Cooktherapy, recipes, συνταγές > Home
Εισαγωγή Φωτογραφιών

Λικέρ ...από σπίτι


8
0


Μερίδες: 3 Γυάλινες καράφες του 1 λίτρου
Χρόνος ετοιμασίας:  '
Χρόνος ψησίματος:  '
User Photo Βοτσαλάκι Βοτσαλ άκι
Σπιτικά λικέρ (Δυόσμος - Κράνα - Αρμπαρόριζα)

Φτιαγμένα χωρίς ιδιαίτερο κόπο, αλλά με μεράκι,
αυτά τα 3 διαφορετικά λικέρ σίγουρα θα εντυπωσιάσουν όσους τα δοκιμάσουν.
Χωρίς τεχνητά αρώματα ή χρώματα, αναδεικνύνουν τα φυσικά υλικά με τα οποία φτιάχτηκαν.

Ετικέτες::) Διατροφή:Γενική
Κατηγορίες:Ποτά - Ροφήματα / Άλλο
Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να γίνεις φίλος της συνταγής.

Φίλοι της συνταγής (8 συνολικά)

Υλικά

Εκτέλεση

Για το λικέρ από ΚΡΑΝΑ:

- 1 κιλό κράνα
- 1 κιλό ζάχαρη
- 1/2 λίτρο άσπρο κονιάκ
- 1/2 λίτρο σκούρο κονιάκ
- 4-5 γαρύφαλλα
- 2 ξυλάκια κανέλας
- 1 γυάλινο βάζο



Για το λικέρ ΔΥΟΣΜΟΥ :

- 400 γραμμάρια δυόσμος φρέσκος
- 1/2 λίτρο άσπρο κονιάκ
- 500 γραμμάρια ζάχαρη
- 1/2 λίτρο άσπρο ονιάκ



Για το λικέρ ΑΡΜΠΑΡΟΡΙΖΑΣ (δενδρισάκι)

- 50 φύλλα αρμπαρόριζας
- 1 μπουκάλι ρετσίνα (1 λίτρο)
- 1 κιλό ζάχαρη

Και για τις τρεις συνταγές λικέρ θα χρειαστούμε από ένα γυάλινο βαζο, τουλάχιστον 1 1/2 λίτρου το καθένα. Τα αποστειρώνουμε είτε βάζοντας τα μέσα στο πλυντήριο πιάτων στην μεγαλύτερη θερμοκρασία, είτε βράζοντάς τα μέσα σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Προσωπικά, προτιμώ τον πρώτο τρόπο γιατί στεγνώνουν καλύτερα.

Για το λικέρ από ΚΡΑΝΑ:
Πλένω τα κράνα και τα αφήνω να στραγγίξουν καλά τα νερά τους . Επειτα τα απλώνω σε μία πετσέτα ώστε να απορροφήσει όσον γίνεται καλύτερα.
Αδειάζω τα κράνα μέσα στο γυάλινο βάζο, προσθέτω την ζάχαρη.
Καλύτερα είναι να τα βάζετε σε στρώσεις, λίγα κράνα λίγη ζάχαρη, κοκ...
Φροντίστε η τελευταία στρώση να είναι ζάχαρη.
Κλείνουμε το βάζο και το αφήνουμε σε εξωτερικό χώρο.
Ορισμένοι λένε πως πρέπει να το βλέπει ο ήλιος, κάποιο άλλοι λένε να είναι σε σκιερό μερος. Προσωπικά, έκανα 2 γυάλες, μία στον ήλιο και μία σε σκια και το λικέρ μου βγήκε το ίδιο καλό.
Εχω την εντύπωση ότι όταν το βλέπει για πολύ καιρό ο ήλιος, το λικέρ θολώνει, οπότε... τα συμπεράσματα δικά σας.
Αφού το έχω αφήσει για τουλάχιστον 1 1/2 μήνα, (και το ταρακουνώ τακτικά) προσθέτω τα μυρωδικά (γαρύφαλλα και ξυλο κανέλας). Το ζητούμενο είναι το λικέρ μας να πάρει μια ελαφριά γεύση από τα μυρωδικά και όχι να μας γίνει κανελάδα, γι'αυτό... παν μέτρον άριστον!
Σε 2 περίπου εβδομάδες το λικέρ μας εχει φτάσει στην τελευταία του φάση. Το στραγγίζουμε και το αραιώνουμε με το κονιάκ. Το πόσο δυνατό ή ελαφρύ το θέλουμε είναι εντελώς προσωπικό. Εγώ έβαλα περίπου τα 3/4 από το κονιάκ και είναι ιδανικό.


