4 γεμάτες κουταλιές σούπας αλεύρι 1 μεγάλη ώριμη ντομάτα 2 σκλήδες σκόρδο 2 κ.σ. βούτυρο 2 κ.σ. κοφτές πάπρικα (γλυκό κόκκινο πιπέρι) Αλάτι Ελάχιστο Ξίδι Ελαιόλαδο από τους τηγανισμένους κεφτέδες Αν χρειάζεστε μεγαλύτερη ποσότητα να υπολογίζετε 1 κ.σ. για κάθε άτομο. Ανάλογα ρυθμίζουμε και τις άλλες ποσότητες. Τέλος, μπορείτε να αυτοσχεδιάσετε αυξομειώνοντας κάποια υλικά ανάλογα με τις προτιμήσεις σας(π.χ. περισσότερη ντομάτα ή σκόρδο)
|
-Σε 26άρι τηγάνι καβουρδίζουμε το αλεύρι μέχρι να πάρει καφεκίτρινο χρώμα (ανακατεύουμε συνέχεια για να μην αρπάξει) -Το αδειάζουμε σε μια σουπιέρα και το αφήνουμε να κρυώσει -Τρίβουμε τη ντομάτα -Στουμπίζουμε το σκόρδο σε γουδί με το αλάτι και το ξίδι -Ρίχνουμε τη ντομάτα και το σκόρδο στο τηγάνι με το λάδι από το τηγάνισμα των κεφτέδων και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 10 λεπτά -Αφού έχει κρυώσει το αλεύρι ρίχνουμε νερό και ανακατεύουμε συνεχώς (για να μη σβολιάσει το κουρκούτι) προσθέτοντας τόσο νερό διαδοχικά, ώστε να πετύχουμε ένα λεπτόρρευστο κουρκούτι -Χύνουμε το κουρκούτι στο τηγάνι με τη ντομάτα και αφήνουμε τη σάλτσα να δέσει σε μέτρια φωτιά -Όταν η σάλτσα γίνει παχύρρευστη την κατεβάζουμε από την φωτιά -Σε άλλο τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο και ρίχνουμε τη πάπρικα -Αν θέλουμε την σάλτσα πικάντικη προσθέτουμε σ' αυτή τη φάση λίγο πιπέρι καγιέν (καυτερό) ή καπνιστό (ισπανικό) -Αφήνουμε να κάψει η πάπρικα για να πάρει χρώμα(σκουραίνει) -Σερβίρουμε στα πιάτα τους κεφτέδες, τους σκεπάζουμε με τη "μάντζα" και από πάνω με ένα κουτάλι περιχύνουμε το βούτυρο με τη πάπρικα. Καλή επιτυχία και Καλές βουτιές!
|
2011-01-12 13:00:09
επίσης η ίδια σάλτσα ταιριάζει με κοτόπουλο.Εγώ με κοτόπουλο ηξερα αυτή τη συνταγή δοκιμάστε το για κάτι διαφορετικό και εξίσου νόστιμο
2010-07-11 21:24:18
Αυτή πρέπει να είναι η σάλτσα που κάνει η μητέρα μου για τους κφτέδες και σκεφτόμουν να την πάρω τηλέφωνο να τη ρωτήσω! Η δικιά σου φαίνεται πιο πλούσια όμως. Και είχα την εντύπωση ότι ήταν δικής της έμπνευσης :-)