Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε 16 κομμάτια το κάθε ένα.
Τα βάζουμε σ ένα μπολ με νερό και λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού για να μη μαυρίσουν.
Τρίβουμε και στίβουμε τα πορτοκάλια.
Τρίβουμε και τα καρότα.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα μήλα και το χυμό πορτοκάλι και τα βράζουμε 15 λεπτά σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να μαλακώσουν λίγο τα μήλα.
Κατεβάζουμε για λίγο από τη φωτιά και με το εργαλείο που φτιάχνουμε τον πουρέ πατάτας, πολτοποιούμε τα μήλα, αφήνοντας αν θέλουμε και κάποια κομμάτια.
Ξαναβάζουμε τον πολτό του μήλου στη φωτιά και προσθέτουμε τη ζάχαρη, το ξύσμα πορτοκαλιού και τα τριμμένα καρότα.
Βράζουμε τη μαρμελάδα σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να δέσει.
Χρειάζεται περίπου 45 λεπτά.
Όταν είναι έτοιμη προσθέτουμε τις βανίλιες και το χυμό λεμονιού και τη μοιράζουμε σε καθαρά αποστειρωμένα βάζα.
Τα κλείνουμε καλά και τα γυρίζουμε ανάποδα.
Διατηρούμε τη μαρμελάδα εκτός ψυγείου αν θέλουμε σε δροσερό μέρος.
2011-02-05 07:42:47
Κλάρα μου η ζάχαρη είναι συνήθως ίση με το βάρος του φρούτου που φτιάχνουμε τη μαρμελάδα, εκτός από κάποια φρούτα, όπως το σύκο που είναι γλυκό και μπορούμε να βάλουμε λιγότερη.
2011-02-05 00:08:57
Ένα απο αυτά τα βαζάκια είναι δικά μου!!!!!!!!!
2011-02-04 19:57:31
Φοβερη η μαρμαλαδα σου Sokolatoula πειραζει να βαλω λιγοτερη ζαχαρη?