Cooktherapy, recipes, συνταγές > Home
Εισαγωγή Φωτογραφιών

Μουζάνταρα - Φακές με ρύζι ή πλιγούρι


9
0


Μερίδες: 4 με 6
Χρόνος ετοιμασίας:  '
Χρόνος ψησίματος: 40 '
User Photo theremina theremina

Συνταγή από τις αραβικές χώρες της Μεσογείου.

Έμαθα να την φτιάχνω στο Λίβανο, μου έχουν πει όμως ότι η συγκεκριμένη παραλλαγή που φτιάχνω είναι από την Παλαιστίνη ή την Αίγυπτο (λόγω του κύμινου).

Εάν το φτιάξουμε με αναποφλοίωτο ρύζι ή πλιγούρι είναι ένα πολύ θρεπτικό γεύμα, ιδανικό για την εποχή της νηστείας, ή για όσους αποφεύγουν το κρέας.  (Οι πρωτεΐνες που περιέχουν τα όσπρια είναι πιο απορροφήσιμες από τον ανθρώπινο οργανισμό εάν έχουν μαγειρευτεί μαζί με υδατάνθρακες.)

Ετικέτες:6-όσπρια Διατροφή:Vegan
Κατηγορίες:Κύρια πιάτα / Όσπρια
Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να γίνεις φίλος της συνταγής.

Φίλοι της συνταγής (9 συνολικά)

Υλικά

Εκτέλεση

 

  • 1 κούπα ψιλές φακές
  • τουλάχιστον 1 1/2 λίτρο νερό
  • 1/2 κουταλάκι αλάτι
  • 1 κούπα ρύζι ή χοντρό πλιγούρι για πιλάφι
  • 2 κούπες υγρό από τις φακές (βλ. οδηγίες)
  • 1/2 κουταλάκι τριμμένο κύμινο
  • 1/8 κουταλάκι τριμμένο μαύρο πιπέρι
  • 1/4 κουταλάκι τριμμένη κανέλα
  • 1/4 κουταλάκι τριμμένο μπαχάρι
  • 1/2 κούπα ελαιόλαδο
  • 3 μέτρια κρεμμύδια (400-500 γραμμάρια)

 

1. Βάζουμε τις φακές να βράσουν στον νερό με λίγο αλάτι. Τις βράζουμε 20 λεπτά περίπου, μέχρι να κρατάνε λιγάκι (al dente) - δηλαδή να θέλουν μόνο 10 λεπτά ακόμα. Όταν είναι έτοιμες οι φακές, τις βγάζουμε από την φωτιά και τις στραγγίζουμε, κρατώντας 3 κούπες από το υγρό στο οποίο έβρασαν.

 

2. Ενώ βράζουνε οι φακές, κόβουμε τα κρεμμύδια σε κύβους και σε δεύτερη κατσαρόλα τα σωτάρουμε στο ελαιόλαδο,   μέχρι να πάρουν χρυσαφί/καραμελωμένο χρώμα και να είναι γλυκά στην γεύση.

 

3. Βγάζουμε την μισή ποσότητα από το κρεμμύδια από την κατσαρόλα και τα φυλάμε σκεπασμένα, αφήνωντας όποιο λάδι έχει απομείνει μέσα στην κατσαρόλα.  Εαν δεν αρκεί, προσθέτουμε 1 κουταλιά λάδι επιπλέον.

 

4.  Μόλις είναι έτοιμες οι φακές, ξεκινάμε το ρύζι (ή πλιγούρι). Το ρίχνουμε στην δεύτερη κατσαρόλα με το λάδι και το υπόλοιπο κρεμμύδι, μαζί με λίγο αλάτι και τα μπαχαρικά, σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά.  Ανακατεύουμε το ρύζι/πλιγούρι να απορροφήσει το λάδι. Μόλις αρχίζει να τσιρίζει, ρίχνουμε 1 1/2 κούπα από το ζουμί στο οποίο έβρασαν οι φακές, και τις στραγγισμένες φακές, και ανακατεύουμε.

 

5. Χαμηλώνουμε την φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα, και αφήνουμε να γίνει το πιλάφι. Κοιτάμε που και που εάν θέλει κιάλλο ζουμί, και προσθέτουμε 1/4 κούπα κάθε φορά, χωρίς να ανακατεύουμε. Συνολικά θα πάρει 2 κούπες υγρό.

 

6. Μόλις γίνει το ρύζι/πλιγούρι, σβήνουμε την φωτιά, προσθέτουμε στην κατσαρόλα τα φυλαγμένα κρεμμύδια, και ανακατεύουμε μία φορά. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μία πετσέτα κουζίνας και από πάνω το καπάκι, και αφήνουμε λίγο να δέσει το πιλάφι 5 λεπτά πριν το σερβίρουμε.

