των δυο δραχμών) και κάποιες είναι μετρημένες για συγκεκριμένα σκεύη της γιαγιάς, που δεν τα έχουμε (π.χ. "Γιαουρτόπιτα για το μικρό ταψάκι που χωράει στο φούρνο του πετρογκάζ"). Ένα άλλο χαρακτηριστικό των συνταγών είναι τα πολλά αυγά, π.χ. η "Πουτίγκα με αμύγδαλα" έχει 20 αυγά, γεγονός που το έχουμε ερμηνεύσει ως "μετακατοχικό σύνδρομο" της εποχής.

Τα μουστοκούλουρα βγήκαν πολύ ωραία και θα δοκιμάσω κι άλλες συνταγές από το τετράδιο (α, και φυσικά υπάρχει και "Τετράδιον Φαγητών").
Ετικέτες:μουστοκούλουρα, πετιμέζι, παραδοσιακά γλυκά, φθινόπωρο, νηστήσιμα Διατροφή:Γενική
Κατηγορίες:Γλυκα - Επιδόρπια / Παραδοσιακά
Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να γίνεις φίλος της συνταγής.

Φίλοι της συνταγής (17 συνολικά)

Υλικά

Εκτέλεση

4 1/2 φλυτζάνια του τσαγιού αλεύρι (έριξα λίγο παραπάνω μετά, γιατί δε μπορούσα να πλάσω τη ζύμη)

3/4 κουταλάκι του γλυκού κανέλα

3/4 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο τριμμένο

1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1/2 φλυτζάνι του τσαγιού λάδι

1/4 του φλυτζανιού μέλι

1 φλυτζάνι πετιμέζι

1 1/2 ανθρακική αμμωνία

2/3 του φλυτζανιού χλιαρό νερό
Εκτέλεσις

Βάζουμε σε μια λεκάνη πρώτα το αλεύρι, μετά την κανέλα, το γαρύφαλο, το αλάτι και τα κοσκινίζουμε. Μέσα στα κοσκινισμένα υλικά κάνουμε μια λακούβα και ρίχνουμε το λάδι και το ανακατεύομε σιγά σιγά με την ξύλινη κουτάλα. Τρίβουμε το αλεύρι με το λάδι.

Μετά ανακατεύομεν μέσα στο νερό την αμμωνία. Βάζουμε* το μέλι και το πετιμέζι, τα ανακατεύομε και τα προσθέτομε στο αλεύρι. Τα ανακατεύομε με την ξύλινη κουτάλα καλά και μετά πλάθουμε τα μουστοκούλουρα σε σχήμα στρογγυλό και τα βάζουμε στο ταψί.

Τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς και είναι έτοιμα.

[Η γιαγιά δεν αναφέρει πόση ώρα τα ψήνουμε, αλλά βρήκα σε άλλες συνταγές, ότι 20 λεπτά αρκούν.)

* στο νερό εννοεί.

Σχόλια

User Photo apapsa apapsa
2009-09-30 21:39:01
Ναι, μάλλον για το ίδιο πράγμα λέμε! Μπράβο που έφτιαξες μόνος σου το μούστο! Θα έγιναν πιο ωραία τα μουστοκούλουρά σου!
User Photo Γαργαντουράκης Γαργαν τουράκ ης
2009-09-30 21:06:15
Αλλά μάλλον για το ίδιο πράγμα λέμε. Για μας στην Κρήτη πετιμέζι είναι ο μούστος που τον έχουμε βράσει πάρα πολύ και έχει γίνει πολύ πυκνός σε σάκχαρα.
User Photo Γαργαντουράκης Γαργαν τουράκ ης
2009-09-30 21:02:27
Εγώ έφτιαξα μουστοκούλουρα με μούστο και όχι πετιμέζι. Το μούστο τον έφτιαξα μόνος μου. Στη δικιά σου συνταγή βάζεις πολύ γαρύφαλλο για τα γούστα μου και λίγο λάδι. Έχωσα σε μερικά κουλούρια καρύδια και μου άρεσαν πολύ.
User Photo StrangeEmily StrangeEmily
2009-08-31 13:37:43
Ωχ αυτο δεν το σκέφτηκα, μπούμεραγκ, έ; :-)
User Photo apapsa apapsa
2009-08-31 11:22:01
Strange, αντιλαμβάνεσαι φαντάζομαι ότι από 'δω και πέρα θα πρέπει να ακούς και όταν θα σε φωνάζουμε Λολιώ, έτσι; :o)
User Photo StrangeEmily StrangeEmily
2009-08-30 22:08:59
Χα χα! Και η γιαγιά μου είχε τετράδιο συνταγών, το οποίο κληρονόμησε η μητέρα μου. Δεν την λέγανε Λόλα αλλά Ευαγγελία, αν και έμαθα ότι στην Κρήτη τις Ευαγγελίες τις φωνάζουνε Λολιώ. Τώρα τί σχέση έχει αυτό με τη συνταγή δεν ξέρω :-)
User Photo aris1 aris1
2009-08-30 21:03:16
Μα καλά, Λόλα από το Θοδώρα;;; Δηλαδή τη «Λόλα, να ένα μήλο» τη λέγανε Θοδώρα;;; Και δηλαδή τον Λόλεκ από τους «Μπόλεκ και Λόλεκ» τον λέγανε Θοδωρή; Και αν τον Λόλεκ τον λέγανε Θοδωρή, τον Μπόλεκ πως τον λέγανε; Μπάμπη; (ρε μήπως δεν ήταν δεντρολίβανο τελικά αυτό που έβαλα στο κοτόπουλο το μεσημέρι;)
User Photo apapsa apapsa
2009-08-30 20:46:12
Σωστά! Φαίνεται παλιότερα ήταν της μόδας το όνομα Λόλα.
User Photo StrangeEmily StrangeEmily
2009-08-30 18:52:47
Τέλεια λέμα :-)
User Photo panselin panselin
2009-08-30 15:01:27
Και τη δική μου Θεοδώρα, έξ ού και το όνομα μου που η μαμά μου αποφάσισε να το κάνει επι το αγγλικότερο!!
User Photo apapsa apapsa
2009-08-30 13:42:01
Έλα! Τη γιαγιά του Cooktherapist τη λένε Θεοδώρα κανονικά, τη δική σου;
User Photo panselin panselin
2009-08-30 12:19:43
Και τη δική μου γιαγιά Λόλα τη λέγανε, αλλά αυτή δεν άφησε τετράδιο λολ!!
User Photo apapsa apapsa
2009-08-30 12:10:58
Αυτή η εποχή είναι καλή για να βρείτε πετιμέζι, ωστόσο δε θα βρείτε εύκολα στα σούπερ μάρκετ. Υπάρχει σε μαγαζιά με βιολογικά και στα μαγαζιά με παραδοσιακά προϊόντα.
User Photo apapsa apapsa
2009-08-30 12:08:32
Σε κάποιους αρέσουν τα μουστοκούλουρα πιο σκληρά και σε άλλους πιο μαλακά. Αν ανήκετε στη δεύτερη κατηγορία, όταν τα βγάλετε από το φούρνο και κρυώσουν λίγο, βάλτε τα μέσα σε τάπερ. Με την υγρασία θα διατηρηθούν μαλακά. Επίσης, για μαλακά μουστοκούλουρα μην τα παραψήσετε και μην προσθέσετε πολύ αλεύρι αν δε σας πλάθονται.

Παραλλαγή συνταγής

Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να προσθέσεις σχόλια.