Η γνήσια συνταγή της alla matriciana (ή all' Amatriciana) είναι από την περιοχή της Λάτσιο και έχει μόνο τομάτα, πεπερόνι guanciale (παστό από μάγουλο χοιρινού) και τυρί πεκορίνο.
Η δικιά μου συνταγή είναι μια μίξη αυτής, με πολλά - πολλά κρεμμύδια.
6 – 7 ξερά κρεμμύδια
3 φέτες μπέικον (εκτός αν βρείτε guanciale ή ιταλική pancetta)
1 σκόρδο
2 μεγάλες φρέσκες ώριμες τομάτες
μπούκοβο ή πεπερόνι
τυρί τριμμένο Πεκορίνο
αλάτι, πιπέρι
2 κουταλιές της σούπας λάδι
Χοντροκόβουμε τα κρεμμύδια και τα βάζουμε στο λάδι να ροδίσουν
Κόβουμε το μπέικον σε μπαστουνάκια και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα... αν χρειαστεί βάζουμε λίγο νερό
Όταν μαλακώσουν αρκετα τα κρεμμύδια βάζουμε τριμμένη την τομάτα, αλλάτι, πεπερόνι
Μόλις φύγουν τα πολλά νερά της τομάτας κατεβάζουμε από την φωτιά... δεν πρέπει να ψηθεί πολύ
Βάζουμε το πεκορίνο και τα βρασμένα μακαρόνια και ανακατέβουμε καλά
Σερβίρουμε ζεστά