Cooktherapy, recipes, συνταγές > Home
Εισαγωγή Φωτογραφιών

Μαχαλεπί με ροδόνερο & σιρόπι απο τριαντάφυλλο


1
0


Μερίδες: 8 - 10
Χρόνος ετοιμασίας: 5 '
Χρόνος ψησίματος: 10 '
User Photo vch vch
Στην Κύπρο, ένα πολύ ιδιαίτερο γλυκό είναι το Μαχαλεπί. Παρόμοιο βρίσκουμε στη Συριακή, Λιβανέζικη αλλά και Τούρκικη κουζίνα. Εμείς όμως το κάνουμε λίγο διαφορετικά.

Χρειάζεται πολύ καλό ροδόνερο.

Το Σιρόπι απο ρόδα πουλιέται έτοιμο, είναι κόκκινο και συνήθως πίνεται διαλυμένο με νερό.

Πιο κάτω, βάζω και μια περιγραφή του πως να φτιάξει κανείς και σιρόπι απο ρόδα, αλλά μπορεί να το βρείτε σε καταστήματα με αραβικά εδέσματα.
Ετικέτες: Διατροφή:Γενική
Κατηγορίες:Γλυκα - Επιδόρπια / Παραδοσιακά
Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να γίνεις φίλος της συνταγής.

Φίλοι της συνταγής (1 συνολικά)

Υλικά

Εκτέλεση

  • 5 κ/λιές Νισεστέ
  • 1 φλ. κρύο νερό
  • 5 φλ. χλιαρό νερό
  • Ροδόνερο
  • Σιρόπι απο ροδόνερο ή εαν βαριέστε να το φτιάξετε, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και η απλή ζάχαρη όση θέλει κανείς

για το σιρόπι απο ρόδα

  • 1 φλ. πέταλα (καλά πατημένα)
  • 1 φλ ζάχαρη
  • 5 φλ. ζάχαρη ακόμα
  • 2 φλ. νερό χλιαρό
  • ξύσμα 1 λεμονιού
  • 1/2 φλ. λεμόνι
Για το Μαχαλεπί


Βάζουμε σε μια μεγάλη σουπιέρα νερό με παγάκια, 6 βαθουλά πιάτα να μουλιάζουν και να παγώσουν.

Σε μια λεκάνη βάζουμε το νισεστέ με το κρύο ποτήρι νερού.


Δουλεύουμε με σύρμα να διαλυθεί καλά.


Προσθέτουμε σιγά σιγά το χλιαρό νερό και ανακατεύουμε συνεχώς.


Τα μεταφέρουμε σε κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά.


Ανακατώνουμε συνεχώς μέχρι ν' αρχίσει να κοχλάζει και να βγάζει φουσκάλες. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για ακόμα 5'.
Θα έχει ήδη γίνει μια παχύρευστη πηχτή κρέμα, χωρίς σβόλους.

Παίρνουμε τα 6 πιάτα τα στεγνώνουμε και βάζουμε μέσα την κρέμα χωρίζοντάς την σε ισόποσες δόσεις.


Τ΄αφήνουμε να κρυώσουν.

Όταν έχουν στεγνώσει καλά και είναι τελείως κρύα η κρέμα και μπορεί να ξεκολλήσει από τα πιάτα, τα γυρνάμε ανάποδα και βγάζουμε τις πίτες - κρέμα απο τα πιάτα και τις ρίχνουμε σε σουπιέρα με παγωμένο νερό. Οι πίτες θα επιπλέουν άνετα μέσα στο νερό.

Τις αφήνουμε έτσι στο ψυγείο για 1 βράδυ.

Την επομένη, παίρνουμε 1 πίτα, τη βάζουμε σε ένα βαθύ πιάτο, την κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια, ρίχνουμε νερό παγωμένο να την καλύψει, λίγο ροδόνερο (προσοχή να μην πικρίσει), 1 κουταλιά ζάχαρη ή σιρόπι από ρόδα.

Αφήνουμε να λιώσει η ζάχαρη και είναι έτοιμο για φάγωμα.

Οι πίτες από μαχαλεπί δεν έχουν καμία γεύση. Παίρνουν όμως γεύση από ότι βάλει κανείς από πάνω τους.

Για το σιρόπι από ρόδα:

Μαζεύουμε τα ρόδα 3 ημέρες πριν. (τα ροζ τριαντάφυλλα που χρησιμοποιούμε στην απόσταξη για ροδόνερο).

Τα Καθαρίζουμε και τα πλένουμε και κρατάμε μόνο τα πέταλα.

Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα μαζί με την ισόποση ποσότητα ζάχαρης, τα τρίβουμε πολύ καλά να ελευθερώσουν τα αιθέρια έλαιά τους.


Η ζάχαρη θα έχει ήδη βραχεί και θα έγινε μια μάζα με τα πέταλα.

Προσθέτουμε στην κατσαρόλα την υπόλοιπη ζάχαρη και το νερό, την κανέλα, και τα γαρίφαλα.


Τα βάζουμε στη φωτιά να βράσουν καλά μέχρι ν' αρχίσει να δένει.

Προσθέτουμε το ξύσμα από λεμόνι και τα πέταλα με την ζάχαρη που ζυμώσαμε πριν.

Τα αφήνουμε να ψηθούν καλά και αφού αρχίσει να πήζει, προσθέτουμε τελικώς το λεμόνι και τα τραβάμε από τη φωτιά. Αφαιρούμε όλα τα υλικά απο μέσα στο σιρόπι.


Θα έχει πάρει ήδη ένα κόκκινο χρώμα.

Τ' αφήνουμε να κρυώσει, το αποθηκεύουμε σε μπουκάλι και το χρησιμοποιούμε κατά βούληση.

Σχόλια

Παραλλαγή συνταγής

Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να προσθέσεις σχόλια.