Cooktherapy, recipes, συνταγές > Home
Εισαγωγή Φωτογραφιών

Λιβανέζικη Σαλάτα Τόνου με Ταχίνι


4
0


Μερίδες: 6 με 8
Χρόνος ετοιμασίας: 15 '
Χρόνος ψησίματος: 10 '
User Photo theremina theremina

Αντί για μαγιονέζα, λαδόξιδο ή αιολί, η Λιβανέζικη μαγειρική συνδυάζει το ταχίνη με το ψάρι.  Δεν μου αρέσει πάνω από φρέσκο ψητό ψάρι, αλλά με τον τόνο είναι μία ενδιαφέρουσα παραλλαγή στην συνιθισμένη τονοσαλάτα.

Η σάλτσα από ταχίνι λέγετε "ταρατόρ" και χρησιμοποιήτε επίσης για φαλάφελ, σαουάρμα (γύρος), τηγανιτό κουνουπίδι, και άλλα κρεατικά.

Ετικέτες: Διατροφή:Γενική
Κατηγορίες:Κύρια πιάτα / Ψάρι
Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να γίνεις φίλος της συνταγής.

Φίλοι της συνταγής (4 συνολικά)

Υλικά

Εκτέλεση

2-3 κουταλιές ταχίνι

3 κουταλιές φρέσκο χυμό λεμονιού

1 μικρή σκελίδα σκόρδο, λιωμένη με 1/2 κουταλάκι αλάτι

1/8 κουταλάκι καυτερό πιπέρι καγιέν ή πάπρικα

1/3 με 1/2 κούπα ελαιόλαδο

3 κονσέρβες τόνο, σουρωμένο και τεμαχισμένο (συνολικά 330γρ. στραγγισμένο βάρος)

3 μέτρια η 2 μεγάλα κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές φέτες 

1/3 κούπα λάδι  (για να τηγανίσουμε τα κρεμμύδια)50 γραμμάρια κουκουνάρι  (ένα φακελάκι) 

λίγο ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό 

3 αραβικές πίτες, κομμένες σε τρίγωνα

1. Ετοιμάζουμε την σάλτσα ταρατόρ: Σε ένα μούλτι, βάζουμε πρώτα το λεμόνι, μετά το ταχίνι και το λιωμένο σκόρδο και το κόκκινο πιπέρι της αρεσκείας μας (καυτερό η γλυκό).  Χτυπάμε το μείγμα στο μούλτι προσθέτοντας σιγά σιγά 1/3 κούπα ελαιόλαδο, μέχρι να ομογενοποιηθεί. Η σάλτσα θα είναι πιο νερουλή από σπιτική μαγιονέζα (θυμίζε περισσότερο την σάλτσα από γιαούρτι που βάζουνε οι Τούρκοι στο γιαουρτλού).  Δοκιμάζουμε και ρυθμίζουμε την γεύση ανάλογα, με περισσότερο λεμόνι, λάδι, ή/και αλάτι. Εάν πήξει, λίγες σταγόνες νερό θα το διορθώσει.

2. Ετοιμάζουμε την τονοσαλάτα:  Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τον τόνο με την μισή σάλτσα. 

3. Ετοιμάζουμε τα κουκουνάρια και τα κρεμμύδια:  Ζεσταίνουμε ένα βαρύ τηγάνι (χωρίς λάδι) και ρίχνουμε τα κουκουνάρια ίσα ίσα μέχρι να πάρουν ένα πολύ ελαφρύ χρυσαφένιο χρώμα, ανακατεύοντας συνεχεία με ξύλινη κουτάλα.  Αφαιρούμε αμέσως από το τηγάνι για να μην καούν.

4. Ζεσταίνουμε το λάδι στο τηγάνι, και προσθέτουμε τα κομμένα κρεμμύδια.  Χαμηλώνουμε την φωτιά και σωτάρουμε μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφένιο χρώμα, και να σωθούν τα υγρά τους. Αλατοπιπερώνουμε.

5. Σερβίρισμα: Αναποδογυρίζουμε την τονοσαλάτα σε μία πιατέλα, σχηματίζοντας ένα βουναλάκι.  Από πάνω ρίχνουμε τα κρεμμύδια. Περιχύνουμε ομοιόμορφα με την υπόλοιπη σάλτσα και πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και τα κουκουνάρια, και ελάχιστο κόκκινο πιπέρι για χρώμα.  Σερβίρουμε με τις αραβικές πίτες.

Σχόλια

User Photo StrangeEmily StrangeEmily
2009-06-10 23:44:57
Πολύ ιδιαίτερη συνταγή, δεν μπορώ να φανταστώ τί γεύση εχει ο συνδυασμός!
User Photo Cook Therapist Cook Therapist
2009-06-10 18:49:15
Πολύ ενδιαφέρον!!!

Παραλλαγή συνταγής

Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να προσθέσεις σχόλια.