Cooktherapy, recipes, συνταγές > Home
Εισαγωγή Φωτογραφιών

Μάντζα για κεφτέδες


7
0


Μερίδες: 4
Χρόνος ετοιμασίας: 20 '
Χρόνος ψησίματος: 15 '
User Photo ΜΗΤΣΟΣ ΜΗΤΣΟΣ
Συνοδευτική ΣΑΛΤΣΑ με αλεύρι που σερβίρεται συνήθως μα τηγανιτούς κεφτέδες σε ικανή ποσότητα ώστε να καλύπτει τις ανάγκες μιας πλούσιας μερίδας.Σε μερικές περιοχές της Ελλάδας κυκλοφορεί σε παραλλαγή με το όνομα "αλευριά"
Ετικέτες:Νοστιμότατη Διατροφή:Γενική
Κατηγορίες:Συνοδευτικά / Σάλτσες - Σως
Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να γίνεις φίλος της συνταγής.

Φίλοι της συνταγής (7 συνολικά)

Υλικά

Εκτέλεση

4 γεμάτες κουταλιές σούπας αλεύρι
1 μεγάλη ώριμη ντομάτα
2 σκλήδες σκόρδο
2 κ.σ. βούτυρο
2 κ.σ. κοφτές πάπρικα (γλυκό κόκκινο πιπέρι)
Αλάτι
Ελάχιστο Ξίδι
Ελαιόλαδο από τους τηγανισμένους κεφτέδες
Αν χρειάζεστε μεγαλύτερη ποσότητα να υπολογίζετε 1 κ.σ. για κάθε άτομο. Ανάλογα ρυθμίζουμε και τις άλλες ποσότητες.
Τέλος, μπορείτε να αυτοσχεδιάσετε αυξομειώνοντας κάποια υλικά ανάλογα με τις προτιμήσεις σας(π.χ. περισσότερη ντομάτα ή σκόρδο)
-Σε 26άρι τηγάνι καβουρδίζουμε το αλεύρι μέχρι να πάρει  καφεκίτρινο χρώμα (ανακατεύουμε συνέχεια για να μην  αρπάξει) 
-Το αδειάζουμε σε μια σουπιέρα και το αφήνουμε να κρυώσει 
-Τρίβουμε τη ντομάτα
-Στουμπίζουμε το σκόρδο σε γουδί με το αλάτι και το ξίδι
-Ρίχνουμε τη ντομάτα και το σκόρδο στο τηγάνι με το λάδι από  το τηγάνισμα των κεφτέδων και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν  για 10 λεπτά
-Αφού έχει κρυώσει το αλεύρι ρίχνουμε νερό και ανακατεύουμε  συνεχώς (για να μη σβολιάσει το κουρκούτι) προσθέτοντας  τόσο νερό διαδοχικά, ώστε να πετύχουμε ένα λεπτόρρευστο  κουρκούτι
-Χύνουμε το κουρκούτι στο τηγάνι με τη ντομάτα και αφήνουμε τη σάλτσα να δέσει σε μέτρια φωτιά
-Όταν η σάλτσα γίνει παχύρρευστη την κατεβάζουμε από την  φωτιά
-Σε άλλο τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο και ρίχνουμε τη  πάπρικα 
-Αν θέλουμε την σάλτσα πικάντικη προσθέτουμε σ' αυτή τη  φάση λίγο πιπέρι καγιέν (καυτερό) ή καπνιστό (ισπανικό)
-Αφήνουμε να κάψει η πάπρικα για να πάρει χρώμα(σκουραίνει)
-Σερβίρουμε στα πιάτα τους κεφτέδες, τους σκεπάζουμε με  τη "μάντζα" και από πάνω με ένα κουτάλι περιχύνουμε το  βούτυρο με τη πάπρικα. 
Καλή επιτυχία και Καλές βουτιές!

Σχόλια

User Photo efte efte
2011-01-12 13:00:09
επίσης η ίδια σάλτσα ταιριάζει με κοτόπουλο.Εγώ με κοτόπουλο ηξερα αυτή τη συνταγή δοκιμάστε το για κάτι διαφορετικό και εξίσου νόστιμο
User Photo StrangeEmily StrangeEmily
2010-07-11 21:24:18
Αυτή πρέπει να είναι η σάλτσα που κάνει η μητέρα μου για τους κφτέδες και σκεφτόμουν να την πάρω τηλέφωνο να τη ρωτήσω! Η δικιά σου φαίνεται πιο πλούσια όμως. Και είχα την εντύπωση ότι ήταν δικής της έμπνευσης :-)

Παραλλαγή συνταγής

Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να προσθέσεις σχόλια.