Cooktherapy, recipes, συνταγές > Home
Εισαγωγή Φωτογραφιών

Μηλόπιτα σκεπαστή


13
0


Μερίδες: 10
Χρόνος ετοιμασίας: 20 '
Χρόνος ψησίματος: 50 '
User Photo Γαργαντουράκης Γαργαν τουράκ ης
Ζύμη πάνω, ζύμη κάτω τα μήλα στη μέση!
Ετικέτες:γλυκό Διατροφή:Γενική
Κατηγορίες:Γλυκα - Επιδόρπια / Κέικ
Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να γίνεις φίλος της συνταγής.

Φίλοι της συνταγής (13 συνολικά)

Υλικά

Εκτέλεση

για τη ζύμη

·  1 πακέτο αλεύρι που φουσκώνει μόνο του(3 1/2 φλυτζάνια)

·  3 κουταλιές ζάχαρη

·  3-4 βανίλιες

·  1/2 φλυτζάνι κρασί γλυκό σαμιώτικο

·  1/2 φλυτζάνι λάδι

·  1/2 φλυτζάνι βούτυρο καθαρό

για τη γέμιση

·  5 φλυτζάνια μήλα σε κομματάκια

·  1/4 φλυτζανιού χυμό λεμονιού

·  3 κουταλιές κορν φλάουρ

·  1/2 φλυτζάνι ζάχαρη

·  1 κουταλάκι κανέλα

·  1/2 κουταλάκι γαρύφαλλο

 

άχνη ζάχαρη

Για να φτιάψουμε τη γέμιση: Κόβω γρήγορα τα μήλα και τους προσθέτω  το χυμό του λεμονιού , για να μη μαυρίσουν και τα βάζω σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύουμε σ' ένα μπολάκι το κορν φλάουρ, τη ζάχαρη, την κανέλα και το γαρύφαλλο, τα ρίχνουμε μέσα στα μήλα και ανακατεύουμε πάνω στη φωτιά. Ανακατεύω και δε βάζω νερό,για να μη φύγει το ζουμί τους και για να μη λιώσουν.Ελάχιστο ψήσιμο( 3 λεπτά).

Για να φτιάξω τη ζύμη: Βάζω σ' ένα μπολ το αλεύρι, τη ζάχαρη και τις βανίλιες και τ' ανακατεύω. Προσθέτω το κρασί, το λάδι και το βούτυρο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα, μέχρι να γίνει η ζύμη τριφτή. Χωρίζω τη ζύμη στα δύο και την ανοίγουμε σε φύλλο. Λαδώνω ένα ταψί με διάμετρο 30 εκ. και στρώνουμε το ένα φύλλο. Βάζω από πάνω τα μήλα και από πάνω στρώνουμε το δεύτερο φύλλο. Μ' ένα πηρούνι τρυπάμε τη ζύμη και τη χωρίζουμε σε κομμάτια. Ψήνουμε τη μηλόπιτα στους 180o C, για 50'.

Αν θέλουμε ( εγώ βάζω) προσθέτουμε άχνη ζάχαρη από πάνω κοσκινίζοντάς την. Ακόμη συνοδεύουμε τη μηλόπιτα με παγωτό καιμάκι.

Σχόλια

User Photo Βάνα Βάνα
2009-12-10 20:05:47
θεϊκή!!! ακόμα και με τα μήλα χωρίς, λεμόνι και με μαργαρίνη ΜΠΡΑΒΟ...........
User Photo vch vch
2009-11-01 10:58:43
Βεβαίως, να μην ξεχνάμε και το εύγε στο φίλο μας που έβαλε τη συνατγή. Πολύ ωραία, Μπράβο!
User Photo vch vch
2009-11-01 10:56:47
πολύ ωραίο κολπάκι Theremina!
User Photo Γαργαντουράκης Γαργαν τουράκ ης
2009-10-30 13:50:35
κρασί ανοιχτόχρωμο και μια κουταλιά ζάχαρη.
User Photo λιζα λιζα
2009-10-30 13:48:09
να σε ρωτήσω! αν δεν έχουμε Σαμιώτικο κρασί τι βάζουμε?
User Photo Marenia Marenia
2009-10-25 19:09:52
Μπραβο...τελεια!!!!
User Photo Sokolatoula Sokolatoula
2009-10-25 10:42:00
Μην τη φας όλη. Άφησε και κανένα κομματάκι για μας...
User Photo panselin panselin
2009-10-25 10:24:19
Είδες τι παθαίνουμε με την αλλαγή της ώρας? Υπογλυκαιμία! λολ
User Photo Γαργαντουράκης Γαργαν τουράκ ης
2009-10-25 08:09:40
Κυριακή πρωί την έφτιαξα και τη φωτογράφισα! Μυρίζει τρελά.Πάω για δεύτερο κομμάτι.

Παραλλαγή συνταγής

User Photo theremina theremina
2009-10-31 17:43:28
Να μοιραστώ μαζί σας ένα κόλπο. Το πάνω μέρος της ζύμης δεν το ανοίγουμε φύλλο. Το σχηματίζουμε σε σχήμα δίσκου (όπως αυτό της δισκοβολίας), και το βάζουμε, τυλιγμένο σε μεμβράνη ή αλουμινόχαρτο, στην κατάψηξη για να σκληρήνει - αλλά όχι για πολύ, να μήν παγώσει εντελώς. Μετά τρίβουμε την ζύμη στο χοντρό μέρος του τρίφτη, και απλώνουμε τα τρίμματα πάνω από την γέμιση μήλου. Ισιώνουμε λιγάκι με το χέρι για να μήν υπάρχουν πολλά κενά όπου φαίνεται το γέμισμα, ειδικά στις άκρες ώστε να ενωθούν λιγάκι τα τρίμματα με το κάτω φύλλο που είναι στα πλαϊνα. Πάντος θα λείωσει & θα απλωθεί η ζύμη με το ψήσιμο. Το ψήνουμε κανονικά το γλυκό, και η ζύμη στο τέλος θα έχει μία 'επαγγελματική' ανάγλυφη όψη, και νόστιμη τραγανή υφή.
Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να προσθέσεις σχόλια.