Σχόλια

User Photo azza azza
2012-08-03 19:10:45
Φτιάχνω φακόρυζο συχνά, είτε δικές μου συνταγές (πάντα με κύμινο χωρίς να γνωρίζω ότι έτσι το φτιάχνουν σε Παλαιστίνη, Αίγυπτο) είτε άλλες που βρίσκω. Αυτό εδώ ήταν το ΚΑΛΥΤΕΡΟ! Έβαλα μισή δόση ρύζι(καστανό) και μισή πλιγούρι και ίσα να τσιμπάει λίγο τσίλι σε σκόνη. Το σέρβιρα μαζί με λουκανικάκια χωριάτικα.
User Photo stoxasths stoxasths
2012-04-14 01:09:06
Απλό, γρήγορο και πολύ νόστιμο! Η πρώτη φορά που έφτιαξα ποτέ φακές ήταν αυτές (μου τις έστειλε η Luz de Luna) και πιστευω θα ξαναφτιάξω. Χορταστικό πιάτο, θα δοκιμάσω να το συνοδέψω κ με γιαούρτι!
User Photo linmak88 linmak88
2010-10-17 20:24:45
Άψογοοοοοοοοοο!!!!!!!!!!!
User Photo theremina theremina
2009-09-26 16:57:23
Ανέβασα και φωτογραφία επιτέλους!
User Photo Swedish Chef Swedish Chef
2009-07-22 20:34:56
Εμένα πάλι μου βγήκε τελείως σπυρωτό, αν και το έφτιαξα με αναποφλοίωτο ρύζι. Ίσως φταίει που έκλεψα λίγο στο κρεμμύδι. Μου άρεσε πολύ και μου έκανε εντύπωση που 'ακουγόταν' τόσο η κανέλα.
User Photo StrangeEmily StrangeEmily
2009-07-14 00:04:01
Τελικά το έφτιαξα σήμερα και ήταν πολύ νόστιμο. Από ανασφάλεια το άφησα λίγο και μάλλον παράβρασε αλλά από γεύση ήταν πολύ καλό. Του πάει πολύ το κίμινο και τα άλλα μπαχαρικά αλλά και μπόλικο λεμόνι στο πιάτο όπως στην παραλλαγή της vch.
User Photo theremina theremina
2009-07-10 16:17:51
Στην καλή μουζάνταρα οι φακές έχουν λειώσει και το πιλάφι είναι λασπωτό. Για αυτό τον λόγο του ταιριάζει πολύ το αναποφλοίωτο ρύζι και το πλιγούρι, αφού έχουν αρκετή 'κόλλα' για να βοηθήσουν να δέσουν οι φακές με το ρύζι και να μην είναι σπειρωτές. Μάλιστα υπάρχει μία Λιβανέζικη παραλλαγή όπου περνάμε τις φακές από μύλο λαχανικών να γίνουν πουρέ, αντί να τις ξαναβράσουμε με το ρύζι.

Παραλλαγή συνταγής

User Photo theremina theremina
2009-07-10 16:18:33
Επίσης έχω παρατηρήσει ότι τα παιδιά φίλων μου που δεν τους άρεσει η κλασσική ελληνική συνταγή για φακές (σούπα), τρώνε αυτό το φαγητό με ευχαρίστηση, λόγω της γλυκείας γεύσης από τα πολλά κρεμμύδια. Μόνο που θα παραλείψτε/ελαττώστε τα μπαχαρικά.
User Photo vch vch
2009-07-11 00:05:05
Χα με πρόλαβες :-))) Το αγαπημένο μου πιάτο σε φακές.. Στην Κύπρο το λέμε "Μουτζιέντρα" και είναι ο παραδοσιακός μας τρόπος που φτιάχνουμε τις φακές. Εδώ ψάχνω το μεσημέρι σε κανένα από τα εστιατόρια του κέντρου της Αθήνας, όπου είναι το γραφείο μου, μπας και βρω.... αλλά που να βρω.. Μόνο συγκαταβατικό χαμόγελο εισπράττω από το πρόσωπο της ιδιαιτέρας μου .. Σαν να λέει. «Ωχ αμάν, πάλι αυτό σκέφτηκε για μεσημεριανό»?? Η μικρή παραλλαγή μας: Απλά εμείς βάζουμε μόνο ένα φλιτζανάκι του καφέ ρύζι και προσθέτουμε φρέσκο λεμόνι στο νερό που βράζουν οι φακές γιατί έτσι ισορροπεί καλύτερα σε οξύτητα το γλυκό των κρεμμυδιών. Και τις φακές τις ψήνουμε περισσότερο. Και πραγματικά τις προτιμώ μαγειρεμένες έτσι από την απλή σούπα. Καμία σχέση Υποχρεωτικό συνοδευτικό το στραγγιστό γιαούρτι
Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να προσθέσεις σχόλια.