Cooktherapy, recipes, συνταγές > Home
Εισαγωγή Φωτογραφιών

Λιβανέζικο Κοτόπουλο Σαουάρμα


11
0


Μερίδες: 10-15
Χρόνος ετοιμασίας: 15 '
Χρόνος ψησίματος: 120 '
User Photo theremina theremina

Στην γειτονιά της Βηρυτού που μεγάλωσα υπήρχαν συγκεντρωμένα στο δρόμο της πολυκατοικίας μας αρκετά ψητοπωλεία, ζαχαροπλαστεία και παγωτατζίδικα, επειδή λίγο πιο πέρα ήταν η είσοδος τριών σχολείον και οι φοιτητικές εστίες ενός μεγάλου πανεπιστημίου.
Κάθε μέρα που πήγαινοερχόμασταν από το δικό μας σχολείο, κυριολεκτικά μας τρύπαγε η μύτη από τα αρώματα – και το στομάχι από την πείνα – από τα κεμπάπ, σαουάρμα (γύρος), και ψητά κοτόπουλα τα οποία πουλάνε ολόκληρα, ή μέσα σε σάντουιτς.

Μπορείτε να σερβρίρετε το κοτόπουλο της συνταγής με ρύζι μπασμάτι ή τηγανιτές πατάτες.  Βάζω δύο κοτόπουλα για να μπορέσω αργότερα να φτιάξω με τα υπόλοιπα και τα σάντουιτς που θυμάμαι από την Βηρυτό (λεπτομέρειες στις οδηγίες παρακάτω).   

Ετικέτες: Διατροφή:Γενική
Κατηγορίες:Κύρια πιάτα / Κοτόπουλο
Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να γίνεις φίλος της συνταγής.

Φίλοι της συνταγής (11 συνολικά)

Υλικά

Εκτέλεση

2 κοτόπουλα
6 καρότα, κομμένα στη μέση κατά μήκος
4-6 κρεμμύδια, κομμένα στη μέση
2 κουταλάκια κανέλα
1 1/2 κουταλάκι μπαχάρι σκόνη
1 κουταλάκι μαύρο πιπέρι
μπόλικο αλάτι
1/3 κούπα ελαιόλαδο

Μία γάστρα με καπάκι

Για τα σάντουιτς -
Μακρόστενα ψωμάκια για σαντουιτς
Λιβανέζικη Σκορδαλιά (σκόρδο, λάδι, αλάτι)
Αγγουράκια τουρσί, κομμένα σε λεπτές φέτες
1. Κόβουμε το κάθε κοτόπουλο στην μέση ή σε τέταρτα.  Ανακατέυουμε την κανέλα, το μπαχάρι και το μαύρο πιπέρι με όσο αλάτι επιθυμούμε (του πάει όμως να βάλετε αρκετό!) και αλείφουμε το κοτόπουλο με το μείγμα.  Σε σημεία όπου μπορούμε, βάζουμε το μείγμα μπαχαρικών ανάμεσα από την πέτσα και το κρέας του κοτόπουλου. 

2. Βάζουμε τα καρότα στην γάστρα, στη μέση, και τα κρεμμύδια στην περίμετρο της βάσης της γάστρας. Μπορείτε να βάλετε μόνο κρεμμύδια ή μόνο καρότα εάν θέλετε. Βασικά χρησιμεύουν για να μην κολλήσει το κοτόπουλο στο σκεύος (θα πικρίσουν τα μπαχαρικά).  Τοποθετούμε τα κομμάτια κοτόπουλου πάνω από τα λαχανικά.

3. Ρίχνουμε όσο ελαιόλαδο θέλουμε - μερικές κουταλιές, ή μέχρι και 1/3 της κούπας - σιγά σιγά πάνω στο κοτόπουλο, σκεπάζουμε την γάστρα με το καπάκι και ψήνουμε για δύο ώρες περίπου.

4. Σερβίρουμε ζεστό με ρύζι ή τηγανιτές πατάτες. 

5. Ο λόγος που μαγειρεύω δύο ολόκληρα κοτόπουλα είναι για να περισσέψει αρκετό για να φτιάξω σάντουιτς τις επόμενες μέρες.


Για τα Λιβανέζικα σάντουιτς με κοτόπουλο -

Φτιάχνουμε μία σκορδαλιά λείώοντας μερικές σκελίδες σκόρδο με λίγο αλάτι σε ένα γουδί.  Πρέπει να λειώσει το σκόρδο πολύ καλά, να γίνει σαν κρέμα.  Προσθέστε σιγά σιγά το ελαιόλαδο, ανακτατεύοντας καλά μετά από κάθε προσθήκη.  Θα μοιάζει η υφή της σκορδαλιάς σαν μαγιονέζα (aioli)  - μόνο που δεν βάζουμε αυγό, ή ψωμί/πατάτα όπως στην ελληνική σκορδαλιά. 

Ανοίγουμε τα ψωμάκια στην μέση και αλείφουμε με την σκορδαλιά, βάζουμε κοτόπουλο (καθαρισμένο από τα κόκκαλα & την πέτσα), μερικές φέτες αγγουράκι τουρσί, και κλείνουμε πάλι το ψωμάκι.  Εάν έχουμε τοστιέρα για σάντουιτς τα ψήνουμε λιγάκι (όπως στα Έβερεστ). 


Σχόλια

User Photo theremina theremina
2012-06-10 23:09:35
Ευχαριστώ vana!
User Photo vana vana
2012-06-09 10:08:32
Πολύ ωραία συνταγή και πολύ ωραίες αναμνήσεις. Γι αυτό και μόνο αξίζει το 5.
User Photo roxy roxy
2012-06-09 09:01:48
Κι'έλεγα πως να φτιάξω το κοτόπουλο σήμερα!

Παραλλαγή συνταγής

Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να προσθέσεις σχόλια.