Για το λικέρ ΔΥΟΣΜΟΥ :
Πλένω 2 μεγάλα ματσάκια φρεσκου δυόσμου, κόβω τα φύλλα και τα στεγνώνω σε μια πετσέτα.
Τα τοποθετώ μέσα στη γυάλα, ρίχνω τη ζάχαρη και μετά το 1/2 λίτρο κονιάκ.
Κλείνω τη γυάλα και την αφήνω σε εξωτερικό μέρος (π.χ. μπαλκόνι) για 2 μήνες περίπου.
Αυτό που θέλουμε είναι να "βγάλει" το αρωμα του ο δυόσμος. Αυτό θα το καταλάβουμε εάν ανοίξουμε το βάζο και μυρίζει δυόσμο.
Οταν έρθει ο καιρός να το μαζέψουμε η διαδικασία είναι πάνω κάτω η ίδια. Το στραγγίζουμε, και προσθέτουμε όσο ακόμη λευκό κονιάκ θέλουμε. Εννοώ ότι και σ'αυτό το λικέρ, το κριτήριο είναι εντελώς προσωπικό. Ανάλογα άν μας αρέσουν οι δυνατές γεύσεις ή οι πιο ελαφριές.


Για το λικέρ ΑΡΜΠΑΡΟΡΙΖΑΣ :
Πλένουμε τα φύλλα της αρμπαρόριζας (η γιαγιά μου το έλεγε δενδρισάκι) και αφού τα στεγνώσουμε, τα τοποθετούμε στο γυάλονο βάζο. Προσθέτουμε και τη ρετσίνα με τη ζάχαρη. Κλείνουμε το βάζο και το αφήνουμε για 50 μέρες σε εξωτερικό μέρος.
Το σουρώνουμε και είναι έτοιμο.



Καλή επιτυχία :)

Σχόλια

User Photo Βοτσαλάκι Βοτσαλ άκι
2010-12-04 20:30:35
Σε ευχαριστώ Σοκολατούλα μου! Οντως το λικέρ του δυόσμου είναι χωνευτικό. Στην έρευνα που έκανα μέχρι να κατασταλάξω στην τελική συνταγή για τα λικέρ μου, έμαθα, ότι το λικέρ κράνου βοηθα σε περιπτωσεις που έχουμε πόνο στην κοιλιά - όπως είναι οι πόνοι περιόδου στις γυναίκες - αλλά και στο κρυολόγημα. Αν και δεν είναι η εποχή για να βρεις φρέσκο δυόσμο ή κράνα, ελπίζω να τα απολαύσεις. Η αρμπαρόριζα είναι τόσο εύκολο να την έχεις σε μια γλαστρα στο μπαλκόνι που μπορείς να την απολαμβάνεις όλο το χρόνο. ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ
User Photo Sokolatoula Sokolatoula
2010-12-04 18:53:24
Εξαιρετικά και τα τρία λικεράκια βοτσαλάκι! Το λικέρ δυόσμου είναι ιδιαίτερα χωνευτικό και εύγευστο και αφήνει μια πολύ δροσερή γεύση. Τα άλλα δύο δεν τα έχω δοκιμάσει, αλλά τώρα που μας έδωσες συνταγούλες θα τα φτιάξω οπωσδήποτε.

Παραλλαγή συνταγής

Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να προσθέσεις σχόλια.