Κόβουμε κομματάκια τα νεκταρίνια (αν την μαρμελάδα τη θέλουμε σαν αλοιφή, τα περνάμε από το μύλο ή το μούλτι). Τα τοποθετούμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα και προσθέτουμε τη ζάχαρη και τη βανίλια.
Ανάβουμε το μάτι σε δυνατή θερμοκρασία και μόλις πάρει την πρώτη βράση το χαμηλώνουμε τόσο ώστε να σιγοβράζει η μαρμελάδα. Την αφήνουμε να σιγοβράσει για 20 λεπτά περίπου μέχρι να δέσει, ανακατεύοντας που και που.
Δυο-τρια λεπτά πριν την κατεβάσουμε απο τη φωτιά, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και το Αμαρέττο.
Μόλις κρυώσει λίγο, την τοποθετούμε σε βάζα.
Τοποθετούμε το καπάκι του βάζου σε επίπεδη επιφάνεια. Ρίχνουμε μια στάλα οινόπνευμα και το ανάβουμε. Πιάνουμε το καπάκι και κλείνουμε το βάζο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η μαρμελάδα να κλείσει αεροστεγώς.
Γυρνάμε το βάζο ανάποδα και το αφήνουμε μία νύχτα.
Η μαρμελάδα μας είναι έτοιμη!!!
Καλή επιτυχία