Cooktherapy, recipes, συνταγές > Home
Εισαγωγή Φωτογραφιών

Μελιτζάνες γεμιστές με γαλοπούλα και λαχανικά


2
0


Μερίδες: 4-6
Χρόνος ετοιμασίας: 60 '
Χρόνος ψησίματος: 60 '
User Photo mima mima
Μου αρέσουν τα πειράματα και ευτυχώς τρώγονται αυτά που βγαίνουν
Ετικέτες:αλμυρό Διατροφή:Γενική
Κατηγορίες:Κύρια πιάτα / Γαλοπούλα
Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να γίνεις φίλος της συνταγής.

Φίλοι της συνταγής (2 συνολικά)

Υλικά

Εκτέλεση

4 μελιτζάνες  (υπολογίζουμε 1 για κάθε άτομο)

2 μπούτια γαλοπούλας (μπορείτε να πάρετε και στήθος αλλά είναι πιο νόστιμο το μπούτι. Αν βάλετε στήθος θέλει περίπου ½ κιλό)

1 κρεμμύδι

2 σκελίδες σκόρδο

½ κουτί πουμαρό

1 κύβο (ζελεδάκι) κνορ βοδινό σπιτικός

Ελαιόλαδο

Αλάτι

πιπέρι

Για την γέμιση

2 μέτρια κρεμμύδια

3 μικρά καρότα

3 χρωματιστές πιπεριές

½ ματσάκι μαϊδανό

1 φύλλο βάγια

2 σκελίδες σκόρδο

3-4 κ.σ. μηλόξυδο ή ό,τι ξύδι έχουμε

½ κουτί πουμαρό

ελαιόλαδο

Αλάτι

Πιπέρι

Πάπρικα

Για κάλυψη

500 γρ. γιαούρτι

2 κ.σ. μαγιονέζα

2 αβγά

Αλάτι

Πιπέρι

Ρεγκάτο τριμμένο

Ανάβουμε τον φούρνο στους 150 βαθμούς στον αέρα. Κόβουμε το κοτσάνι από τις μελιτζάνες, τις τρυπάμε σε διάφορες μεριές με μυτερό μαχαίρι (για να μην σκάσουν στο φούρνο), τις βάζουμε σε λαμαρίνα και τις βάζουμε στο φούρνο. Θέλουν 30 με 40 λεπτά. Όταν έχουν ζαρώσει και πατιούνται με το χέρι είναι έτοιμες.

 

Πλένουμε τα μπούτια. Κόβουμε το κρεμμύδι στο μούλτι, ρίχνουμε λάδι στη χύτρα, προσθέτουμε το κρεμμύδι και ανακατεύουμε . Λιώνουμε τις σκελίδες του σκόρδου και τις ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε τα μπούτια, τα ανακατεύουμε μέχρι να αλλάξουν χρώμα και προσθέτουμε την ντομάτα. Προσθέτουμε λίγο νερό, τον κύβο, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε και κλείνουμε την χύτρα. Τα βράζουμε μισή ώρα.

Βάζουμε ένα βαθύ τηγάνι στη φωτιά με ελαιόλαδο. Καθαρίζουμε και κόβουμε τα καρότα σε λεπτές ροδέλες. Τα ρίχνουμε στο τηγάνι. Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια, τα κόβουμε στη μέση και μετά ροδέλες και τα προσθέτουμε στο τηγάνι. Ανάβουμε την φωτιά στο μάτι και καθαρίζουμε τις πιπεριές. Ανακατεύουμε το κρεμμύδι και τα καρότα και προσθέτουμε το σκόρδο ψιλοκομμένο. Τα αφήνουμε να μαλακώσουν και κόβουμε τις πιπεριές στα 4 και μετά λωρίδες. Τις προσθέτουμε στο τηγάνι.

Κοιτάζουμε τις μελιτζάνες μας αν ψηθήκαν και τις βγάζουμε από τον φούρνο.

Σβήνουμε τα λαχανικά με το ξύδι. Μόλις εξατμιστεί ρίχνουμε την ντομάτα, το φύλλο βάγιας, αλάτι, πιπέρι, πάπρικα και μισό ποτήρι νερό. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε να βράσουν χωρίς να τα σκεπάσουμε.

Ετοιμάζουμε τις μελιτζάνες. Τις χαράζουμε κάθετα με ένα μαχαιράκι, αρχίζοντας δύο πόντους κάτω από το κοτσάνι και σταματώντας 2 πόντους από την άκρη της. Θέλουμε να την κάνουμε σαν βαρκούλα. Με ένα κουτάλι αδειάζουμε την ψίχα της σε ένα πιάτο. Κάνουμε το ίδιο με τις υπόλοιπες. Βάζουμε τις άδειες μελιτζάνες στο ταψάκι που θα τις ψήσουμε. Την ψίχα την ψιλοκόβουμε και την προσθέτουμε στη γέμιση.

Ανοίγουμε την χύτρα και βγάζουμε την γαλοπούλα σε ένα πιάτο. Τη σάλτσα την ρίχνουμε στα λαχανικά και δυναμώνουμε την φωτιά για να σωθεί.

Ξεψαχνίζουμε την γαλοπούλα (έχει λίγο περίεργα κοκαλάκια, προσέξτε να τα βγάλετε) κόβουμε κομμάτια το κρέας και το ρίχνουμε στη γέμιση. Ανακατεύουμε και σβήνουμε τη φωτιά.

Γεμίζουμε καλά τις μελιτζάνες. Αν μας περισσέψει γέμιση, την βάζουμε στα κενά.

Ανακατεύουμε το γιαούρτι με την μαγιονέζα. Χτυπάμε λίγο τα αβγά και τα προσθέτουμε στο γιαούρτι, λίγο αλάτι, λίγο πιπέρι, ανακατεύουμε καλά και σκεπάζουμε τις μελιτζάνες.

Ρίχνουμε από πάνω το ρεγκάτο και ψήνουμε στους 150 βαθμούς στον αέρα μέχρι να γίνει από πάνω χρυσαφί.

Καλή επιτυχία και καλή όρεξη.

Σχόλια

Παραλλαγή συνταγής

Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να προσθέσεις σχόλια.