Cooktherapy, recipes, συνταγές > Home
Εισαγωγή Φωτογραφιών

Μαγειρεύοντας με λουλούδια & «Creme Brulee» με λεβάντα και βανίλια


4
0


Μερίδες: 6
Χρόνος ετοιμασίας: 15 '
Χρόνος ψησίματος: 30 '
User Photo vch vch

Τα λουλούδια είναι ένα μεγάλο και ξεχωριστό κεφάλαιο στην ιστορία της κουζίνας.

 

Στην ελληνική κουζίνα, έχουμε συνηθίσει τα λουλούδια της κολοκυθιάς στα μαγειρευτά, τα λουλούδια της λεμονιάς και της αμυγδαλιάς ως γλυκό, το χαμομήλι, την αρμπαρόριζα, και το σαφράν ως μυρωδικά σε μαρμελάδες, τσάγια και γλυκά.

 

Όμως πολλά άλλα λουλούδια είναι απίθανα να τα χρησιμοποιούμε στα γλυκά, στα ροφήματα, στα φαγητά μας αλλά και σε τόσα άλλα.

 

Πρέπει όμως να ενημερωθούμε καλά ποια τρώγονται και ποιά όχι.

 

Μερικά από αυτά είναι δηλητηριώδη όπως η ίρις, ο υάκινθος, η πετούνια, η αζαλέα κτλ..

 

Επίσης, παρόλο που είναι δελεαστική λιχουδιά καλό είναι να μην καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες ή συχνά, επειδή δεν είναι συνηθισμένος ο οργανισμός μας να τα μεταβάλλει και μπορούν να επιφέρουν διαταραχές.

 

Επίσης, να μην χρησιμοποιούνται λουλούδια από ανθοπωλεία λόγω των πολλών φαρμάκων στην επεξεργασία τους.

 

Για καλύτερο άρωμα χρησιμοποιείτε τις κορυφές των λουλουδιών, και μη χρησιμοποιείτε μπουμπούκια που δεν έχουν ανοίξει.

Τέλος, τα μαραμένα λουλούδια έχουν ήδη εκκρίσεις τοξινών και καλύτερα να πετάγονται. Φαίνεται άλλωστε και από την πικρή τους γεύση.

 

Πλύνετέ τα καλά με κρύο  νερό, δείτε ότι δεν έχουν έντομα και αφαιρέστε το μίσχο.

 

Φυτέψτε τα σε γλάστρες στο μπαλκόνι σας. Είναι διακοσμητικά, μυρωδικά και γίνονται και το μυστικό σας όπλο στην κουζίνα..

 

Εγώ έχω γεμίσει το μπαλκόνι με μυρωδικά που παίζω με αυτά στις δημιουργίες μου. Έχει επίσης χάζι να τα περιποιείται κανείς..

 

Λεβάντα

 

  • Προσθέστε φρέσκα ή αποξηραμένα λουλούδια λεβάντας στην επόμενη ετοιμασία των μπισκότων ή των κέικ σας.

 

  • Χρησιμοποιείστε λουλούδια λεβάντας ως καρυκεύματα αντί για δενδρολίβανο σε τόνο που θα ψήσετε σε κρέμα!

 

  • Μαρινάρετε μοσχάρι με λουλούδια λεβάντας , λουλούδια μάραθου, και τριμμένο πιπέρι.

Παγωμένο επιδόρπιο: «Creme Brulee» με λεβάντα και βανίλια.

Ετικέτες: Διατροφή:Γενική
Κατηγορίες:Γλυκα - Επιδόρπια / Άλλο
Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να γίνεις φίλος της συνταγής.

Φίλοι της συνταγής (4 συνολικά)

Υλικά

Εκτέλεση

  • 1 στικάκι βανίλια
  • 10 – 12 κλαδάκια λεβάντας ή 1 κ/λια ξηρά λουλούδια
  • 2 ½ φλιτζάνι φρέσκια κρέμα
  • 8 κρόκοι αυγών
  • 1 κ/λι ζάχαρη
  • 2 k/λια μέλι
  • 3 κ/λια ζάχαρη άχνη
  • Μοιράστε τη βανίλια στη μέση και μαζέψτε τα σπόρια με ένα μαχαίρι. Βάλτε τα μαζί με τα λουλούδια της λεβάντας στην κατσαρολίτσα. Προσθέστε την κρέμα και βάλτε τα σε μέτρια φωτιά μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει. Απομακρύνετε τα από τη φωτιά και περιμένετέ τα να κρυώσει.

 

  • Κτυπήστε τους κρόκους και το μέλι και τη ζάχαρη μέχρι να γίνει μια κίτρινη αφράτη κρέμα.

 

  • Ξαναζεστάνετε την κρέμα και προσθέστε την σιγά σιγά στους κρόκους που είχαμε κτυπήσει πριν.

 

  • Περνάμε τα υλικά σε μεγαλύτερο δοχείο. Την ίδια στιγμή, βάζουμε 6 πυρίμαχα φορμάκια σε ταψί, χωρίζουμε την κρέμα σε ισόποσες μερίδες. Προσθέτουμε νερό να καλύψει μέχρι το μισό ύψος των δοχείων. Προσοχή μην πέσει νερό στην κρέμα.

 

  • Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε στους 350 0  για 20’ – 30’, ή μέχρι η κρέμα είναι έτοιμη.

 

  • Αφήστε την κρέμα να κρυώσει μέσα στο νερό (το οποίο έχουμε αλλάξει και βάλαμε κρύο), μετά τις βάζουμε στο ψυγείο για 3 -4 ώρες. Πριν σερβίρουμε 30’ ρίχνουμε ζάχαρη να καλύψει την επιφάνεια (η ζάχαρη άχνη βοηθά τους αρχάριους για καλύτερα αποτελέσματα) και την καίμε με φλόγα μέχρι να καραμελώσει.

Σχόλια

User Photo vch vch
2009-08-22 12:02:31
Σε αυχαριστώ φίλη Πέρσα για τα καλά σου λόγια. και εσύ να συνεχίσεις με τις δικές σου πολύ ωραίες λιχουδιές. Καλό καλοκαίρι
User Photo persa persa
2009-08-18 18:37:24
geia sou vch, oi syntages sou einai panta "axtypytes". oso gia ta louloudia, symfonw mazi sou, kai einai polla akoma pou kanoyn gia fagito, dyskolo na ta exeis agna. Sou eyxomai kala taxidia kai kales mageirikes anazitiseis

Παραλλαγή συνταγής

Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να προσθέσεις σχόλια.