Cooktherapy, recipes, συνταγές > Home
Εισαγωγή Φωτογραφιών

Μελιτζάνες γεμιστές


5
0


Μερίδες: 6
Χρόνος ετοιμασίας: 35 '
Χρόνος ψησίματος: 60 '
User Photo vch vch

Όλοι οι λαοί της Μεσογείου τιμούν τις μελιτζάνες.

 

Σε κάθε περιοχή βρίσκει κανείς μια παραλλαγή.

 

Άλλοτε η γέμιση είναι από κρέας (χοιρινό, κοτόπουλο, ψάρι ή μοσχάρι), άλλοτε από μόνο λαχανικά, άλλοτε με ρύζι και μυρωδικά και άλλοτε ακόμα και με μακαρονοειδή..

 

Αυτή η συνταγή είναι λίγο εμπνευσμένη από την Ελληνική κουζίνα, λίγο από την Ισπανική και έχει και μερικές πινελιές από την Ιταλική.

Με λίγα λόγια, μια ακόμα παιχνιδιάρικη συνταγή ..

 

Ετικέτες: Διατροφή:Γενική
Κατηγορίες:Κύρια πιάτα / Λαχανικά
Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να γίνεις φίλος της συνταγής.

Φίλοι της συνταγής (5 συνολικά)

Υλικά

Εκτέλεση

  • 4 μέτριες Μελιντζάνες (όχι πολύ ώριμες)
  • 600 γρ Χοιρινό και μοσχάρι κρέας κιμάς μικτός
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένο
  • ½ ποτήρι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • ½ φλ. ψίχα μπαγιάτικου ψωμιού, βρεγμένη σε νερό με λίγο σαφράν.
  • ½ φλ. τυρί Pecorino, τριμμένο
  • ½ φλ. ντοματοπολτό
  • 1 αυγό
  • 1 κ/λιά Μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • Λίγο σχοινόπρασο
  • 1 κ/κι φρέσκο θυμάρι ψιλοκομμένο (ή και αποξηραμένο εάν δεν βρίσκετε)
  • 1 κ/κι ρίγανη
  • 1 κ/κι φρέσκο βασιλικό
  • 1 κ/λιά πέστο
  • 1 κ/κι δυόσμος ψιλοκομμένος
  • ½ κ/κι σουμάκ
  • 1 ποτήρι λευκό ξηρό κρασί
  • Αλάτι και φρέσκο πιπέρι

Κόβουμε τις μελιτζάνες σε δακτυλίδια περίπου 5 - 6 εκ ύψος.

Καθαρίζουμε τη ψίχα χωρίς να τρυπήσει από κάτω. Αφήνουμε λίγο ψαχνό στα τοιχώματα. Δημιουργούνται ποτηράκια από μελιτζάνα.

Βουρτσίζουμε με λίγο λάδι και στη συνέχεια αλατίζουμε τα «ποτηράκια».

Τα βάζουμε σε ταψί και τα ψήνουμε για 15’.

 

Παίρνουμε τη ψίχα, την αλατίζουμε και την τυλίγουμε σε χαρτί κουζίνας. Μετά προσθέτουμε ένα βάρος από πάνω τους και την αφήνουμε για 10’ – 15’.

 

Αφού περάσουν τα 15’ αφαιρούμε το χαρτί και ξεπλένουμε τη ψίχα της μελιτζάνας να φύγει το αλάτι και η πικράδα.

Στη συνέχεια την κόβουμε σε μικρά κομμάτια.

 

Σε ένα τηγάνι, σοτάρουμε το σκόρδο και το κρεμμύδι, τα χωρίζουμε στα δύο και στη συνέχεια προσθέτουμε στη μία μερίδα τον κιμά, το θυμάρι, το αϊντανός και το σουμάκ.

Αλατοπιπερώνουμε και τ’ αφήνουμε να ροδίσει.

 

Προσθέτουμε το κρασί και ανακατώνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Στη συνέχεια προσθέτουμε τη ψίχα από τη μελιτζάνα.

Προσθέτουμε τη ψίχα ψωμιού, το αυγό και αλατοπιπερώνουμε καλά.

 

Σε άλλο τηγάνι βάζουμε την άλλη μισή μερίδα από το σκόρδο και το κρεμμύδι, προσθέτουμε το ντοματοπολτό και λίγο νερό, το σχοινόπρασο, το πέστο και τα υπόλοιπα μυρωδικά.

Ανακατώνουμε να στεγνώσει λίγο το ζουμί.

 

Αφού είναι έτοιμη η σάλτσα, ρίχνουμε το 70 % από αυτή στον κιμά και ανακατώνουμε. Τα αφήνουμε για λίγο στη φωτιά.

 

Γεμίζουμε τα ποτηράκια από μελιτζάνα με τη γέμιση και στο πάνω μέρος βάζουμε μια κουταλιά γεμάτη από τη σάλτσα να μείνει για το κλείσιμο του ποτηριού. Πασπαλίζουμε με σχοινόπρασο.

 

Τα τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί και τα βάζουμε στο φούρνο για περίπου 45’ στους 300 βαθμούς.

 

Αφού ψηθούν προσθέτουμε ακόμα λίγη σάλτσα και πασπαλίζουμε το τυρί. Τα αφήνουμε λίγα λεπτά να λιώσει το τυρί  και τα σερβίρουμε ζεστά με ένα – δύο φυλλαράκια από βασιλικό σαν διακόσμηση.

 

Σημ.:

Αντί για ποτηράκια από μελιτζάνα, θα μπορούσε κανείς να μοιράσει τις μελιτζάνες στη μέση και να αφαιρέσει τη ψίχα, και να βάλει τη γέμιση, όπως κάνουμε τα παπουτσάκια.

 

Απλά εμένα μου αρέσουν καλύτερα έτσι.

 

Σχόλια

Παραλλαγή συνταγής

Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να προσθέσεις σχόλια.