Cooktherapy, recipes, συνταγές > Home
Εισαγωγή Φωτογραφιών

Μηλόπιτα με ρούμι


9
0


Μερίδες: 10-12
Χρόνος ετοιμασίας: 55 '
Χρόνος ψησίματος: 160 '
User Photo qslv qslv
Βαρύ φθινοπωρινό κέικ. Συνοδεύεται με ζεστό μπράντυ ή ρούμι, ή με ζεστό τσάι. Συνοδεύει επίσης γενικώς χωνευτικά ποτά.

Αν μας άρεσε η συνταγή, στηρίζουμε http://totamtiriri.blogspot.com !
Ετικέτες:γλυκό, βαρύ, μηλόπιτα, καρύδια, πατρίδα, φθινόπωρο Διατροφή:Γενική
Κατηγορίες:Γλυκα - Επιδόρπια / Άλλο
Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να γίνεις φίλος της συνταγής.

Φίλοι της συνταγής (9 συνολικά)

Υλικά

Εκτέλεση

1 κούπα σταφίδες
1/3 κούπας ρούμι σκούρο πεπαλαιωμένο
1 κούπα αποξηραμένα κυδώνια σε μικρά κομμάτια
1/2 κούπα ζάχαρη λευκή
2 κούπες αλεύρη για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
λίγο αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1/2 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
1 κούπα μαύρη ζάχαρη
2 μεγάλα αυγά
1 κούπα βούτυρο ανάλατο λιωμένο
3/4 κούπας καρύδια
2 μεγάλα μήλα όχι ζαχαρωμένα, κομμένα σε μικρά κομματάκια, το ένα ξεφλουδισμένο και το άλλο όχι

Για τη σως ρούμι:
1/3 κούπας βούτυρο ανάλατο
1 κούπα μαύρη ζάχαρη
1/3 κούπας λευκή ζάχαρη
2/3 κούπας κρέμα γάλακτος 36%
2 κουταλιές της σούπας ρούμι
1. Σε μικρό μπολ βάζουμε το ρούμι και τις σταφίδες για 40'.

2. Προσθέτουμε τα αποξηραμένα κυδώνια στο μπολ, τα ανακατεύουμε με τις σταφίδες και τα αφήνουμε για 15'.

3. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160. Βουτυρώνουμε ένα ταψί στρογγυλό διαμέτρου 30εκ., βάζουμε λαδόχαρτο από πάνω ώστε να καλύπτονται και τα τοιχώματα. Βουτυρώνουμε και το λαδόχαρτο.

4. Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη σόδα, το αλάτι, το μοσχοκάρυδο.

5. Σε μεγάλο μπολ χτυπάμε τη λευκή και τη μαύρη ζάχαρη,

6. Προσθέτουμε τα αυγά και χτυπάμε μέχρι να γίνει χλωμό και παχύ το μείγμα.

7. Προσθέτουμε το βούτυρο και συνεχίζουμε να χτυπάμε.

8. Σταδιακά προσθέτουμε το μείγμα με το αλεύρι, το μπολ που περιέχει το ρούμι, τις σταφίδες και τα αποξηραμένα κυδώνια και τέλος προσθέτουμε τα φρέσκα μήλα. Ανακατεύουμε.

9. Μεταφέρουμε το μείγμα στο ταψί και ψήνουμε για 1 ώρα και 10-20 λεπτά περίπου ή μέχρι να βγαίνει καθαρή η οδοντογλυφίδα.

10. Βγάζουμε γρήγορα το κέικ από το ταψί και το αφήνουμε να κρυώσει σε σχάρα.

11. Μόλις κρυώσει το μεταφέρουμε πάλι πίσω στο ταψί (χωρίς το λαδόχαρτο) και το κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια.

Για τη σως

12. Σε μικρό κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά ανακατεύουμε το βούτυρο, τις ζάχαρες και την κρέμα γάλακτος συνεχώς μέχρι να ομογενοποιηθεί η σως.

13. Μόλις η σως πάρει βράση, ανεβάζουμε τη φωτιά χωρίς να σταματάμε το ανακάτεμα. Πρέπει να ανακατεύουμε συνεχώς γιατί η μαύρη ζάχαρη τείνει να κάνει συσσωματώματα, καίγεται εύκολα και η σως κολλάει στον πάτο της κατσαρόλας αν σταθεί.

14. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα καθώς βράζει η σως. Θα πρέπει να βράζει έντονα, ενδεχομένως να πιτσιλάει προς πάσα κατεύθυνση. Από τη στιγμή που θα πάρει βράση και θα ανεβάσουμε τη φωτιά, μέχρι να τη βγάλουμε απ'το μάτι, χρειάζονται περίπου 5'-7'.

15. Βγάζουμε τη σως από τη φωτιά και προσθέτουμε τις 2 κουταλιές ρούμι. Ανακατεύουμε.

16. Περιχύνουμε το κέικ με τη σως. Το ταψί πρέπει να είναι αρκετά βαθύ.

Σχόλια

User Photo mariana mariana
2009-11-17 22:38:21
Λατρεύω ..μεθυσμένα γλυκά!

Παραλλαγή συνταγής

User Photo mariagalani mariagalani
2012-11-20 14:30:55
Έφτιαξα το γλυκό με κάποιες αλλαγές: αντί για ώριμο ρούμι που δεν είχα (ούτε νεότερο άλλωστε) έβαλα ουίσκι, τις σταφίδες τις έκανα 3/4 κούπας κι αντί για κυδώνι (που μαντέψτε; Δεν είχα!)έβαλα κράνμπερι (εδώ ακριβώς ισχύει το: "μ' ό,τι έχουμε βολευόμαστε"!). Έβαλα 1 κούπα λάδι αντί για βούτυρο (1/4 ελαιόλαδο και αραβοσιτέλαιο το υπόλοιπο) και πρόσθεσα 1/4 κ.γ. σκόνη γαρίφαλο και 1/4 κ.γ. μπαχάρι. Χρησιμοποίησα 1 κόκκινο ξεφλουδισμένο μήλο και 1 πράσινο με την φλούδα και δεν έφτιαξα καθόλου την σος. Αν αναρωτιέστε, χρησιμοποίηση την λαδόκολα ως έχει! Έψησα στους 180 βαθμούς για 1 ώρα. Ήταν όνειρο!!!! Τι μας λέει αυτό λοιπόν??? Η συνταγή αυτή είναι τόσο τέλεια, που ό,τι και να βάλετε, πάλι τέλεια θα βγεί!!! Συγχαρητήρια!!!
Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να προσθέσεις σχόλια.